Integrating design-based practices anddigital technology tools in appliedsciences: A case of gastronomy education
Uygulamalı bilimlerde tasarım temelli uygulamalar ve dijital teknoloji araçlarının entegrasyonu: Gastronomi eğitimi örneği
- Tez No: 1003359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ELİF BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Eğitim ve Öğretim, Gastronomy and Culinary Arts, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, Dijital teknolojiler, Gastronomi eğitimi, Hızlı prototipleme, Kalıp tasarımı, Tasarım odaklı düşünme, Vakumla kalıplama, Üç boyutlu baskı, Üç boyutlu tarayıcı, Üç boyutlu tasarım, Computer aided design, Digital technologies, Gastronomy education, Rapid prototyping, Mold design, Design thinking, Vacuum molding, 3D printing, Three dimensional scanner, Three dimensional design
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, tasarım pratikleri ile dijital üretim teknolojilerinin lisans düzeyindeki gastronomi eğitimine nasıl sistematik biçimde entegre edilebileceğini ve bu entegrasyonun öğrencilerin yaratıcı süreçleri, öğrenme deneyimleri ve mesleki hazırlıkları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma, kısa süreli çalışmalara odaklanan mevcut literatürün ötesine geçerek dört dönem boyunca yürütülen uzunlamasına bir entegrasyon sürecine dayanmaktadır. Bu süreçte öğrenciler, özgün tabak hazırlama ile sunum süreçlerine yönelik kişiselleştirilmiş şablon ve kalıp prototipleri üretmiş; geliştirdikleri bu prototipleri farklı tabak kurgularında test etmiştir. Veriler; anketler, yarı yapılandırılmış görüşmeler, odak grup çalışmaları, stüdyo gözlemleri, öğrenci çıktıları ve yansıtıcı dokümanlar aracılığıyla toplanmış; tematik ve içerik analizleriyle bütüncül biçimde değerlendirilmiştir. Bulgular, tasarım odaklı iş akışlarıyla uzun süreli etkileşimin öğrencilerin fikir geliştirme ve prototipleme becerilerini güçlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca, öğrencilerin prototipleri farklı tabak düzenlerinde ve kombinasyonlarda kullanma biçimleri, tasarım yaklaşımlarındaki çeşitliliği görünür kılmıştır. Çalışma, tasarım pratikleri ve dijital üretim teknolojilerinin gastronomi eğitimine bütüncül şekilde entegre edilmesine yönelik pedagojik stratejiler ile kademeli yapılandırma adımlarını içeren çok dönemli bir model önermektedir. Bulgular, uzun vadeli entegrasyonun öğrencilerin yaratıcı–teknik gelişimini desteklediğini ve gastronomi eğitimine sektörle uyumlu sürdürülebilir bir yapı kazandırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how design practices and digital fabrication technologies can be systematically integrated into undergraduate gastronomy education, as well as the impact of such integration on students' creative processes, learning experiences, and professional preparedness. Moving beyond the short-term interventions that dominate the current literature, the research is grounded in a four-semester longitudinal integration implemented within a core gastronomy course. Throughout this process, students produced personalized stencil and mold prototypes for culinary preparation and presentation, and tested these prototypes across different plate configurations. Data were collected through surveys, semi-structured interviews, focus group sessions, studio observations, student artefacts, and reflective documents, and were analyzed using thematic and content analysis methods. The findings demonstrate that sustained engagement with design-oriented workflows enhances students' ideation and prototyping skills. Furthermore, students' use of prototypes across varied plate arrangements and combinations revealed the diversity in their design approaches.The study proposes a multi-semester integration model that outlines pedagogical strategies and scaffolding steps for embedding design practices and digital fabrication technologies into gastronomy education. Overall, the findings show that long-term integration supports students' creative and technical development while providing a sustainable framework that aligns gastronomy education with contemporary industry expectations and emerging digital production cultures.