eTwinning projelerindeki öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanım tutumlarının incelenmesi
Examination of teachers' attitudes towards the use of technology in education in eTwinning projects
  1. Tez No: 744276
  2. Yazar: BİRCAN KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimde Teknoloji Kullanımı, eTwinning, Teknoloji Entegrasyonu, Eğitimde Teknoloji Kullanımına Yönelik Tutum, Ulusal Kalite Etiketi, Technology Use in Education, eTwinning, TechnologyIntegration, Attitude Towards the Technology Use in Education, National Quality Label
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
eTwinning; Avrupa'daki farklı okullarda görev yapan öğretmen ve öğrencilerin iletişim kurmaları, iş birliği yapmaları ve paylaşımda bulunmaları amacıyla oluşturulmuş çevrim içi bir öğrenme topluluğudur. Her branştaki öğretmene; farklı ülkelerdeki meslektaşlarıyla iletişim kurma, işbirlikçi ve eş zamanlı çalışmalar gerçekleştirme, ücretsiz mesleki gelişim fırsatları sunan bu toplulukta, öğretmenler tarafından sunulan projeler daha önceden belirlenen kriterlere göre değerlendirilmekte ve bu değerlendirme sonucunda öğretmenler kalite etiketi ile ödüllendirilmektedir. Bu çalışma, eTwinning'e yeni başlayan öğretmenler ile eTwinning Ulusal Kalite Etiketi alan öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanım tutumları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı ve cinsiyet, yaş, bilgisayar kullanım düzeyi, bilgisayar kullanım sıklığı gibi değişkenlerin tutumu etkileyip etkilemediğini incelemeyi amaçlamıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden nedensel karşılaştırma modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanın örneklemini, Mersin'de resmî ve özel eğitim-öğretim kurumlarında, farklı branşlarda görev yapan eTwinning'e yeni başlayan 249 öğretmen ile eTwinning Ulusal Kalite Etiketi almış 201 öğretmenden oluşturmaktadır. Araştırmada demografik bilgi formu ve eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin tutum ölçeği kullanılmıştır. eTwinning Ulusal kalite etiketi alan ve almayan öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanımına yönelik tutumları ve alt boyutları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı Mann Whitney U testi ile incelenmiştir. Ayrıca öğretmen tutumlarının bazı değişkenlerle birlikte anlamlı farkını incelemek için ise iki yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda Ulusal Kalite Etiketi alan öğretmenler ile eTwinning süreçlerine yeni katılan fakat Ulusal Kalite Etiketi almayan öğretmenler arasında; eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin tutumlarının, ölçeğin tamamı ile üç alt boyutundan biri olan eğitimde teknoloji kullanımında kendini geliştirme alt boyutunda anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Cinsiyet, yaş, bilgisayar kullanım düzeyi ve bilgisayar kullanım sıklığı gibi değişkenlerin ise iki grubun tutum düzeyleri arasında herhangi bir anlamlı fark oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. eTwinning projelerinin, öğretmenlerin, eğitimde teknoloji kullanım tutumuna ve kendini geliştirmelerine olumlu yönde katkı sağladığı belirlenmiştir. Projeyi tamamlayıp Ulusal Kalite Etiketi alanların, eTwinning'e yeni başlayanlara göre daha yüksek tutum düzeyine sahip oldukları görülmektedir. eTwinning faaliyetinin hem öğretmenler ve hem de eğitim fakültelerindeki akademisyenler ve öğrencileri arasında daha fazla yaygınlaştırılması, projelerin bilimsel niteliklerini arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi, kalite etiketi alan öğretmenlere yönelik teşvik edici iyileştirmeler yapılması ve eTwinning ile ilgili çok yönlü araştırmaların yapılması öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
eTwinning is an online learning community for teachers and students from different schools in Europe to communicate, collaborate and share. In this community, which also offers free professional development opportunities for teachers, projects are evaluated according to certain criteria and teachers are rewarded with a quality label. This study aimed to examine whether there is a significant difference between the attitudes of teachers who are new to eTwinning and those who received the eTwinning National Quality Label, and whether variables such as gender, age, computer use level, computer usage frequency affect the attitude. The sam ple of this research, which was carried out in the causal comparison model, which is one of the quantitative research methods, consists of 249 teachers who have just started eTwinning, and 201 teachers who have received the eTwinning National Quality Labelworking in public and private education institutions in Mersin, in different branches. In the analysis of the data collected by using the demographic information form and the attitude scale regarding the use of technology in education; The Mann Whitney Utest was used to examine the attitudes of teachers who received and did not receive the eTwinning National quality label towards the use of technology in education in the sum of the scale and the averages of the scores they received in each sub-dimension,and the two-way ANOVA test was used to determine whether the attitudes of the groups differed according to some variables. As a result of the analysis of the data, it was seen that the attitudes of the teachers who received the National Quality Label towards the use of technology in education, and the scores of the self-development sub-dimension in the use of technology in education, which is one of the three sub-dimensions of the scale, were higher when compared to those who had just started eTwinning, and there was a significant difference between them. It was concluded that variables such as gender, age, level of computer use and frequency of computer use did not createany significant difference between the attitude levels of the two groups. It is suggested that the eTwinning activity should be made more widespread among teachers and academicians in education faculties, emphasis should be placed on efforts to increase the scientific quality of the projects, encouraging improvements should be made for teachers who received the quality label, and multi-faceted research on eTwinning should be carried out.