Ventriküler aritmisi olan hastalarda ablasyon tedavisinin Kardiyak Elektrofizyolojik Denge İndeksi ve Tp-e/QT oranı üzerine etkisi
The effect of Catheter Ablation on the Index of Cardiacelectrophysiological Balance and the Tp-e/QT ratio in patientswith ventricular arrhythmias
- Tez No: 1003303
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CAN YONTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Elektrofizyoloji, Elektrofizyolojik teknikler-kardiyak, Elektrokardiyografi, Elektrokardiyografi-ambülatuar, Kardiyoloji, Electrophysiology, Electrophysiologic techniques-cardiac, Electrocardiography, Electrocardiography-ambulatory, Cardiology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
VENTRİKÜLER ARİTMİSİ OLAN HASTALARDA ABLASYON TEDAVİSİNİN KARDİYAK ELEKTROFİZYOLOJİK DENGE İNDEKSİ VE Tp-e/QT ORANI ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu çalışmada, prematür ventriküler kompleks nedeniyle başarılı ablasyon uygulanan hastalarda ablasyonun kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi (ICEB), Tp-e/QT ve ilişkili EKG parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif vaka-kontrol çalışmasına Ocak 2018–Aralık 2025 tarihleri arasında başarılı PVC ablasyonu uygulanmış 108 hasta ile EPS yapılmış ancak aritmi saptanmamış 119 kontrol olgusu dahil edildi. İşlem öncesi ve ablasyon sonrası en az 1 saat sonra elde edilen dijital yüzeyel EKG kayıtlarından TP-e süresi, QT intervali, QTc intervali, QRS süresi, RR aralığı, ICEB, ICEBc, TP-e/QT ve TP-e/QTc parametreleri ölçüldü ve karşılaştırıldı. Ayrıca delta analizi, etki büyüklüğü ve çok değişkenli lineer regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Ablasyon öncesi dönemde hasta grubunda QT (p<0,001), QTc (p<0,001), ICEB (p<0,001) ve ICEBc (p<0,001) değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek; QRS süresi (p<0,001), TP-e/QT (p=0,004) ve TP-e/QTc (p=0,004) oranları daha düşüktü. Ablasyon sonrası dönemde de hasta grubunda QT (p<0,001), QTc (p=0,007), ICEB (p<0,001) ve ICEBc (p<0,001) kontrol grubuna göre yüksek kalmaya devam etti; QRS daha düşük bulundu (p=0,006). Hasta grubunda işlem öncesi-sonrası karşılaştırmada QTc'de (p=0,001) ve ICEBc'de (p<0,001) anlamlı azalma, QRS süresinde (p=0,015) ve RR aralığında (p=0,003) anlamlı artış saptandı. TP-e süresi (p=0,274), QT intervali (p=0,181), ICEB (p=0,295), TP-e/QT (p=0,274) ve TP-e/QTc'de (p=0,515) anlamlı değişiklik izlenmedi. Delta analizinde en yüksek etki büyüklüğü ICEBc için bulundu (r=0,39; p<0,001). Çok değişkenli doğrusal regresyon analizinde DM, ΔICEBc (p=0,031) ve ΔQRS (p=0,024) ile ilişkili görünse de modellerin genel anlamlılığı sınırlıydı. Sonuç: Başarılı PVC ablasyonu, erken dönemde özellikle QTc intervali ve ICEBc'de anlamlı değişimlerle ilişkili bulundu. ICEBc, ablasyon sonrası elektriksel yanıtı yansıtmada önemli bir parametre olarak öne çıktı. Bu bulgular, PVC ablasyonunun yalnızca aritmik yükü azaltmakla sınırlı kalmayıp, ventriküler depolarizasyon–repolarizasyon dengesi üzerinde de ölçülebilir etkiler oluşturabileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlarla özellikle ICEBc'nin, ablasyon sonrası erken dönem elektrofizyolojik yanıtın izlenmesinde potansiyel olarak yararlı bir gösterge olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CATHETER ABLATION ON THE INDEX OF CARDIAC ELECTROPHYSIOLOGICAL BALANCE AND THE TP-E/QT RATIO IN PATIENTS WITH VENTRICULAR ARRHYTHMIAS Objective: This study aimed to evaluate the effects of ablation on the index of cardio-electrophysiological balance (ICEB), Tp-e/QT, and related ECG parameters in patients who underwent successful ablation for premature ventricular complexes. Methods: This single-center, retrospective case-control study included 108 patients who underwent successful PVC ablation and 119 control subjects who underwent electrophysiological study (EPS) but had no detected arrhythmia between January 2018 and December 2025. TPe duration, QT interval, QTc interval, QRS duration, RR interval, ICEB, ICEBc, TP-e/QT, and TP-e/QTc parameters were measured from digital surface ECG recordings obtained before the procedure and at least 1 hour after ablation. In addition, delta analysis, effect size assessment, and multivariable linear regression analyses were performed. Results: In the pre-ablation period, QT (p<0.001), QTc (p<0.001), ICEB (p<0.001), and ICEBc (p<0.001) values were significantly higher in the patient group than in the control group, whereas QRS duration (p<0.001), TP-e/QT (p=0.004), and TP-e/QTc (p=0.004) ratios were lower. In the post-ablation period, QT (p<0.001), QTc (p=0.007), ICEB (p<0.001), and ICEBc (p<0.001) remained higher in the patient group than in the control group; QRS was found to be lower (p=0.006). In the within-patient pre- and post-procedural comparison, a significant decrease was observed in QTc (p=0.001) and ICEBc (p<0.001), whereas a significant increase was detected in QRS duration (p=0.015) and RR interval (p=0.003). No significant change was observed in TP-e duration (p=0.274), QT interval (p=0.181), ICEB (p=0.295), TP-e/QT (p=0.274), or TP-e/QTc (p=0.515). In delta analysis, the largest effect size was found for ICEBc (r=0.39; p<0.001). In multivariable linear regression analysis, DM appeared to be associated with ΔICEBc (p=0.031) and ΔQRS (p=0.024), although the overall significance of the models was limited. Conclusion: Successful PVC ablation was associated with significant early changes, particularly in QTc interval and ICEBc. ICEBc emerged as a notable parameter in reflecting the post-ablation electrical response. These findings suggest that PVC ablation may not be limited to reducing arrhythmic burden alone but may also produce measurable effects on the ventricular depolarization–repolarization balance. In particular, ICEBc may be considered a potentially useful marker for monitoring the early electrophysiological response after ablation.