Ahmed Bin Seydî el-Bigavî'nin Avârifü'l-Ma'ârif tercümesi (İnceleme-metin)
Ahmed Bin Seydî el-Bigavî's translation Avârifü'l-Ma'ârif (Analysis and text)
  1. Tez No: 1003105
  2. Yazar: CİHAT EKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİKAR GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Din, Turkish Language and Literature, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Avarifu'l-Ma'arif, Eski Anadolu Türkçesi, Tasavvuf, Çeviri, Şihabuddin Sühreverdi, Avarifu'l-Ma'arif, Old Anatolian Turkish, Mystic, Translation, Şihabuddin Sühreverdi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
ꜤAvārifü'l-MaꜤārif, tarikatlar döneminin önemli metinlerindendir. Şihābeddin es-Sühreverdi tarafından kaleme alınmıştır. Yazıldığı dönemden itibaren gerek icazet yoluyla okutulması gerekse tercüme, şerh, hâşiye, ta'lîk gibi yazın türleriyle etrafında oluşan literatür, onun İslam tasavvufu üzerindeki etkisini göstermektedir. ꜤAvārifü'l-MaꜤārif'in Anadolu'ya girişi Ahmed b. Seydi el-Biġavi'nin tercümesiyle olmuştur. Tercümesini 1549 yılında tamamlayan mütercim, Zeyniyye tarikatına mensuptur. Zeyniyye'nin, Sühreverdiyye'nin Anadolu'da faaliyet gösteren kolu olmasından hareketle bu eserin Biġavi için son derece önemli olduğu söylenebilir. Mütercim eseri, tefsir ve hadis şerhi türünden bir dizi kitaptan yaptığı eklemelerle genişleterek çevirmiştir. Yapılan eklemelerin kaynakları mukaddimede zikredilmiş ve metin içinde alıntılardan önce genellikle anılmıştır. Ahmed b. Seydi el-Biġavi tarafından kaleme alınan ꜤAvārifü'l-MaꜤārif tercümesi eski Türkiye Türkçesi özelliği gösteren bir metindir. Bunun yanında eser, Arapça ile Türkçe arasındaki dil ilişkilerinin kendi dönemindeki durumunu tanıklar niteliktedir. Bu çalışmada Sühreverdi ve ꜤAvārifü'l-MaꜤārif etrafında oluşan literatüre değinilmiş, Biġavi'nin hayatı ve eserleri araştırılmış, ꜤAvārifü'l-MaꜤārif tercümesinin doğru okunduğu ve anlaşıldığı düşünülen metni ortaya konmuş ve çeşitli açılardan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Avārifü'l-MaꜤārif is one of the important texts of the Sufi orders period. It was written by Shihābeddin es-Sühreverdi. From the time it was written, its influence on Islamic Sufism is evident in the literature that developed around it, including translations, commentaries, marginal notes, and annotations, as well as its being taught through the granting of authorisation. Avārifü'l-MaꜤārif entered Anatolia through its translation by Ahmed b. Seydi el-Biġavi. The translator, who completed his translation in 1549, belonged to the Zeyniyye Sufi order. Given that the Zeyniyya was a branch of the Suhrawardiyya active in Anatolia, it can be said that this work was extremely important for Biġavi. The translator expanded the work by adding excerpts from a series of books on exegesis and hadith commentary. The sources of the additions are mentioned in the introduction and are generally cited before the quotations in the text. The translation of ꜤAvārifü'l-MaꜤārif, written by Ahmed b. Seydi el-Biġavi, is a text that displays the characteristics of Old Turkish. In addition, the work bears witness to the state of linguistic relations between Arabic and Turkish in its own period. This study touches upon the literature surrounding Suhrawardi and ꜤAvārifü'l-MaꜤārif, examines Biġavi's life and works, presents the text of the translation of ꜤAvārifü'l-MaꜤārif that is considered to be correctly read and understood, and analyses it from various perspectives.