Hypericum perforatum L. bitkisi fitokimyasallarının, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ile ilişkili proteinlerle etkileşiminin İn silico olarak değerlendirilmesi
In silico evaluation of the interaction of Hypericum perforatum L. phytochemicals with proteins associated with obsessive-compulsive disorder (OCD)
- Tez No: 1003339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIS ATASEVER ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dopamin, GABA, Hypericum perforatum, Obsessif kompülsif bozukluk, Dopamine, GABA, Obsessive compulsive disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmamızda, Obsesif Kompulsif Bozukluğun (OKB) patofizyolojinde yer alan temel nörobiyolojik mekanizmalar hedef alınarak, Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron) bitkisinin aktif bileşenlerinin olası terapötik etkileri in silico yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmamızda, Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron) bitkisinden elde edilen bileşiklerin, OKB ile ilişkili hedef proteinler olan GABA-AT ve DRD4 üzerindeki etkisi in silico yöntemler ile incelenmekte ve buna ek olarak literatüre ön bilgi sunulması amaçlanmaktadır. Bu tez kapsamında, Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron) bitkisinin bileşiklerinin kimyasal yapıları PubChem veri tabanından elde edilmiştir. Obsesif Kompulsif Bozukluktaki hedef proteinlerin yapısal verilerine Protein Data Bank üzerinden ulaşılmıştır. Bileşiklerin farmakokinetik özellikleri SwissADME aracılığı ile değerlendirilirken toksisite profilleri ise ProTox-3 web tabanı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Moleküler kenetlenme analizleri SeamDock kullanılarak gerçekleştirilmiş sonrasında BIOVIA Discovery Studio programı ile görselleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, Hypericum perforatum L. (Sarı Kantaron) bitkisinde bulunan bazı bileşiklerin GABA-AT ve DRD4 proteinleri ile yüksek bağlanma afinitesi sergilediğini göstermiştir. Seçilen bileşiklerin üzerine yapılan ADME ve toksisite analizleri, kabul edilebilir düzeyde toksisite profili ve farmakokinetik özellikler gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu in silico bulguların biyolojik geçerliliği netleşebilir ve gelecekte OKB tedavisinde kullanılabilecek yeni bileşiklerin geliştirilmesine katkı sağlama potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study, the potential therapeutic effects of the active compounds of Hypericum perforatum L. (St. John's wort)) were evaluated using in silico methods by targeting the key neurobiological mechanisms involved in the pathophysiology of Obsessive-Compulsive Disorder (OCD). The aim of this study is to investigate, through in silico approaches, the effects of compounds derived from Hypericum perforatum L. on OCD-related target proteins, namely GABA-AT and DRD4, and to provide preliminary data for the literature. Within the scope of this thesis, the chemical structures of the compounds obtained from Hypericum perforatum L. were retrieved from the PubChem database. Structural data of target proteins associated with Obsessive-Compulsive Disorder were obtained from the Protein Data Bank. The pharmacokinetic properties of the compounds were evaluated using the SwissADME tool, while their toxicity profiles were assessed via the ProTox-3 web server. Molecular docking analyses were performed using SeamDock, and the results were subsequently visualized using the BIOVIA Discovery Studio software. The findings demonstrated that some compounds present in Hypericum perforatum L. exhibited high binding affinity toward the GABA-AT and DRD4 proteins. ADME and toxicity analyses conducted on the selected compounds revealed acceptable levels of pharmacokinetic properties and toxicity profiles. In conclusion, these in silico findings may gain biological relevance and contribute to the development of new compounds for future use in the treatment of Obsessive-Compulsive Disorder.