Boyun ağrısı ve dizziness semptomlarının birbiriyle ilişkisi ve bireylerin yaşam kalitesi üzerine etkisi
The relationship between neck pain and dizziness symptoms and their impact on quality of life
- Tez No: 1003045
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, dizziness, vestibüler sistem, propsioseptif sistem, Neck pain, dizziness, vestibular system, proprioceptive system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Boyun ağrısı ve dizziness bireylerin günlük yaşamını olumsuz şekilde etkileyen ve oldukça sık karşılaşılan semptomlardır. Bu iki semptom arasındaki ilişkinin ortaya konması, değerlendirme ve tedavi süreçlerinde hem klinisyenler hem de hastalar için oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı boyun ağrısı ve dizziness semptomlarının birbirleriyle ilişkisini ve semptomların bireyler üzerindeki etkisini anlamaktır. Çalışmamıza 18-65 yaş aralığında 146 katılımcı dahil edildi. Katılımcılara çevrim içi anketler aracılığıyla Boyun Özürlülük Sorgulama Anketi, Bournemouth Boyun Anketi ve Baş Dönmesi Engellilik Envanteri uygulandı. Korelasyon analizi sonucunda Baş Dönmesi Engellilik Envanteri, Boyun Özürlülük Sorgulama Anketi ve Bournemouth Boyun Anketi arasında anlamlı pozitif ilişkiler saptandı. Ayrıca regresyon analizleri Bournemouth Boyun Anketindeki değişimin, Baş Dönmesi Engellilik Envanterindeki değişimin % 26.5'ini açıkladığını gösterirken, Bournemouth Boyun Anketi ve Baş Dönmesi Engellilik Envanteri birlikte ele alındığında Boyun Özürlülük Sorgulama Anketindeki değişimin % 53.2'sini açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak bulgular dizziness ve boyun ağrısı semptomlarının birbiriyle ilişkili olduğunu ve bu semptomların bireylerin günlük yaşamını çok boyutlu şekilde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Neck pain and dizziness are common symptoms that negatively affect individuals' daily functioning. Understanding the relationship between these two symptoms is crucial, as it may provide significant contributions to clinical assessment and treatment processes for both clinicians and patients. The aim of this study was to examine the relationship between neck pain and dizziness symptoms and to explore their impact on individuals. A total of 146 participants aged 18–65 were included in the study. The Neck Disability Index, Neck Bournemouth Questionnaire and Dizziness Handicap Inventory were administered through online surveys. Correlation analyses revealed significant positive relationships among the Dizziness Handicap Inventory, Neck Disability Index, and Bournemouth Questionnaire. Regression analyses further showed that changes in the Bournemouth Questionnaire scores explained 26.5% of the variance in Dizziness Handicap Inventory scores, while the Bournemouth Questionnaire and Dizziness Handicap Inventory together explained 53.2% of the variance in Neck Disability Index scores. In conclusion, the findings indicate that dizziness and neck pain symptoms are interrelated and have multidimensional impacts on individuals' daily life.