Elastik tabakadaki bir iç çatlak probleminin sayısal çözümleri
Numerical solutions of an internal crack problem in an elastic layer
  1. Tez No: 1003094
  2. Yazar: İLKAY BÜŞRA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKEM TURHAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Düzlem elastisite problemleri, Fourier dönüşümü, Gerilme şiddeti faktörleri, Çatlak, Plane elasticity problems, Fourier transformation, Stress intensity factors, Crack
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında sonsuz elastik bir tabakadaki bir iç çatlak problemi ele alınmıştır. Elastisite teorisinin temel denklemleri ve Fourier dönüşüm tekniği kullanılarak problem bir singüler integral denklem sistemine indirgenmiştir. İndirgenen singüler integral denklem sistemi Lobatto-Chebyshev ve Kübik Spline interpolasyon yöntemiyle çözülmüştür. Mekanikte önemli bir yere sahip olan çatlak uçlarındaki gerilme şiddet faktörleri (GŞF) hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar mekanik ışığında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, an elasticity problem is considered. The problem is reduced to a system of singular integral equations with the help of the basic equations of the elasticity theory and Fourier transform technique. The reduced system of singular integral equations is solved by the Lobatto-Chebyshev and Cubic Spline Interpolation methods. Normalized stress intensity factors (SIFs) which are an important subject in mechanics are determined. The numerical results are interpreted in the view of the mechanics.