Farklı kanal patları ile doldurulmuş periapikal lezyonlu dişlerde post-operatif ağrı ve lezyon iyileşmesinin değerlendirilmesi: Prospektif randomize kontrollü ilaç dışı klinik araştırma
Evaluation of postoperative pain and lesion healing in periapical teeth obturated with different root canal sealers: A prospective randomized controlled non-drug clinical study
- Tez No: 1003231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN BÜŞRA KESKİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fraktal analiz, Kök kanal tedavisi, Fractal analysis, Root canal therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Diş Hastalıkları Tedavisi ve Endodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, apikal periodontitis tanısı konulan ve farklı lezyon boyutlarına ( PAI 3 ve PAI 4) sahip tek köklü dişlerde, iki farklı kök kanal dolgu patının (AH Plus ve TotalFill BC Sealer) postoperatif ağrı düzeyi ve radyografik lezyon iyileşmesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışma için Hacettepe Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alınmış olup (Karar No: 2025/14-03), istatistiksel güç analizi sonucunda her bir grup için 16 diş olmak üzere toplam 64 dişin çalışmaya dâhil edilmesi planlanmıştır. Araştırma, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Kliniği'nde asemptomatik apikal periodontitis tanılı, tek köklü ve tek kanallı dişler üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar rastgele yöntemle dört gruba ayrılmıştır: AH Plus–PAI 3, AH Plus–PAI 4, TotalFill BC–PAI 3 ve TotalFill BC–PAI 4. Tüm kök kanal tedavileri tek seansta, standart protokollerle tamamlanmış ve dolgu işlemi sonrası restorasyonlar kompozit materyal ile yapılmıştır. Postoperatif ağrı düzeyi, 6., 12., 24., 36., 48., 72. saat ve 7. günlerde Görsel Analog Skala (VAS) ile değerlendirilmiştir. Lezyon iyileşmesi, tedavi öncesi ve 6. ay sonunda alınan periapikal radyografiler üzerinde fraktal analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro–Wilk testi ile değerlendirilmiş; normal dağılım gösteren verilerde parametrik testler (t-testi, ANOVA), göstermeyenlerde ise nonparametrik testler (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, Wilcoxon, Friedman) kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, AH Plus ve TotalFill BC grupları arasında postoperatif ağrı düzeyleri açısından tüm zaman noktalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Ancak her iki grupta da ağrı düzeylerinin zamana bağlı olarak anlamlı biçimde azaldığı belirlenmiştir (p<0.001). Alt grup analizlerinde, özellikle PAI 4 skorlu dişlerde ağrı düzeylerinde anlamlı düşüş gözlenmiştir. Radyografik değerlendirmelerde her iki grupta da 6. ay sonunda lezyon boyutlarında anlamlı azalma tespit edilmiştir (p<0.05), ancak gruplar arasında fark bulunmamıştır (p>0.05). AH Plus grubunda hem PAI 3 hem de PAI 4 alt gruplarında anlamlı iyileşme saptanırken (p<0.05), TotalFill BC grubunda azalma eğilimi istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmamıştır. Sonuç olarak, her iki kök kanal dolgu materyali de postoperatif ağrının azalmasında ve periapikal lezyon iyileşmesinde etkili bulunmuştur. Bununla birlikte, AH Plus grubunda lezyon iyileşmesinin istatistiksel olarak daha belirgin olduğu, TotalFill BC grubunda ise benzer ancak daha sınırlı bir iyileşme eğilimi gözlendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively evaluate the effects of two different root canal sealers (AH Plus and TotalFill BC Sealer) on postoperative pain levels and radiographic lesion healing in single-rooted teeth diagnosed with apical periodontitis and presenting with different lesion sizes (PAI 3, and PAI 4). Ethical approval for the study was obtained from the Hacettepe University Clinical Research Ethics Committee (Decision No: 2025/14-03). Based on the statistical power analysis, a total of 64 teeth, with 16 teeth in each group, were planned to be included in the study. The study was conducted on single-rooted and single-canal teeth diagnosed with asymptomatic apical periodontitis at the Clinic of Endodontics, Faculty of Dentistry, Ankara Yıldırım Beyazıt University. Participants were randomly assigned into four groups: AH Plus–PAI 3, AH Plus–PAI 4, TotalFill BC–PAI 3, and TotalFill BC–PAI 4. All root canal treatments were completed in a single visit following standardized protocols, and post-obturation restorations were performed using composite resin. Postoperative pain levels were assessed using the Visual Analog Scale (VAS) at the 6th, 12th, 24th, 36th, 48th, and 72nd hours, and on the 7th day. Lesion healing was evaluated using the fractal analysis method on periapical radiographs obtained before treatment and at the 6-month follow-up. Statistical analyses were performed using SPSS 27.0 software. The normality of the data distribution was assessed with the Shapiro–Wilk test; parametric tests (t-test, ANOVA) were used for normally distributed data, while nonparametric tests (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, Wilcoxon, Friedman) were applied for non-normally distributed data. A significance level of p<0.05 was considered statistically significant. According to the analysis results, no statistically significant difference was found between the AH Plus and TotalFill BC groups regarding postoperative pain levels at any time point (p>0.05). However, both groups demonstrated a significant time-dependent reduction in pain (p<0.001). Subgroup analyses revealed a particularly pronounced decrease in pain levels in teeth with PAI 4 scores. Radiographic assessments showed a significant reduction in lesion size at the 6-month follow-up in both groups (p<0.05), with no significant difference between them (p>0.05). While significant healing was detected in both the PAI 3 and PAI 4 subgroups of the AH Plus group (p<0.05), the decreasing trend observed in the TotalFill BC group did not reach statistical significance. In conclusion, both root canal filling materials were found to be effective in reducing postoperative pain and promoting periapical lesion healing. However, lesion healing was statistically more pronounced in the AH Plus group, whereas the TotalFill BC group exhibited a similar but more limited trend of improvement.