Kardiyoloji hastalarında QT intervali uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimleri prevalansı, özellikleri ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of prevalence, characteristics and risk factors of QT interval prolonging drug-drug interactions in cardiology patients
  1. Tez No: 1003419
  2. Yazar: MUHAMMED SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: QT intervali uzatıcı ilaçlar, kardiyoloji ünitesi, QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimleri, QT interval-prolonging drugs, cardiology unit, QT-prolonging drug-drug interactions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
Özet
“Kardiyoloji Hastalarında QT İntervali Uzatıcı İlaç-İlaç Etkileşimleri Prevalansı, Özellikleri ve Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2026. Giriş ve Amaç: QT intervali kalbin elektriksel aktivitesini yansıtan kritik bir parametre olup, bu intervalin ilaçlar veya genetik faktörlerle uzaması yaşamı tehdit eden ventriküler aritmilere yol açabilmektedir. Kardiyak ve kardiyak-olmayan pek çok ilaç sınıfı QT intervalini uzatabilmekte ve bu ilaçlar arasındaki etkileşimler advers etki riskini artırabilmektedir. Bu çalışma, Kardiyoloji Ünitesi'nde yatan hastalarda QT intervali uzatıcı ilaç kullanımı ve bu ilaçlar arasındaki etkileşimlerin prevalansını, özelliklerini ve ilgili risk faktörlerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, Trakya Üniversitesi Kardiyoloji Ünitesi'nde 1 Ocak 2024- 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 1051 hastadaki QT intervali uzatıcı ilaç kullanımı ve QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimleri geriye dönük olarak incelendi. Demografik özellikler, ilaç bilgileri, laboratuvar sonuçları ve elektrokardiyografi verilerine dijital hastane kayıtları üzerinden erişildi. QT intervali uzatıcı ilaçlar Dünya Sağlık Örgütü Anatomik Terapötik Kimyasal sınıflandırma sistemi ve Torsades de pointes risk kategorilerine göre sınıflandırıldı. QT-intervali uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimleri Drugs.com, Epocrates, Medscape ve Lexicomp veri tabanları kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel analizler R versiyon 4.4.2 yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Değerlendirilen 1051 hastanın %87,6'sında en az bir QT intervali uzatıcı ilaç kullanımı, %45,3'ünde ise en az bir QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimi saptandı. Pantoprazol %47,8 ile en sık kullanılan QT intervali uzatıcı ilaç idi. Hastaların %44,8'inde QT intervali uzaması tespit edilirken; QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimi varlığı, ileri yaş, hipokalemi ve hipokalsemi QT intervali uzaması için güçlü bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Toplam QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimi sayısı 1187'ydi ve etkileşime giren 291 farklı ilaç çifti mevcuttu. Etkileşime giren en sık ilaç çifti furosemid+pantoprazol'dü (%15,0). Etkileşimlerin %77,8'i farmakodinamik tipte ve %75,1 orta ciddiyetteydi. Toplam QT interval uzatıcı etkin madde sayısı, QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimi varlığı ile en güçlü bağımsız değişkendi. Sonuç: Kardiyoloji ünitesinde yatan hastaların %87,6'sında QT intervalini uzatıcı ilaçlar kullanılmaktaydı ve yaklaşık yarısında potansiyel QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimi mevcuttu. İleri yaş, elektrolit bozuklukları ve QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimleri QT intervali uzaması riskini artırdı. QT interval uzatıcı ilaç yükü artışı QT uzatıcı ilaç-ilaç etkileşimi ihtimalini artıran en güçlü etkendi. Kardiyoloji ünitelerinde QT intervalini uzatan ilaçlarla tedavi planlanırken kapsamlı bir risk değerlendirmesi yapılmalı ve potansiyel advers etkiler takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
“Evaluation of Prevalence, Characteristics and Risk Factors of QT Interval Prolonging Drug-Drug Interactions in Cardiology Patients”, Trakya University, Institute of Health Science, Medical Pharmacology Department, Master Thesis, Edirne, 2026. Background and Aim: The QT interval is a critical parameter reflecting the electrical activity of the heart; prolongation of this interval due to drugs or genetic factors can lead to life-threatening ventricular arrhythmias. Many classes of cardiac and non-cardiac drugs may prolong the QT interval, and interactions between these drugs may increase the risk of adverse effects. This study aims to evaluate the prevalence, characteristics, and related risk factors of QT interval-prolonging drug use and the interactions between these drugs in patients hospitalized in a cardiology unit. Material and Methods: In this study, QT interval-prolonging drug use and QT-prolonging drug-drug interactions were retrospectively analyzed in 1,051 patients treated at the Trakya University Cardiology Unit between January 1, 2024, and July 1, 2024. Demographic characteristics, medications, laboratory results, and electrocardiography data were accessed via digital hospital records. QT-prolonging drugs were classified according to the WHO Anatomical Therapeutic Chemical classification system and torsades de pointes risk categories. QT-interval prolonging drug-drug interactions were evaluated using the Drugs.com, Epocrates, Medscape, and Lexicomp databases. Statistical analyses were performed using R version 4.4.2 software. Results: At least one QT-prolonging drug was used in 87.6% of the 1,051 patients evaluated, and at least one QT-prolonging drug-drug interaction was detected in 45.3%. Pantoprazole was the most frequently used QT interval-prolonging drug at 47.8%. While QT interval prolongation was detected in 44.8% of the patients, the presence of QT interval-prolonging drug-drug interactions, advanced age, hypokalemia, and hypocalcemia were identified as strong independent risk factors for QT prolongation. The total number of QT-prolonging drug-drug interactions was 1.187, involving 291 different drug pairs. The most frequent interacting drug pair was furosemide+pantoprazole (15.0%). Of the interactions, 77.8% were pharmacodynamic and 75.1% were of moderate severity. The total number of QT interval-prolonging agents was the strongest independent variable associated with the presence of QT-prolonging drug-drug interactions. Conclusion: QT interval-prolonging drugs are used in 87.6% of patients hospitalized in the cardiology unit, and potential QT-prolonging drug-drug interactions are present in nearly half. Advanced age, electrolyte imbalances, and QT interval-prolonging drug-drug interactions increase the risk of QT interval prolongation. The increase in the total number of QT interval prolonging drugs used was the strongest factor increasing the likelihood of QT-prolonging drug-drug interactions. In cardiology units, a comprehensive risk assessment should be performed and potential adverse effects monitored when planning treatment with QT-prolonging drugs.