Yeni dini hareketler temalı filmlerde şiddet : Tarihsel gerçeklik-sinemasal temsil
Violence in new religious movement-themed films: Between historical reality and cinematic representation
  1. Tez No: 1003106
  2. Yazar: SALİH EMRE KARAYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHSET KARSLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dinsel şiddet, Etkileşimli sinema, Religious violence, Interactive Cinema
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Sinema, toplumsal ve tarihsel gerçekliği birebir kaydeden tarafsız bir araç olmaktan ziyade gerçekliği belirli estetik, ideolojik ve anlatısal tercihler doğrultusunda yeniden kuran güçlü bir temsil alanı olarak işlev görmektedir. Özellikle tarihsel olayları konu edinen filmler, yaşanmış gerçeklikleri doğrudan aktarmak yerine bu gerçeklikleri sinemasal anlatının kendi iç mantığı içerisinde yeniden düzenleyerek izleyiciye sunmaktadır. Bu yönüyle sinemasal anlatı, toplumsal olguların nasıl yorumlandığını, hangi anlam çerçeveleri içinde yeniden üretildiğini ve hangi söylemsel yapılar aracılığıyla dolaşıma sokulduğunu görünür kılan önemli bir kültürel alan oluşturmaktadır. Bu çalışma, tarihsel gerçeklik iddiası taşıyan ve yeni dinî hareketleri konu edinen sinema filmlerinde şiddet olgusunun sinemasal anlatı içerisinde nasıl ele alındığını ve bu anlatılar aracılığıyla gerçekliğin hangi anlam çerçeveleri içinde kurulduğunu incelemektedir. İncelenen filmlerde şiddetle ilişkilendirilen toplumsal yapılar, modern dönemde alternatif inanç arayışları ile karizmatik liderlik biçimleri etrafında şekillenen yeni dinî hareketlerdir. Film anlatıları içerisinde bu hareketlerin şiddetle kurduğu ilişki, yaşanmış olayların doğrudan aktarımı şeklinde değil; sinemanın anlatısal, estetik ve söylemsel olanakları aracılığıyla oluşturulan özgül temsil biçimleri üzerinden sunulmaktadır. Bu durum, şiddetin yalnızca gerçekleşmiş bir olgu olarak değil, sinemasal anlatı içinde yeni bir gerçeklik duygusu üreten bir anlam alanı olarak ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda araştırma, yeni dinî hareketlerle ilişkilendirilen şiddetin filmlerde hangi anlatısal yönelimler doğrultusunda kurulduğunu ve hangi söylemsel çerçeveler aracılığıyla meşrulaştırıldığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu tez, anlayıcı ve yorumlayıcı bir bakış açısına dayanan nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, tarihsel gerçeklik zemininde yeni dinî hareketler ile şiddet ilişkisini konu edinen üç sinema filmi oluşturmaktadır. Analiz sürecinde filmler, tarihsel bağlamları gözetilerek, sinemasal anlatıların anlam üretme biçimlerini çözümlemeye imkân tanıyan göstergebilimsel çözümleme yöntemi temel alınarak incelenmiştir. Göstergebilimsel yaklaşımın tercih edilmesindeki temel gerekçe, şiddetin filmlerde yalnızca açık ve görünür eylemler aracılığıyla değil; anlatı yapısı, simgesel düzenlemeler ve söylemsel kurgular yoluyla da üretildiğini ortaya koyabilmektir. Bu doğrultuda şiddet olgusu, olayların betimlenmesiyle sınırlı tutulmamış; sinemasal düzlemde kurulan gösteren–gösterilen ilişkileri, temsil stratejileri ve söylemsel düzenlemeler üzerinden çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, sosyolojik film okuması perspektifiyle birlikte değerlendirilmiştir. Çözümleme bulguları, incelenen filmlerde şiddetin bireysel tepkilere indirgenen ya da geçici saldırganlık anları şeklinde sunulmadığını; aksine karizmatik liderlik ve itaat ilişkileriyle bütünleşmiş, grup içi düzeni ve denetimi sürdüren yapısal bir süreç olarak temsil edildiğini göstermektedir. Şiddet, söz konusu sinemasal anlatılarda kimi zaman toplumsal düzenin tesis edilmesini sağlayan bir araç, kimi zaman dinî söylemler aracılığıyla meşrulaştırılan bir zorunluluk, kimi zaman da grup içi bağlılığın sınandığı ritüelistik bir uygulama olarak kurgulanmaktadır. İncelenen yapımlar, şiddeti estetik haz üreten bir unsur hâline getirmekten bilinçli biçimde kaçınmakta; bunun yerine şiddetin itaat, denetim ve kontrol ilişkileriyle kurduğu bağı temsiller aracılığıyla görünür kılan eleştirel bir anlatı dili benimsemektedir. Sonuç olarak bu çalışma, yeni dinî hareketler ile şiddet arasındaki ilişkiyi, sinemanın tarihsel gerçekliği yeniden kuran temsil gücü üzerinden ele almaktadır. İncelenen filmler aracılığıyla şiddetin, dinî otorite ve grup içi düzenin inşası bağlamında nasıl anlamlandırıldığı ve meşrulaştırıldığı ortaya konulmaktadır. Bu yönüyle araştırma, şiddetin yalnızca tarihsel olayların bir yansıması olarak değil; sinemasal anlatı içerisinde belirli anlam çerçeveleri içinde yeniden üretilen bir olgu olduğunu