Bizans Devleti yönetiminde Kuzey Afrika (533-698)
North Africa under the Byzantine State (533-698)
  1. Tez No: 1003107
  2. Yazar: ORHUN KÜSKÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ORUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Iustinianus, Kartaca, Kuzey Afrika, İdari yapı, Byzantine Empire, Iustinianus, Carthage, North Africa, Administrative structure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Bizans İmparatorluğu'nun 533-534 yıllarında Vandal Krallığı'nı mağlup ederek Kuzey Afrika'yı yeniden egemenliği altına almasıyla başlayan ve 698 yılında Kartaca'nın Müslüman Araplar tarafından ele geçirilmesiyle sona eren süreci incelemektedir. Araştırmada, Bizans Kuzey Afrikası sadece askerî seferler çerçevesinde değil, imparatorluk ideolojisi, idari yapılanma ve bölgesel dinamikler arasındaki etkileşim bağlamında ele alınmakta; özellikle I. Iustinianos'un renovatio imperii söyleminin seferin meşrulaştırılmasında ve imparatorluk propagandasının inşasında nasıl kullanıldığı tartışılmaktadır. Zafer sonrası kurulan sivil ve askerî idare, Afrika Praefectura Praetoriosu ve ardından oluşturulan Afrika Eksarhlığı üzerinden analiz edilmekte; Berberi isyanları, dinî ihtilaflar ve askerî krizler gibi çeşitli sorunların Bizans hâkimiyetini nasıl zayıflattığı ortaya konulmaktadır. Son olarak Müslüman Arap fetihleri karşısında Bizans otoritesinin çözülüşü ve Kartaca'nın düşüşü değerlendirilerek Kuzey Afrika'daki Bizans varlığının ortadan kalkışı, uzun vadeli tarihsel süreçler çerçevesinde açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the period beginning with the Byzantine Empire's reconquest of North Africa following its defeat of the Vandal Kingdom in 533–534 and ending with the Muslim Arab capture of Carthage in 698. Rather than approaching Byzantine North Africa solely through the lens of military campaigns, the research analyzes the region within the interaction between imperial ideology, administrative structures, and regional dynamics, with particular emphasis on how Emperor Justinian I's concept of renovatio imperii was employed to legitimize the campaign and to construct imperial propaganda. The civil and military administration established after the victory is examined through the Praefectura Praetorio Africae and the subsequently created African Exarchate, highlighting how challenges such as Berber revolts, religious conflicts, and military crises gradually undermined Byzantine authority. Finally, the study evaluates the dissolution of Byzantine power in the face of Muslim Arab conquests and the fall of Carthage, explaining the disappearance of Byzantine rule in North Africa within the framework of long-term historical processes.