AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİNİN ÖĞRETMENLERE KATKI DÜZEYİ İLEÖĞRETMENLERİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
THE RELATIONSHIP BETWEEN THE LEVEL OF CONTRIBUTION OF EUROPEAN UNION PROJECTS TO TEACHERS AND TEACHERS' LIFELONG LEARNING TENDENCIES
  1. Tez No: 1003364
  2. Yazar: BAŞAK TAŞDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DUYGU GÜR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam boyu öğrenme, Yaşam boyu öğrenme eğilimi, Avrupa Birliği projeleri, Erasmus+, Öğretmen mesleki gelişimi, Disiplinlerarası eğitim, Lifelong learning, Lifelong learning tendency, European Union projects, Erasmus+, Teacher professional development, Interdisciplinary education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin Avrupa Birliği projelerinden elde ettikleri mesleki ve kişisel kazanım düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. 21. yüzyılda gelişen ve değişen yüzyılın yenilikleri takip etmek ve yakalamak için sürekli öğrenme ihtiyacı artmıştır. Yaşam boyu öğrenme öğretmenlerin mesleki gelişimleri için kritik hale gelmiştir. Avrupa Birliği eğitim programları ise öğretmenlerin mesleki gelişim sürecine katkı sağlamıştır. Avrupa Birliği proje deneyimlerinin, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve algılanan proje katkıları arasındaki ilişki araştırmanın odak noktasıdır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı boyunca Ankara'nın Etimesgut, Altındağ ve Mamak ilçelerinde görev yapan toplam 526 öğretmenden oluşan bir örneklem kullanılmıştır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”ve“Avrupa Birliği Projelerinin Öğretmenlere Katkı Düzeyi Ölçeği”ile elde edilmiştir. Veriler bir paket program kullanılarak analiz edilmiştir; t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği projelerinden algılanan katkı düzeyi incelendiğinde de Avrupa Birliği projesinde aktif görev alan öğretmenlerin algıladıkları katkı düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle kültürel gelişim boyutunda anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yaşam boyu öğrenme eğilimi açısından kadın öğretmenlerin eğilimleri erkeklerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Avrupa Birliği projesinde görev alan öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimi puanları da görev almayanlara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmanın temel bulgusu ise öğretmenlerin Avrupa Birliği projelerinden algıladıkları katkı düzeyi ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasında pozitif yönlü, güçlü ve anlamlı bir ilişki olduğunun saptanmasıdır. Araştırmanın sonucunda, Avrupa Birliği projelerine katılım, öğretmenler tarafından faydalı bir deneyim olarak görülmektedir. Bu deneyim, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleriyle güçlü bir şekilde ilişkisi bulunmuştur. Projelere aktif katılım hem algılanan faydayı hem de öğrenme eğilimini artırdığı görülmüştür. Öğretmenlerin Avrupa birliği projelerine katılımlarının teşvik edilmesi, projenin yaygınlaştırma aşamasının etkin yapılması bu sayede kazanımları yaygınlaştırması, yaşam boyu öğrenme konusunda öğretmenlerin hizmet içi eğitimlere katılımının desteklenmesi ve öğretmenin kendini geliştirme fırsatı verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between the professional and personal gain levels that teachers obtain from European Union projects and their lifelong learning tendencies. The need for continuous learning has increased in order to follow and capture the innovations of the 21st century, which is developing and changing. Lifelong learning has become critical for the professional development of teachers. European Union education programs, on the other hand, have provided contributions to the professional development process of teachers. The relationship between European Union project experiences, teachers' lifelong learning tendencies, and perceived project contributions is the focal point of the research. The correlational survey method was used in the research. A sample consisting of a total of 526 teachers serving in the Etimesgut, Altındağ, and Mamak districts of Ankara throughout the 2024-2025 academic year was used. The data of the research were obtained through the“Personal Information Form,”the“Lifelong Learning Tendencies Scale,”and the“Scale of the Contribution Level of European Union Projects to Teachers.”The data were analyzed using a package program; t-test, ANOVA, and Pearson correlation analysis were performed. In this direction, when the perceived contribution level from European Union projects was examined, it was observed that the contribution level perceived by teachers who took an active role in European Union projects was higher. A significant difference was detected, especially in the dimension of cultural development. In terms of lifelong learning tendency, it was found that the tendencies of female teachers were significantly higher than those of males. It was observed that the lifelong learning tendency scores of teachers involved in European Union projects were also significantly higher than those who did not take part. The main finding of the study is the determination that there is a positive, strong, and significant relationship between the level of contribution perceived by teachers from European Union projects and their lifelong learning tendencies. As a result of the research, participation in European Union projects is seen as a beneficial experience by teachers. This experience was found to be strongly related to teachers' lifelong learning tendencies. It was observed that active participation in projects increased both the perceived benefit and the learning tendency. It is recommended to encourage teachers' participation in European Union projects, to carry out the dissemination phase of the project effectively and thereby disseminate the gains, to support teachers' participation in in-service trainings regarding lifelong learning, and to provide the teacher with opportunities for self-development.