Effect of PDE4B inhibitors on miRNA levels in different glioma cell lines
Farklı glioma hücre hatlarında PDE4B inhibitörlerinin miRNA düzeyleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 1003093
  2. Yazar: LINAH MOHAMED ELMAGZOUB MOHAMED
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. MEHMET OZANSOY, Assist. Prof. Dr. BETİLAY TOPKARA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenozin siklik-monofosfat, Fosfodiesteraz, Glioblastoma, Mikro RNA, Adenosine cyclic monophosphate, Phosphodiesterase, Glioblastoma, Micro RNA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
Gliomlar, oldukça malign (habis) primer beyin tümörleri arasında yer almakta olup, glioblastom bu tümörlerin en agresif alt tipini temsil eder. Fosfodiesterazlar (PDE'ler), özellikle PDE4 izoformu, beyin tümörlerinde yüksek oranda eksprese edilir ve hücre içi siklik adenozin monofosfat (cAMP) düzeylerini düzenleyerek kanser progresyonunda rol oynar. PDE4B inhibitörlerinin, glioblastom hücrelerinde apoptozu teşvik ettiği gözlemlenmiştir. MikroRNA'lar (miRNA'lar), gen ekspresyonunu transkripsiyon sonrası düzeyde düzenleyen küçük, kodlayıcı olmayan RNA molekülleridir. Onkojenik miRNA'ların aşırı ekspresyonu, hücre döngüsü düzenlemesi ve apoptoz üzerinde önemli etkiler gösterir. cAMP sinyallemesinin miRNA düzenlenmesiyle etkileşime girdiği bilinmektedir; dolayısıyla PDE inhibisyonu, glioma patolojisinde rol oynayan miRNA'ların ekspresyon düzeylerini modüle edebilir. Bu çalışma, PDE4B inhibisyonunun farklı glioma hücre hatlarındaki miRNA ekspresyon düzeylerine etkilerini araştırmaktadır. Bulgular, PDE4B inhibitörü Roflumilast'ın, YKG-1 ve LN-18 glioma hücre hatlarında hsa-miR-221-3p, hsa-miR-222-3p, hsa-miR-223-3p, hsa-miR-182-5p ve hsa-miR-183-5p miRNA'larının ekspresyon düzeylerini artırdığını göstermiştir. Buna karşılık, aynı hücre hatlarında PDE4B inhibitörü Apremilast'ın bu miRNA'lar üzerinde ters yönde bir etki gösterdiği gözlemlenmiştir. Aynı hedef miRNA'ların HUVEC hücre hattındaki ekspresyon düzeyleri ise her iki tedaviye de zıt bir yanıt göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Gliomas are known as a highly malignant primary brain tumours, phosphodiesterase, specifically, isoform PDE4 is highly expressed in brain tumours and involved in the progression of many forms of cancers including gliomas, due to its role in regulating intercellular cAMP levels, PDE4B inhibitors have been observed to promote apoptosis in glioblastoma. micro- RNAs are small noncoding RNA's that are responsible for regulating gene expression post transcriptionally, overexpression of oncogenic miRNA influences cell cycle regulation and apoptosis, cAMP signalling is known to interact with miRNA regulation, therefore PDE inhibition could modulate expression level of miRNA's involved in glioma pathology. This study investigates the effects of PDE4B inhibition on the expression levels of miRNA's in different glioma cell lines, the findings demonstrate that the PDE4B inhibitor Roflumilast, further upregulates the expression levels of miRNA's hsa-miR-221-3p, hsa-miR-222-3p ,hsa-miR-223-3p, hsa-miR-182-5p and hsa-miR-183-5p, in the YKG-1 and LN-18 cell lines, while PDE4B inhibitor Apremilast seemed to have an inverse effect on the same target miRNA's in the same cell lines, the expression levels of the same target miRNA's in the HUVEC cell line exhibited an inverse effect in response to the treatments.