Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin ıraksak düşünme becerileri düzeylerinin çeşitli değişkenler doğrultusunda incelenmesi
An investigation of the critical thinking skills of Dumlupınar University Faculty of Sports Sciences students in terms of various variables
  1. Tez No: 1003048
  2. Yazar: KHASSYMKHAN BAKHYT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYBARS RECEP EYNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Beceriler, Iraksak Düşünme, Öğrenciler, Spor Bilimleri, Yaratıcılık, Creativity, Cognitive Skills, Divergent Thinking, Sports Sciences, Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin ıraksak düşünme beceri düzeylerinin incelenmesidir. Çalışma grubu, Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören toplam 1365 öğrenciden rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 538 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış olup, Guilford (1967) tarafından geliştirilen ve Torrance (1974) tarafından genişletilen Iraksak Düşünme Ölçeği'nin Türkçe uyarlama formu kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler olarak cinsiyet, sınıf düzeyi, yaş, spor branşı ve akademik başarı durumu ele alınmıştır. Bu değişkenlere göre oluşturulan hipotezler doğrultusunda, istatistiksel olarak çift yönlü ANOVA testi ( p0,05) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre ıraksak düşünme becerilerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ancak yaş, spor branşı ve akademik başarı değişkenlerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Elde edilen bulgular, öğrencilerin ıraksak düşünme düzeylerinin bazı demografik değişkenlerden etkilendiğini, ancak tüm değişkenlerde aynı düzeyde etkilenme olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the divergent thinking skill levels of the students studying at the Faculty of Sports Sciences of Dumlupınar University. The study group consists of 538 students selected through random sampling from a total of 1,365 students enrolled in the Faculty of Sports Sciences at Dumlupınar University. The research was conducted using the survey model, and the Divergent Thinking Scale, originally developed by Guilford (1967) and further refined by Torrance (1974), was used in its Turkish adaptation form. The independent variables included gender, grade level, age, sports branch, and academic achievement status. In line with the hypotheses formed based on these variables, a two-way ANOVA test (p<0.05) was applied to determine the statistical significance of the differences. As a result of the study, it was found that there were significant differences in divergent thinking skills according to the variables of gender and grade level, while no significant differences were observed in age, sports branch, and academic achievement variables. The findings indicate that the divergent thinking levels of students are influenced by certain demographic variables, though not all variables have the same level of effect.