Akut kolesistitli hastalarda serum Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells-1 (TREM-1) seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells-1 (TREM-1) levels in patients with acute cholecystitis
  1. Tez No: 1003395
  2. Yazar: MUSTAFA AHMET BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HASIRCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, TREM-1, Tokyo Kılavuzları 2018, Acute cholecystitis, TREM-1, Tokyo Guidelines 2018
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut kolesistit, acil cerrahi kliniklerinde sık karşılaşılan ve klinik seyri hafif inflamasyondan organ yetmezliğine kadar değişebilen bir patolojidir. Tanı ve şiddet tayininde Tokyo Kılavuzları 2018 (TG18) esas alınsa da yeni ve güvenilir biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı; inflamatuar yanıtta önemli rolü olan Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells-1 (TREM-1) düzeylerinin akut kolesistit tanısında ve hastalığın şiddetinin (evrelemesinin) belirlenmesindeki tanısal değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, etik kurul onayı ile SBÜ Konya Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde gerçekleştirildi. Çalışmaya TG18 kriterlerine göre akut kolesistit tanısı alan 63 hasta ve 31 sağlıklı gönüllü (toplam 94 katılımcı) dahil edildi. Kolesistitli hastalar TG18 şiddet kriterlerine göre Hafif (n=23), Orta (n=21) ve Ağır (n=19) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm katılımcıların serum TREM-1 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü ve gruplar arasındaki ilişki istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 54 yıl olup %68,09'u kadındı. Akut kolesistit gruplarında C-reaktif protein (CRP) ve lökosit (WBC) değerleri, kontrol grubuna göre ve hastalık şiddeti arttıkça istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p<0,001). Ancak serum TREM-1 düzeyleri incelendiğinde; kontrol grubu (medyan 121,37 pg/mL) ile akut kolesistitli hasta grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Benzer şekilde, kolesistitin şiddet evreleri (Hafif: 135,28; Orta: 143,22; Ağır: 127,97 pg/mL) arasında da TREM-1 düzeyleri açısından anlamlı farklılık gözlenmedi. Regresyon analizlerinde TREM-1'in kolesistit varlığını veya şiddetini öngördüğüne dair kanıt elde edilemedi. Sonuç: Çalışmamızda, klasik inflamatuar belirteçler (CRP ve WBC) akut kolesistit tanısı ve evrelemesiyle uyumlu sonuçlar verirken; serum TREM-1 düzeylerinin bu hastalıkta tanısal veya prognostik bir değeri olmadığı saptanmıştır. Bu durum, akut kolesistitin erken dönem patogenezinin sistemik bakteriyel sepsisten ziyade lokal mekanik/kimyasal inflamasyona dayanması ile ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute cholecystitis is a common condition encountered in emergency surgical practice, with a clinical spectrum ranging from mild inflammation to severe disease accompanied by organ failure. Although the Tokyo Guidelines 2018 (TG18) are widely used for diagnosis and severity assessment, there is still a need for novel and reliable biomarkers. The aim of this study was to investigate the diagnostic value of Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells-1 (TREM-1), which plays a key role in the inflammatory response, in the diagnosis of acute cholecystitis and in determining disease severity (staging). Materials and Methods: This prospective study was conducted at the General Surgery Department of University of Health Sciences Konya City Hospital after approval by the local ethics committee. A total of 94 participants were included, comprising 63 patients diagnosed with acute cholecystitis according to TG18 criteria and 31 healthy controls. Patients with acute cholecystitis were classified into three groups based on TG18 severity grading: mild (n=23), moderate (n=21), and severe (n=19). Serum TREM-1 levels were measured in all participants using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method, and statistical analyses were performed to evaluate differences between groups. Results: The mean age of the participants was 54 years, and 68.09% were female. C-reactive protein (CRP) and white blood cell (WBC) counts were significantly higher in the acute cholecystitis groups compared with the control group and increased significantly with disease severity (p<0.001). However, no statistically significant difference was observed in serum TREM-1 levels between the control group (median 121.37 pg/mL) and the acute cholecystitis groups (p>0.05). Likewise, TREM-1 levels did not differ significantly among the severity grades of cholecystitis (mild: 135.28; moderate: 143.22; severe: 127.97 pg/mL). Regression analyses revealed no evidence that TREM-1 could predict the presence or severity of acute cholecystitis. Conclusion: While conventional inflammatory markers such as CRP and WBC were consistent with the diagnosis and severity grading of acute cholecystitis, serum TREM-1 levels did not demonstrate diagnostic or prognostic value in this disease. This finding may be attributed to the fact that the early pathogenesis of acute cholecystitis is primarily driven by local mechanical and chemical inflammation rather than systemic bacterial sepsis.