Dijitalleşmenin muhasebe meslek mensupları üzerindeki etkisi
The impact of digitalization on accounting professionals
- Tez No: 1003067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı muhasebe, Davranışsal muhasebe, Dijital teknolojiler, Dijitalleşme, Genel muhasebe, Ulusal işletmeler, Vergi muhasebesi, Yaratıcı muhasebe, Yönetim muhasebesi, İnsan kaynakları muhasebesi, Computerized accounting, Behavioral accounting, Digital technologies, Digitalization, General account, National firms, Tax accounting, Creative accounting, Management accounting, Human resources accounting
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı küresel çapta yaşanan dijital dönüşüm ve bu kapsamdaki e-dönüşüm uygulamalarının muhasebe meslek mensuplarının mesleki rollerini ve yeterlilik ihtiyaçlarını nasıl etkilediğine dair algılarını ve deneyimlerini derinlemesine incelemektir. Özellikle yapay zekâ ve otomasyonun kayıt tutma süreçlerinden analitik ve danışmanlık rollerine geçişi nasıl hızlandırdığı araştırılmış olup araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılarak tasarlanmıştır. Çalışmanın veri toplama süreci Antalya ilinde aktif olarak görev yapan farklı tecrübelere sahip 20 muhasebe meslek mensubu ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlarla tamamlanmış ve görüşmelerden elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle incelenerek kodlanmış ve ana temalar altında toplanmıştır. Tematik analiz sonucunda katılımcıların dijital dönüşüm algıları beklentileri ve yaşadıkları zorluklar hakkında dijital dönüşüm algısında ikilem, verimlilik paradoksu, mesleki rolün evrimi, dijital yetkinlik ve yetkinlik dönüşümü, mesleki niteliksizleşme ve mesleğin geleceği olmak üzere altı ana tema belirlenmiştir. Elde edilen bulgular dijitalleşmenin muhasebe mesleği için bir tehditten çok yeni yetkinlikler gerektiren bir fırsat olarak görüldüğünü ortaya koymakta ve meslek mensuplarının rekabet gücünü koruyabilmeleri için teknik yeterliliklerini artırmaları ve iletişim ile problem çözme gibi sosyal becerilere odaklanmaları gerektiğini göstermektedir. Araştırma ilgili meslek odalarına ve eğitim kurumlarına müfredatlarını hızla veri okuryazarlığı ve yapay zekâ denetimi odaklı güncellemeleri yönünde öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine in depth the perceptions and experiences of accounting professionals regarding how the global digital transformation and e-transformation practices within this scope affect their professional roles and competency needs. In particular, how artificial intelligence and automation accelerate the transition from record-keeping processes to analytical and advisory roles has been investigated, and the research has been designed using the phenomenology pattern, one of the qualitative research methods. The data collection process of the study was completed with semi-structured interviews held with 20 accounting professionals having different experiences actively working in the province of Antalya, and the data obtained from the interviews were examined by thematic analysis method, coded, and gathered under main themes. As a result of the thematic analysis, six main themes were determined regarding the participants' perceptions of digital transformation, expectations, and the difficulties they experienced, namely dilemma in digital transformation perception, productivity paradox, evolution of professional role, digital competence and competence transformation, professional deskilling, and the future of the profession. The findings reveal that digitalization is seen as an opportunity requiring new competencies rather than a threat to the accounting profession and show that professionals need to increase their technical qualifications and focus on social skills such as communication and problem-solving in order to maintain their competitiveness. The research offers suggestions to relevant professional chambers and educational institutions to rapidly update their curricula with a focus on data literacy and artificial intelligence auditing.