Farklı perı̇odontal hastalıklara sahı̇p bı̇reylerı̇n tükürük Adseverin, 1-alfa defensin ve sRANKL düzeylerı̇nı̇n değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of salivary Adseverin, 1-alpha defensin, and sRANKL levels in individuals with different periodontal diseases
- Tez No: 1003229
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adseverin (Ads), 1-alfa defensin (DEFA-1), sRANKL, Tükürük, Gingivitis, Periodontitis, Adseverin (Ads), 1-alfa defensin (DEFA-1), sRANKL, Saliva, Gingivitis, Periodontitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Bu klinik çalışmanın amacı periodontal olarak sağlıklı (S), gingivitisli (G) ve periodontitisli (P) bireylerin tükürükteki Adseverin (Ads), 1-alfa defensin (DEFA-1) ve sRANKL seviyelerinin belirlenmesi; bu biyobelirteçlerin periodontal hastalığı periodontal sağlıktan ayırt etmedeki performanslarının karşılaştırılması ve elde edilen değerlerin klinik parametrelerle olan ilişkilerinin değerlendirilmesidir. Materyal-Metod: Sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen toplam 60 bireyden periodontitisli (P grubu, n=20), gingivitisli (G grubu, n=20) ve periodontal olarak sağlıklı (S grubu, n=20) tükürük örnekleri toplanmıştır. Çalışma gruplarında tüm ağız klinik parametreleri olan sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondalamada kanama indeksi (SKİ) değerlendirilmiştir. Toplanan tükürük örneklerinde Adseverin, 1-alfa defensin ve sRANKL düzeyleri enzim bağlantılı immün test (ELISA) yöntemi kullanılarak ölçülmüştür. Sonuçlar: P grubunda, G ve S gruplarına kıyasla tükürük Adseverin ve sRANKL düzeyleri belirgin biçimde yüksekti (p <0.05). Aynı biyobelirteçlerin G grubunda da C grubuna göre artmış olması, enflamasyon şiddetiyle uyumlu kademeli bir yükselişe işaret etti (p <0.05). Öte yandan, 1-alfa defensin düzeyleri en yüksek C grubunda saptanarak hastalık gruplarına göre ters yönde bir dağılım gösterdi (p <0.05). ROC analizinde ise adseverin (AUC = 0.835),1-alfa defensin (AUC = 0.812) ve sRANKL (AUC = 0.877) periodontal sağlığı hastalıktan ayırt etmede benzer tanısal başarı ortaya koymuştur. Tartışma: Adseverin ve sRANKL, periodontal hastalıkta patojenik süreçleri yansıtan biyobelirteçler olarak önemli bir rol oynayabilir. Buna karşılık, sağlıklı bireylerde daha yüksek saptanan 1-alfa defensin düzeyleri, periodontal sağlıkta doğal defensin bariyerinin daha iyi korunduğunu düşündürmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde, bu tükürük biyobelirteçleri periodontal sağlık ve hastalık durumlarını ayırt etmede ve taramada kullanılabilecek, noninvaziv ve umut vadeden tanısal araçlar olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction–Aim: This investigation aimed to characterize salivary levels of adseverin, 1-alpha defensin, and sRANKL across the spectrum of periodontal health and disease, and to rigorously compare their diagnostic performance in differentiating periodontal pathology from a clinically healthy periodontium. Materials and Methods: A total of 60 systemically healthy, nonsmoking individuals were recruited for this cross-sectional study and allocated into three groups according to periodontal clinical findings: healthy controls (Group S, n = 20), gingivitis (Group G, n = 20), and periodontitis (Group P, n = 20). Comprehensive full-mouth periodontal parameters were recorded for all participants. Salivary concentrations of adseverin, 1-alpha defensin, and sRANKL were quantified using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: Group P exhibited significantly elevated salivary adseverin and sRANKL levels compared with both Group S and Group S (p <0.05). Moreover, these biomarkers were also higher in Group G than in Group S (p <0.05). In contrast, Group S demonstrated the highest salivary 1-alpha defensin concentrations relative to the disease groups (p <0.05). Based on ROC analysis, salivary adseverin (AUC = 0.835), alpha defensin-1 (AUC = 0.812), and sRANKL (AUC = 0.877) demonstrated comparable diagnostic accuracy in distinguishing periodontal disease from periodontal health. Conclusion: Adseverin and sRANKL may play key roles as biomarkers reflecting pathogenic processes in periodontal disease. Conversely, the higher alpha defensin-1 levels identified in healthy individuals suggest a more preserved innate defensin barrier in periodontal health. Overall, these salivary markers hold considerable promise as noninvasive tools for screening and discriminating between periodontal health and disease states.