Politeness, impoliteness and apology strategies in the Taming of the Shrew, the Country Wife, She Stoops to Conquer and Candida: A gender based pragmatic analysis
Hırçın Kız, Taşralı Kadın, Yanlışlıklar Gecesi ve Candida'da nezaket, kabalık ve özür stratejileri: Cinsiyet odaklı edimbilimsel inceleme
  1. Tez No: 1003186
  2. Yazar: MÜJDE DEMİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞEKERCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Dil bilim, Drama, Edimbilim, Gender, Linguistics, Drama, Pragmatics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, edimbilim alanına giren, Penelope Brown ve Stephen Levinson'ın 'Nezaket Teorisi', Jonathan Culpeper'ın 'Nezaketsizlik Stratejileri' ve Janet Holmes'un 'Özür Stratejileri'nin, William Shakespeare'in Hırçın Kız, William Wycherley'in Taşralı Kadın, Oliver Goldsmith'in Yanlışlıklar Gecesi ve George Bernard Shaw'ın Candida adlı oyunlarında nasıl ele alındığını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu çalışma, kadın ve erkek karakterlerin, birbirleriyle olan iletişiminde bu stratejileri, kendilerine biçilen toplumsal cinsiyet rollerine göre, nasıl belirleyip, kullandıklarını ele almaktadır. Artsüremli olarak seçilen bu oyunlar, kadın karakterlerinin başkahraman olduğu klasik eserlerdir. Ayrıca, ilgili oyunlar Elizabeth, Restorasyon, Augustan ve Viktorya Dönemleri dramlarında toplum tarafından cinsiyetlere biçilen rollerin nasıl ele alındığını açık bir şekilde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, betimleyici metin analizi araştırma yöntemi kullanılmıştır. Oransal eşitliği sağlayabilmek için, her oyundan konu ile ilgili on sekiz diyalog alınmış ve analiz edilmiştir. Çalışma, Hırçın Kız oyununun, son derece erkek egemen toplumdaki güç dinamiklerini nasıl ortaya koyduğunu ve tarihsel cinsiyet rollerinin, karakterlerin kimlik ve davranışlarını nasıl biçimlendirdiğini göstermiştir. Uyumsuzluk, kadınları her türlü dilsel nezaketsizliğe maruz bırakmaktadır. Diğer taraftan, Taşralı Kadın, üst sınıftan kadın karakterlerin, olumlu yüzlerine saldırıldığı zaman, sosyal yakınlığa bakmaksızın, erkeklere karşı 'olumlu nezaketsizlik' stratejilerini iddialı bir biçimde kullandığını göstermiştir. Ancak, Yanlışlıklar Gecesi, üst sınıftan kadınların 'olumsuz nezaket'le karşılandığını ortaya koymuştur. Ayrıca, bu oyun, diğer oyunlara kıyasla en fazla 'özür stratejileri'nin kullanıldığı oyundur. Candida'da ise, kadınların gerçek bireyselliklerini gösterdiği ve kendi kaderlerini olumsuz yüz isteklerine göre şekillendirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis strives to explore how Penelope Brown and Stephen Levinson's 'Politeness Theory', Jonathan Culpeper's 'Impoliteness Strategies' and Janet Holmes' 'Apology Strategies', as parts of pragmatics, operate in William Shakespeare's The Taming of the Shrew, William Wycherley's The Country Wife, Oliver Goldsmith's She Stoops to Conquer and George Bernard Shaw's Candida, respectively. Furthermore, this study seeks to determine and analyse how female and male characters choose and employ these strategies in their interactions, conforming to their prescribed gender roles. The chronologically chosen plays are the classics whose female characters are protagonists. Additionally, they properly reveal how the prescribed gender roles in the Elizabethan, Restoration, Augustan, and Victorian Age dramas were performed. The study assumes a qualitative text-based research method. Eighteen pertinent dialogues have been extracted from each play to sustain proportionality. The study has demonstrated that The Taming of the Shrew is a play that delves into the power dynamics of a highly patriarchal society, providing a window into the historical gender roles. Nonconformity exposes females to every kind of linguistic impoliteness. The Country Wife presents a picture portraying the assertiveness of upper class women, who confidently use 'positive impoliteness' strategies towards the males when their positive faces are attacked, regardless of social distance. However, She Stoops to Conquer highlights the stark contrast in the treatment of upper class females, who receive 'negative politeness'. In addition, it has the most cases of the 'apology strategies' compared to the others. In Candida, the females exhibit true individuality, shaping their own destinies based on their negative face want.