göstermekte ve sinemanın tarihsel gerçeklikle kurduğu ilişkiyi eleştirel bir düzlemde tartışmaya açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinema does not function as a neutral medium that records social and historical reality as it is; rather, it operates as a powerful field of representation that reconstructs reality through specific aesthetic, ideological, and narrative choices. Films that deal with historical events, in particular, do not directly convey past realities; instead, they reorganize these realities within the internal logic of cinematic narration and present them to the audience. In this respect, cinematic narrative constitutes a significant cultural domain that makes visible how social phenomena are interpreted, through which frameworks of meaning they are reproduced, and by means of which discursive structures they are circulated. This study examines how the phenomenon of violence is addressed within the cinematic narratives of films that claim historical authenticity and focus on new religious movements, and how reality is constructed through these narratives within particular frameworks of meaning. The social structures associated with violence in the analyzed films are new religious movements shaped around alternative belief systems and charismatic leadership in the modern era. Within the film narratives, the relationship between these movements and violence is not presented as a direct transmission of historical events; rather, it is conveyed through specific modes of representation produced by the narrative, aesthetic, and discursive possibilities of cinema. This necessitates approaching violence not merely as an occurred phenomenon, but as a field of meaning that generates a new sense of reality within cinematic narration. In this context, the study aims to reveal how violence associated with new religious movements is constructed through particular narrative orientations in films and how it is legitimized through specific discursive frameworks. This thesis has been conducted within the framework of a qualitative research approach based on an interpretive and hermeneutic perspective. The sample of the study consists of three films that address the relationship between new religious movements and violence within a historical context. In the analysis process, the films were examined by taking into account their historical backgrounds and by employing a semiotic analysis method that enables the interpretation of meaning-making processes in cinematic narratives. The primary reason for adopting a semiotic approach is to demonstrate that violence in films is produced not only through explicit and visible actions but also through narrative structures, symbolic arrangements, and discursive constructions. Accordingly, the phenomenon of violence is not limited to the description of events; rather, it is analyzed through signifier–signified relations, representation strategies, and discursive configurations established at the cinematic level. The findings obtained have been evaluated within the perspective of sociological film analysis. The findings of the analysis indicate that violence in the examined films is not presented as individual reactions or momentary outbursts of aggression; instead, it is represented as a structural process integrated with charismatic leadership and obedience relations, sustaining internal order and control within the group. In these cinematic narratives, violence is constructed at times as a tool for establishing social order, at times as a necessity legitimized through religious discourse, and at times as a ritualistic practice through which group loyalty is tested. The analyzed films consciously avoid transforming violence into an element that produces aesthetic pleasure; rather, they adopt a critical narrative language that makes visible the relationship between violence, obedience, surveillance, and control. In conclusion, this study addresses the relationship between new religious movements and violence through the representational power of cinema to reconstruct historical reality. Through the analyzed films, it reveals how violence is interpreted and legitimized within the context of religious authority and the construction of group order. In this respect, the study demonstrates that violence should not be understood merely as a reflection of historical events, but as a phenomenon that is reconstructed within specific frameworks of meaning in cinematic narratives, and it opens up the relationship between cinema and historical reality to critical discussion.