Pelin Esmer sinemasında kadın ve emeğin temsili
Representation of women and labor in Pelin Esmer's cinema
  1. Tez No: 1003342
  2. Yazar: BİLGEN KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Belgesel sinema, Türk sineması, Turkish cinema
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, feminist kuram ile feminist film kuramdan yararlanarak Pelin Esmer'in yönettiği“Oyun”(2005) ve“Kraliçe Lear”(2019) adlı belgesellerde kadın ve emek temsillerine odaklanmaktadır. Kadın sinemacı olarak Pelin Esmer bağımsız sinemada kendi sinema dilini ortaya koyan önemli yönetmenlerden biridir. Esmer'in belgeselleri, taşrada yaşayan kadınlara yüklenen toplumsal rollerin kırılması ve kadınların dayanışma içinde kendi varlıklarını görünür kılmaları açısından önemli çalışmalardır. Esmer kadın sorunlarına ait mücadelenin duyulmasına aracı olmuş, kadın yönetmen bakış açısıyla kadın sinemasında temsili ve anlatıyı etkilemiştir. Çalışmada öncelikle kavramsal çerçeveyi destekleyecek feminist kurama dair kavramlar özetlenmiştir. Daha sonra feminist film kuramı ve kadın sineması açıklanarak sinemada temsil sorununa kadın ve emek bağlamında bakılmıştır. Temsile dair sinematografik ve söylem teknikleri incelenerek örneklem olarak seçilen filmler incelenmiştir. Filmlerin analizi sonucunda kadın emeği ve temsillerinin zaman içinde geçirdiği değişim ve dönüşümleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the representations of women and labor in the documentaries“Oyun”(2005) and“Kraliçe Lear”(2019) directed by Pelin Esmer, by using feminist theory and feminist film theory. As a female filmmaker, Pelin Esmer is one of the important directors that who has developed her own cinematic language in independent cinema. Esmer's documentaries are significant works in terms of challenging the social roles imposed on women and making women's existence seen in their own solidarity. Esmer has enabled the women struggles and issues to be heard, and has influenced the representation and narrative through a female director's perspective. In the study, first, the concepts related to the feminist theory are summarized in order to support conceptual framework. Then, feminist theory and women cinema are explained through examining the the problem of representation in cinema in the context of women and labor. By examining the cinematographic and discursive techniques related to representation, the chosen films are analyzed as samples. As a result of film analyses, the changes and transformations in women's labor and representations over time are examined.