Anapalı Mustafa Rasim Paşa'nın Çiftçilik eserinin latinizasyonu ve değerlendirilmesi (II.cilt,1-6.kitap)
Latinization and evaluation of Mustafa Rasim Pasha of Anapa's work Çiftçilik (Vol. ii, books 1–6)
  1. Tez No: 1003115
  2. Yazar: MUSTAFA BAYRAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Ziraat, History, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çiftçilik, Ziraat, Toprak, Mustafa Rasim, Osmanlı Devleti, Agriculture, Farming, Land, Mustafa Rasim, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıl, Osmanlı Devleti'nde siyasi, askerî ekonomik ve toplumsal problemlerin kendini daha çok hissettirmeye başladığı yüzyıldır. Bu durumun etkisiyle devlet adamları arasında önceki yüzyılların aksine tüm bu alanlardaki problemlerin çözümünün ilim ve fen ile gerçekleşeceği düşüncesi daha fazla kabul görmeye başlamıştır. Aynı yüzyılın sonlarına doğru bilimsel alanda yayımlanan eser sayısındaki artış, ülkenin tüm coğrafyasında askerî okulların dışında mesleki okulların da açılmaya başlanılması devletin birçok alanda kendini gösteren problemleri çözmek attığı adımlar olarak değerlendirilebilir. Sanayileşmenin hızlanması, nüfusun artması, ulaşımda yaşanan gelişmeler sonucu tarımsal ürünlere talep artmıştır. Artan bu talebi karşılamak için üretimi artırmaya yönelik tedbirler uygulanmaya konulmuş ve eserler yazılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın konusunu, Mustafa Rasim Bey'in Çiftçilik adlı eserinin ikinci cildi oluşturmaktadır. Maarif Nezareti'nin 629 sayılı ruhsatıyla 1884/1885 (H 1302) yılında İstanbul'da Mihran Matbaası tarafından yayımlanan bu eser hem dönemin tarım sorunlarını isabetli bir şekilde tespit etmesi hem de günümüzde dahi geçerliliğini koruyan çözüm önerileri sunması bakımından araştırmacılar için önemli bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Bu çalışmada 14 kitaba ayrılan ikinci cildin ilk altı kitabının latinizasyonu yapılmıştır. İlk altı kitabın latinizasyonunun yapılmasının nedeni, bu bölümlerde yer alan ürünlerin günümüzde de ekiminin yaygın olarak yapılmasıdır. Bunun yanında dünyada ve ülkemizde açlıkla mücadele için stratejik değerde sayılan bakliyatlar, yumrulu ve yağ çıkarılan ürünler hakkında çok önemli bilgilerin adı geçen bölümlerde bulunmasıdır. Ayrıca sanayi için hammade kaynağı olan şeker çıkarılan pancar gibi, boyacılık için gerekli olan zafran, cehri, kök boya ve tekstilde kullanılan pamuk, keten, kenevir gibi ürünlerin yine bu ilk altı kitapta açıklamalarıyla yer alması bu eserdeki ilk altı kitabın latinizasyonunu yapmamızın nedenleri arasında sayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The 19th century was a period in which the Ottoman Empire began to feel its political, military, economic, and social problems more acutely. As a result, unlike in previous centuries, the belief that the solution to these problems could be achieved through science and technology gained greater acceptance among statesmen. Toward the end of the century, the increase in the number of scientific publications and the establishment of vocational schools in addition to military academies across the empire can be regarded as steps taken by the state to address its growing issues in various fields. With the acceleration of industrialization, population growth, and developments in transportation, the demand for agricultural products increased significantly. In order to meet this demand, various measures to boost production were implemented, and numerous works began to be written on the subject. The subject of this study is the second volume of Mustafa Rasim Bey's work Çiftçilik (“Agriculture”). Published by the Mihran Printing House in Istanbul in A.D. 1884/1885 (H.1302) with the authorization of the Ministry of Education (Maarif Nezareti, license no. 629), this work constitutes an important reference for researchers, as it accurately identifies the agricultural problems of its time and offers solutions that remain relevant today. In this study, the Latinization of the first six books of the second volume which consists of fourteen books in total has been carried out. The reason for the Latinization of these six books is that they contain information about crops that are still widely cultivated today. Furthermore, these sections provide significant insights into leguminous, tuberous, and oil-yielding crops, which hold strategic value in the global and national fight against hunger. They also include explanations of industrial raw materials such as sugar beet, dye plants like saffron, buckthorn, and madder, and textile plants such as cotton, flax, and hemp. The inclusion of such topics is among the main reasons why the Latinization focused specifically on the first six books of the second volume.