Okul yöneticileri ve öğretmenlerin performans hakkındaki görüşlerinin De Gaulejac'ın işletme hastalığı kavramsalı bağlamında değerlendirilmesi
An evaluation of school administrators' and teachers' views on performance within the conceptual framework of De Gaulejac's“the malady of management”
  1. Tez No: 1003230
  2. Yazar: FEYZA DEVRİM GEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FARUK YAYLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim kurumları, Eğitim yönetimi, Nitel araştırma, Okul yöneticileri, Performans, Performans değerlendirme, Yeni kamu yönetimi, Öğretmen görüşleri, Öğretmenler, Education establishments, Educational administration, Qualitative research, School administrators, Performance, Performance evaluation, New public administration, Teacher opinions, Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
De Gaulejac'ın“işletme hastalığı”kavramsalı, modern kurumların iş dünyasına özgü verimlilik, rekabet, ölçülebilirlik ve sonuç odaklılık gibi işletme ilkeleriyle yeniden şekillendiğini; böylece kamusal alanlarda anlamın performans göstergelerine indirgenerek daraldığını ileri sürmektedir. Neoliberal politikalar ve yeni kamu yönetimi anlayışının etkisiyle eğitim alanında da benzer bir dönüşüm yaşanmakta, öğretmenlik mesleği giderek ölçülebilir çıktılar, standartlaştırılmış performans göstergeleri ve görünür faaliyetler üzerinden tanımlanmaktadır. Bu bağlamda araştırma, okul yöneticileri ve öğretmenlerin performans hakkındaki görüşlerini De Gaulejac'ın işletme hastalığı kavramsalı bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma deseni benimsenmiş ve çalışma, Kütahya il merkezindeki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde görev yapan 10 okul yöneticisi ile 20 öğretmenden oluşan çalışma grubuyla yürütülmüştür. Katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, katılımcıların performansı emek, çaba, gelişim ve mesleki yetkinlikle ilişkilendirmelerine rağmen, eğitim ortamlarında performansın giderek nicel göstergeler ve görünür çıktılarla özdeşleştiğini, bu durumun pedagojik derinliği gölgeleyerek eğitsel emeğin ve anlamın geri planda kalmasına yol açtığını düşündüklerini göstermektedir. Bu eğilim, performansın ölçü mantığına, iyi görünme baskısına ve yüzeyselleşmeye indirgenmesini eleştiren De Gaulejac'ın işletme hastalığı yaklaşımıyla açıklanabilir. Bu durum, eğitimde performans anlayışının pedagojik derinliği, mesleki özerkliği ve gelişimi merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
De Gaulejac's concept of the“malady of management”argues that modern institutions have been reshaped by business-oriented principles of efficiency, competition, measurability, and results-orientation; thus, meaning in public spheres has narrowed to performance indicators. Under the influence of neoliberal policies and the new public management approach, a similar transformation is occurring in education, with the teaching profession increasingly defined through measurable outputs, standardized performance indicators, and visible activities. In this context, the research aims to evaluate school administrators' and teachers' views on performance within De Gaulejac's framework. A qualitative research design was adopted, and the study was conducted with 10 school administrators and 20 teachers working at preschool, elementary, middle, and high school levels in the central district of Kütahya. Data obtained from semi-structured interviews were analyzed using content analysis. The findings show that although participants associate performance with effort and development, professional competence in educational settings is increasingly tied to quantitative indicators and visible outcomes, obscuring pedagogical depth and leading to the disregard of educational labor and meaning. This trend aligns with De Gaulejac's critique of reducing performance to measurement, the pressure to appear successful, and superficiality. The results suggest that performance in education should be reconsidered holistically, prioritizing pedagogical depth, professional autonomy, and development.