Tünel tekniği ile tedavi edilen diş eti çekilmelerinde iki farklı sütur tekniğinin estetik ve fonksiyon açısından karşılaştırılması
Comparison of two different suture techniques in terms of aesthetic and functional outcomes in the treatment of gingival recession using the tunnel technique
- Tez No: 1003225
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SEÇKİN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş eti çekilmesi, Modifiye Koronale Kaydırılan Tünel Tekniği, sütur, bağ doku grefti, Gingival recession, Modified Coronally Advanced Tunnel Technique, suture, connective tissue graft
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; diş eti çekilmesi olan hastalarda Modifiye Koronale Kaydırılan Tünel Tekniği (MKKTT) ile uygulanan yatay askı sütur tekniği ve Modifiye Koronale Kaydırılan Tünel Tekniği ile uygulanan çift çapraz dikey askı sütur tekniğinin post-op 1, 3 ve 6 aylık verilerinin periodontal açıdan değerlendirilmesidir. Çalışmamızın hipotezi ise; tünel bağ dokusu tekniklerinde, çift çapraz dikey askı sütur yönteminin kullanılması, greftin daha iyi adaptasyonu ve stabilitesi sayesinde, yatay askı sütur yöntemine göre periodontal doku iyileşmesi ve estetik sonuçlar açısından daha üstün bir başarı sağlamaktadır. Yöntem: Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen, Cairo Çekilme Tip 1 diş eti çekilmesi olan, 18-75 yaş arası 28 birey dahil edildi. Bireyler 2 gruba ayrıldı. Test grubundaki bireylere MKKTT ile çift çapraz dikey askı sütur yöntemi, kontrol grubundaki bireylere ise MKKTT ile yatay askı sütur yöntemi uygulanmıştır. Plak indeksi, gingival indeks, sondlamada kanama indeksi, sondlamada cep derinliği, diş eti çekilme yüksekliği ve genişliği, keratinize diş eti genişliği, doku kalınlığı, klinik ataşman seviyesi parametreleri başlangıç, 1., 3. ve 6. ayda ölçülmüştür. Kök yüzeyi kapama oranı ve tam kök yüzeyi kapama oranı değerleri 1., 3. ve 6.ayda ölçülmüştür. Elde edilen veriler grup içi ve gruplar arası olarak istatistiksel analiz yöntemleri ile karşılaştırılmıştır. P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Kök yüzeyi kapama oranı oranı, MKKTT ile çift çapraz dikey askı sütur uygulanan grupta %88.09, MKKTT ile yatay askı sütur uygulanan grupta ise %83.33 olarak belirlenmiş olup iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır (p >0.05). Diş eti çekilmesinin yüksekliği ve genişliği, keratinize diş eti genişliği, doku kalınlığı ve klinik ataşman seviyesi parametreleri, başlangıç değerleriyle karşılaştırıldığında 6. ayda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olumlu yönde iyileşme göstermiştir (p<0.05) Sonuçlar: Mevcut çalışmada, Cairo Çekilme Tip 1 diş eti çekilmelerinin tedavisinde MKKTT'nin başarılı sonuçlar sağladığı görülmüştür. Bağ doku grefti kullanımının doku kalınlığını ve keratinize diş eti genişliğini artırdığı düşünülebilir. Çalışmada kullanılan iki farklı sütur tekniğinin tedavi başarısına etkisi değerlendirildiğinde ise, çalışma kapsamı ve örneklem büyüklüğü doğrultusunda yöntemler arasında belirgin bir üstünlük gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the periodontal outcomes of the horizontal sling suture technique applied with the Modified Coronally Advanced Tunnel Technique (MCATT) and the double-cross vertical sling suture technique applied with MCATT in patients with gingival recession, based on postoperative 1., 3. and 6. month data. The hypothesis of the study was that the double-cross vertical suspended suture technique used in tunnel connective tissue graft procedures would yield superior periodontal tissue healing compared with the horizontal suspended suture technique. Methods: A total of 28 systemically healthy, non-smoking individuals aged 18–75 years and diagnosed with Cairo Recession Type 1 were included in the study. Participants were randomly allocated into two groups. The test group received the double-cross vertical sling suture technique with MCATT, while the control group received the horizontal sling suture technique with MCATT. Plaque index, gingival index, bleeding on probing, probing depth, gingival recession height and width, width of keratinized gingiva, tissue thickness, and clinical attachment level were recorded at baseline and at the 1., 3. and 6-month follow-up visits. Root coverage percentage and complete root coverage rates were measured at 1., 3. and 6 months. The data obtained were analyzed statistically within and between groups. A significance level of p<0.05 was considered statistically significant. Results: The root coverage percentage was 88.09% in the group treated with MCATT and the double-cross vertical sling suture technique, and 83.33% in the group treated with MCATT and the horizontal sling suture technique; no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). Gingival recession height and width, width of keratinized gingiva, tissue thickness, and clinical attachment level showed statistically significant improvement at 6 months compared with baseline (p<0.05). Conclusion: The present study shows that MCATT provides successful clinical outcomes in the treatment of Cairo Recession Type 1 gingival recessions. The use of connective tissue grafts increased tissue thickness and the width of keratinized gingiva. When the two suture techniques used in the study were compared, no clear superiority of one technique over the other was observed within the limitations of the study and the sample size.