Bounded rational behavior of large language model agents in different repeated social dilemma game contexts
Büyük dil modeli ajanlarının farklı tekrarlı sosyal ikilem oyun bağlamlarında sınırlı rasyonel davranışları
  1. Tez No: 1003162
  2. Yazar: HAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜREVREN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ajan tabanlı modelleme, Oyun teorisi, Yapay zeka, Agent based modeling, Game theory, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Large language models are increasingly used as agents that must make sequential decisions while interacting with others. This work tests whether brief context augmentation—scenario framing added to an otherwise unchanged task—alters repeated-game behavior in 50-round episodes of the Prisoner's Dilemma and the Snowdrift game. A neutral base condition is compared against six context conditions, with results aggregated over repeated runs and summarized using compact episode-level metrics (cooperation ratio, payoff outcomes, opponent alignment, and an exit-from-equilibrium indicator). Across games and matchups, context augmentation often coincides with higher cooperation, while payoff patterns remain mixed and do not shift in a consistently favorable direction. Changes in temporal coupling and departures from equilibrium-consistent behavior appear in some settings but not uniformly across contexts. Overall, the results are consistent with LLM agents behaving as boundedly rational decision-makers whose repeated-game behavior is sensitive to framing.
Özet (Çeviri)
Büyük dil modelleri, başkalarıyla etkileşim içindeyken ardışık kararlar vermesi gereken ajanlar olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu çalışma, kısa bir bağlam zenginleştirmesinin (aksi hâlde değişmeyen bir göreve eklenen senaryo çerçevesinin) Mahkûmun İkilemi ve Kar Sürüklenmesi oyunlarında 50 turluk tekrar eden oyun bölümlerindeki davranışı değiştirip değiştirmediğini test etmektedir. Tarafsız bir temel koşul, altı farklı bağlam koşuluyla karşılaştırılmakta; sonuçlar tekrarlı denemeler üzerinden birleştirilmekte ve bölüm düzeyinde kompakt ölçütlerle özetlenmektedir (işbirliği oranı, puanlama sonuçları, rakip hizalaması ve dengeden çıkış göstergesi). Oyunlar ve eşleşmeler genelinde, bağlam zenginleştirmesi çoğu zaman daha yüksek işbirliğiyle birlikte görülürken, puanlama örüntüleri karışık kalmakta ve tutarlı biçimde daha iyiye gitmemektedir. Zamansal bağlılıktaki değişimler ve dengeyle uyumlu davranıştan sapmalar bazı koşullarda ortaya çıkmakta, ancak bağlamlar arasında aynı şekilde gözlenmemektedir. Genel olarak bulgular, LLM ajanlarının çerçevelemeye duyarlı, sınırlı rasyonel karar vericiler gibi davrandığına işaret etmektedir.