Piyasada bulunan glutensiz etiketlendirilmiş ve doğal olarak gluten içermeyen bazı unların gluten içeriğinin belirlenmesi
Determination of the gluten content of some flours labeled gluten-free and naturally gluten-free on the market
  1. Tez No: 1003318
  2. Yazar: HACER YALÇİMİN ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÖKMEN ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday gluteni, Wheat gluten
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Codex Alimentarius, Besin ve İlaç İdaresi (FDA) gibi kuruluşlar bilimsel veriler ışığında 20 mg/kg'dan daha az gluten içeren ürünlerin çölyak hastaları için güvenilir olduğunu ve glutensiz ürün etiketlemede temel alınması gerektiğini belirlemiştir. Doğal olarak gluten içermemesine rağmen ürünler üretim, depolama, dağıtım veya satış aşamalarının herhangi birinde kontamine olabilmekte ve gluten içeriği 20 mg/kg'ı aşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, glutensiz unlardaki gluten düzeylerini belirlemek, glutensiz ürünlerde gluten içeren ürünlere olan raf mesafesinin, ayrı reyonda depolamanın ve satın alma sırasında ortak ölçü kabı kullanımının gluten kontaminasyon düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ürünler“glutensiz”etiketlendirilmiş, amblemli unlar (n=54) ile doğal olarak gluten içermeyen ambalajlı unlar (n=56) ve doğal olarak gluten içermeyen açıkta satılan unlar (n=53) olmak üzere gruplandırılmış ve toplam 163 ürünün gluten içeriği analiz edilmiştir. Analizler Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak R5 ELISA Kiti kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Glutensiz etiketli amblemli unların %16,67'si, doğal glutensiz ambalajlı unların %50'si ve doğal glutensiz açıkta satılan unların %84,91'inin 20 ppm gluten eşiğini aştığı saptanmıştır. Glutensiz etiketli amblemli unlar, doğal glutensiz unlara göre önemli ölçüde daha az kontamine bulunmuştur (p<0,001). Yulaf unlarının, mısır ve pirinç unlarına göre anlamlı ölçüde daha yüksek kontaminasyon prevalansına sahip olduğu görülmüştür (p<0,001). Doğal olarak gluten içermeyen açıkta satılan unlarda gluten içeren ürünlere olan raf mesafesi ile gluten kontaminasyon düzeyi arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (ρ = −0.695, p <0.001). Ayrıca, satın alma sırasında ortak ölçü kabı kullanılan doğal olarak gluten içermeyen açıkta satılan unların anlamlı ölçüde daha yüksek kontaminasyon düzeyine sahip olduğu görülmüştür (p<0,001). Elde edilen sonuçlar glutensiz unlarda gluten kontaminasyonunun ürün türü, etiketleme, ambalajlama durumu ve satış koşulları ile ilişkili olarak değişebildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Authorities such as Codex Alimentarius, Food and Drug Administration (FDA) have determined, based on scientific evidence, that products with a gluten content below 20 mg/kg are considered safe for individuals with celiac disease and form the basis for gluten-free labeling standards. Although naturally gluten-free, products may become contaminated throughout production, storage, distribution, or sale, thereby leading to gluten levels exceeding 20 mg/kg. This study aimed to determine gluten levels in gluten-free flours and to assess the effect of shelf distance from gluten-containing products, storage in a dedicated gluten-free section, and the use of shared spoon at the points of sale on gluten contamination levels in these products. Products were classified into“gluten-free”labeled flours (n=54), naturally gluten-free packaged flours (n=56), and naturally gluten-free unpackaged flours (n=53), and the gluten content of 163 products in total was analyzed. The analyses were conducted using the R5 ELISA Kit in accordance with European Union regulations. It was found that 16.67 % of gluten-free labeled flours, 50 % of naturally gluten-free packaged flours, and 84.91 % of naturally gluten-free unpackaged flours exceeded the 20 ppm gluten threshold. Compared with naturally gluten-free flours, gluten-free labeled flours exhibited significantly lower levels of gluten contamination (p<0.001). Oat flours showed significantly higher gluten contamination prevalance than corn and rice flours (p<0.001). A statistically significant negative association was observed between the shelf distance from gluten-containing products and gluten contamination levels in naturally gluten-free unpackaged flours (ρ = −0.695, p<0.001). In addition, naturally gluten-free unpackaged flours using a shared spoon during purchase exhibited significantly higher contamination levels (p <0.001). The findings suggest that gluten contamination in gluten-free flours may vary according to product type, labeling, packaging status, and sale conditions.