Peacebuilding and conflict resolution in Afghanistan (2001-2021)
Afganistan'da barış inşası ve çatışma çözümü (2001-2021)
- Tez No: 756644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Barışın Ġnşası, Çatışma, Afganistan, Barış, Savaş, Peacebuilding, Conflict resolution, Afghanistan, Peace, War
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Afganistan'da uzun yıllar süren savaş, ülkedeki altyapıların çoğunu yok etmiştir. Bu nedenle, ülke kırılgan bir yapıya bürünmüş ve dış yardımlara bağımlı hale gelmiştir. Afganistan'da gücü ve iktidarı elinde tutmak için şiddet kullanımının tarihi onlarca yıl öncesine dayanmaktadır. Stratejik konumu ve çeşitli demografik yapısı nedeniyle Afganistan, dünyanın büyük güçleri, bölgesel oyuncular ve komşu ülkeler arasındaki çatışma ve rekabetin merkezi olmuştur. Bu çalışmada, Afganistan'daki çatışmaların köklerini, güvensizliğin yükselişini, istikrarsızlığın iç nedenlerini ve dini aşırılıkçılığı gözden geçirerek, ayrıca ülke üzerindeki hem doğudan hem de batıdan ve bölgesel güçlerden gelen dış etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmada yetkililerin Afganistan'a barış ve istikrar getirmek için attığı adımlar ve girişimler de ele alınmıştır. Bu girişimler arasında Afganistan Geçici Hükümeti'nin temelini oluşturan Bonn Anlaşması, Yüksek Barış Konseyi'nin kurulması ve Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi yer almaktadır. Araştırma, önceki yirmi yıla (2001-2021) odaklanmaktadır. Bu çalışma, barış inşası ve çatışma çözümü konularında kaynakların bulunmaması ve yerel kaynaklarda yayın olmaması gibi bazı sınırlamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Ġkincil veriler kullanılarak bu araştırmanın amaçlarına ulaşmak için, betimsel ve nitel bir yöntem kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulgularına göre Afganistan'daki barış inşa süreci ve çatışma çözümü olumsuz sonuçlanmıştır. Afganistan'da barış inşası sürecinin başarısız olmasının ana unsurları olarak dış kaynaklı girişimler, komşu ülkelerin müdahalesi ve iç sosyo-ekonomik engeller görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Long decades of war in Afghanistan destroyed most of the infrastructures in the country. It became more fragile and depended on foreign aid. The history of insurgency and the use of violence for holding power in Afghanistan goes back to decades. Due to its strategic location and diverse demographics, Afghanistan has been the center of conflict and competition between the world‟s great powers, regional players, and neighboring countries. The study overviewed the roots of conflicts, the rise of insurgency, domestic causes of instability, and religious extremism in Afghanistan, as well as evaluated external influence over the country both from the east and west and regional powers. The research also discussed steps and initiatives authorities took to bring peace and stability to Afghanistan. These initiatives included the Bonn Agreement, which was the basis of the Afghanistan Interim Government, the establishment of the High Peace Council, and The High Council for National Reconciliation. The research concentrated on the previous two decades (2001-2021). This study faced some limitations, including the unavailability of sources on the issue of peacebuilding and conflict resolution and a lack of publications from domestic resources. To achieve the objectives of this study by using secondary data, a descriptive and qualitative method is used to conduct this research. According to the findings of this study, the peacebuilding process and conflict resolution in Afghanistan had resulted negatively. Foreign-oriented initiatives, the intervention of neighboring countries, and domestic socio-economic obstacles were regarded as the main elements of the failure of the peacebuilding process in Afghanistan.