Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin dental ve periodontal sağlık düzeyleri ile ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitelerinin karşılıklı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of dental and periodontal health status and oral health-related quality of life among Dentistry and Medical Students
- Tez No: 1003341
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KÖSE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı, OHIP-14, periodontal sağlık, OHIP-14, oral health, periodontal health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Dental ve Periodontal Sağlık Düzeyleri ile Ağız Sağlığı ile İlişkili Yaşam Kalitelerinin Karşılıklı Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin dental ve periodontal sağlık durumlarını karşılaştırmalı olarak incelemek ve ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitelerini Oral Health Impact Profile–14 (OHIP-14) ölçeği üzerinden değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi öğrencileri arasından gönüllü olarak katılım sağlayan sistemik olarak sağlıklı bireyleri kapsamaktadır. Katılımcıların demografik bilgileri, ağız hijyeni alışkanlıkları, dental anksiyete düzeyleri ve ağız sağlığı davranışları yapılandırılmış bir form ile kaydedilmiştir. Klinik dental ve periodontal parametreler ölçülmüştür. Ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi OHIP-14 ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada dental ve periodontal sağlığı etkileyen faktörlerin, fakülte türüne göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Diş hekimliği öğrencilerinin ağız sağlığı bilgi düzeylerinin yüksek olmasına rağmen yoğun akademik ve klinik yük nedeniyle pratik ağız hijyeni davranışlarında zaman zaman yetersizlik görülebildiği; tıp fakültesi öğrencilerinin ise genel sağlık bilgileri yüksek olmasına rağmen ağız hijyeni farkındalıklarının ve periodontal sağlık skorlarının daha düşük olabildiği belirlenmiştir. OHIP-14 skorlarının periodontal klinik parametrelerle ilişkili olduğu ve özellikle gingival inflamasyon düzeyi arttıkça yaşam kalitesinde olumsuz etkilenmenin anlamlı şekilde yükseldiği görülmüştür. Fakülteler arasında OHIP-14 toplam puanları ve alt boyutlarında dikkate değer farklar saptanmış; Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesinin Tıp Fakültesi öğrencilerine göre daha olumlu olduğu bulunmuştur. Sonuç: Üniversite öğrencilerinde periodontal sağlık durumunun ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesinin fakülte türüne göre değiştiği, ağız sağlığı farkındalığının hem teorik bilgiye hem de günlük bakım alışkanlıklarına bağlı olarak farklılık gösterdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Comparative Evaluation of Dental and Periodontal Health Status and Oral Health-Related Quality of Life Among Dentistry and Medical Students Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the dental and periodontal health status of Dentistry and Medical Faculty students and to assess their oral health-related quality of life using the Oral Health Impact Profile–14 (OHIP-14) scale. Materials and Methods: The study included systemically healthy volunteers from the Dentistry and Medical Faculties of Recep Tayyip Erdoğan University. Demographic characteristics, oral hygiene practices, dental anxiety levels, and oral health behaviors were recorded using a structured form. Clinical dental and periodontal parameters were assessed, and oral health-related quality of life was evaluated using the OHIP-14 scale. Results: Factors influencing dental and periodontal health were analyzed in relation to faculty type. Although dentistry students had higher theoretical knowledge regarding oral health, practical oral hygiene behaviors were sometimes insufficient due to intensive academic and clinical workload. In contrast, despite possessing broad general health knowledge, medical students demonstrated lower oral hygiene awareness and poorer periodontal scores. OHIP-14 scores were significantly associated with clinical periodontal parameters, indicating that increased gingival inflammation corresponded to greater impairment in quality of life. Significant differences in OHIP-14 total and subscale scores were found between the two faculties, with dentistry students exhibiting more favorable oral health-related quality of life compared to medical students. Conclusion: Periodontal health status and oral health-related quality of life differ according to faculty type among university students. Oral health awareness varies depending on both theoretical background and daily oral hygiene practices. These findings highlight the need to strengthen oral health education and integrate multidisciplinary approaches within health sciences curricula.