Kolestazlı hastalarda kaşıntının uyku ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of pruritus on sleep and quality of life in patients with cholestasis
- Tez No: 1003187
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kaşıntı, Kolestaz, Uyku kalitesi, Yaşam kalitesi, Pruritus, Cholestasis, Sleep quality, Quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kolestaza sahip bireylerde meydana gelen kaşıntının bireylerin uyku ve yaşam kalitesine etkisini belirlemektir. Materyal ve metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte olan araştırmanın evrenini İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine başvuran herhangi bir karaciğer hastalığı ve eşlik eden kolestaz nedeniyle Gastroenteroloji kliniğinde izlenmekte olan hastalar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü power analizi ile %95 güç düzeyinde 208 olarak hesaplanmıştır. Çalışma 210 hastanın katılımıyla sonlandırılmıştır. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, 5-D Kaşıntı Ölçeği, KKHYKÖ 2.0, PUKİ kullanılarak toplandı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kaşıntı ölçeği ve yaşam kalitesi ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Bu durum kaşıntı düzeyi arttıkça yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiğini göstermektedir. PUKİ ile kaşıntı ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ve yüksek düzeyde bir ilişki vardır. PUKİ ve yaşam kalitesi ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma bulguları doğrultusunda kolestazlı hastalarda görülen kaşıntı bireylerin uyku ve yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilemektedir. Düşük eğitim seviyesi ve düşük gelire sahip olan bireylerin daha çok etkilendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle hastaların bakımında primer görev alan hemşireler tarafından hastalara sunulacak yapılandırılmış eğitim ve danışmanlık hizmetleri kolestazlı hastalarda kaşıntının uyku kalitesi ve yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz sonuçların önlenmesi ve azaltılmasında önemli rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the impact of pruritus on sleep quality and overall quality of life in individuals with cholestasis. Material and Methods: This descriptive, correlational study was conducted with patients who were admitted to İnönü University Turgut Özal Medical Center and followed in the Gastroenterology Clinic due to liver disease accompanied by cholestasis. The sample size was calculated as 208 with a power level of 95% using power analysis, and the study was completed with 210 participants. Data were collected using the Introductory Information Form, the 5-D Pruritus Scale, the CLDQ 2.0, and the PSQI. Statistical analyses were performed using SPSS for Windows version 25.0. Results: A statistically significant, positive, and strong correlation was found between pruritus severity and quality of life, indicating that increased pruritus was associated with poorer quality of life. In addition, a statistically significant, positive, and strong correlation was observed between pruritus severity and PSQI scores, demonstrating a deterioration in sleep quality as pruritus increased. Furthermore, PSQI scores showed a statistically significant, positive, and moderate correlation with quality of life. Conclusion: The findings indicate that pruritus in patients with cholestasis has a negative effect on both sleep quality and quality of life. Patients with lower educational and income levels were found to be more adversely affected. Therefore, structured education and counseling interventions provided by nurses, who play a primary role in patient care, may contribute significantly to reducing the negative effects of pruritus on sleep quality and quality of life in patients with cholestasis.