Hemşirelerin emekliliğe ilişkin görüşleri ve emekliliğe hazır oluş ölçeğinin geliştirilmesi
Nurses' views on retirement and development of the retirement readiness scale
- Tez No: 1003047
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Hemşireler, Ölçek geliştirme, Retirement, Nurses, Scale development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; hemşirelerin emekliliğe hazır olma durumuna ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve emekliliğe hazır oluşunu ölçmeye yönelik bir ölçme aracının geliştirilmesi amacıyla, nitel (fenomenolojik desen) ve nicel (metodolojik yöntem) tasarımda iki aşamalı gerçekleştirilmiştir. İki aşamadan oluşan araştırmanın nitel aşamasına 31, nicel aşamasına 569 hemşire katılmıştır. Nitel veriler“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak bireysel derinlemesine görüşme yöntemiyle 'Hemşirelerin Emekliliğe Hazır Oluş Ölçeği' taslağı kullanılarak toplanmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılarak el ile yapılmış; nicel veriler ise IBM SPSS Statistics 21 programı ile analiz edilmiştir. Nitel verilerin içerik analizi sonucunda; hemşirelik mesleğinin kişilerin yaşamına etkisi, emeklilik algısı, emeklilik kararını etkileyen etmenler, emeklilik yaşamından beklentiler ve emekliliğe hazırlık süreci olmak üzere beş ana tema, 17 alt tema, 63 kod belirlenmiştir. Nitel verilerden elde edilen bulgularla oluşturulan 65 maddelik taslak ölçek için uzman görüşleri alınmış ve kapsam geçerliliği 0,95 olarak hesaplanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi yapılması sonrası 4 boyut (emeklilik algısı, emeklilik kararını etkileyen etmenler, emeklilikten beklentiler ve emekliliğe hazırlık), 7 alt boyut ve 37 maddelik bir ölçek yapısı elde edilmiştir. Ölçeğin toplam Cronbach's Alpha değeri 0,834 olarak bulunmuş olup emeklilik algısı alt boyutu 0,866, emeklilik kararını etkileyen etmenler alt boyutu 0,812, emeklilikten beklentiler alt boyutu 0,657, emekliliğe hazırlık alt boyutu 0,651 olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, 'Hemşirelerin Emekliliğe Hazır Oluş Ölçeği' nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ve dört boyutunda ayrı ölçekler olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in two phases, using both qualitative (phenomenological design) and quantitative (methodological approach) designs, with the aim of determining nurses' views on their readiness for retirement and developing a measurement tool to assess this readiness. A total of 31 nurses participated in the qualitative phase of the two-phase study, while 569 nurses participated in the quantitative phase. Qualitative data were collected using the“Semi-Structured Interview Form”through individual in-depth interviews using the draft“Nurses' Retirement Readiness Scale.”Qualitative data were analyzed manually using content analysis; quantitative data were analyzed using IBM SPSS Statistics 21 software. As a result of the content analysis of the qualitative data, five main themes, 17 sub-themes, and 63 codes were identified: the impact of the nursing profession on people's lives, perceptions of retirement, factors influencing the decision to retire, expectations from retirement life, and the preparation process for retirement. Expert opinions were sought for the 65-item draft scale created based on the findings obtained from the qualitative data, and the content validity was calculated as 0.95. After conducting exploratory factor analysis, a scale structure consisting of 4 dimensions (perception of retirement, factors influencing the decision to retire, expectations from retirement, and preparation for retirement), 7 sub-dimensions, and 37 items was obtained. The total Cronbach's Alpha value of the scale was found to be 0.834, with the perception of retirement sub-dimension at 0.866, factors influencing retirement decisions sub-dimension at 0.812, expectations from retirement sub-dimension at 0.657, and preparation for retirement sub-dimension at 0.651. The results of the study showed that the 'Nurses' Retirement Readiness Scale' is a valid and reliable measurement tool and can be used as separate scales in its four dimensions.