Hemşirelerde aleksitimi ile stres ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between alexithymia and levels of stress and anxiety among nurses
- Tez No: 1003422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ANA LUIZA FERREIRA AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Stres, Anksiyete, Hemşire, Alexithymia, Stress, Anxiety, Nurse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET HEMŞİRELERDE ALEKSİTİMİ İLE STRES VE ANKSİYETE DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Hemşirelik; bireyin, ailesinin ya da toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve mevcut hastalıkları iyileştirme amacını barındıran profesyonel bir sağlık disiplinidir. Hemşirelik sadece teorik bilgi ve beceriyi değil; aynı zamanda empati, terapötik iletişim, duygusal denge ve etik sorumluluk gibi niteliklere sahip olmayı da gerektirir. Ancak hemşirelik, çalışma koşulları gereği fiziksel ve psikolojik açıdan fazla stres içeren bir alandır. Dolayısıyla bu durum hemşirelerin duygusal becerilerini, kaygı düzeylerini ve mesleki performanslarını etkileyebilmektedir. Aleksitimi, stres ve anksiyete arasında güçlü bir etkileşim bulunmaktadır. Yoğun stres altında çalışan hemşirelerde anksiyete düzeyleri yükselmekte olup duygusal farkındalığın azalmasına ve aleksitimik özelliklerin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Duygularını tanımlamakta zorluk yaşayan bireyler, stresle etkili biçimde başa çıkamayabilirler. Bu durum hem bireyi hem de verilen hemşirelik bakımının kalitesini olumsuz etkiler. Bu araştırma, 01.10.2024 tarihinde gerekli izinler sonrası İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan 1025 yataklı bir Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde aleksitimi ile stres ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmış kesitsel-ilişkisel-tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Veriler, araştırmaya katılmayı kabul eden hemşirelerden ''Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu'' imzalandıktan sonra sosyodemografik bilgilerin elde edileceği ''Tanıtıcı Bilgiler Formu'' ''Toronto Aleksitimi Ölçeği'', ''Beck Anksiyete Ölçeği'' ve ''Algılanan Stres Ölçeği'' kullanılarak anket yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmaya katılan hemşireler, Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam puan ortalaması 52.57±10.18 puan, Duyguları İfade Etmede Zorluk alt boyutuna ilişkin ortalama puan 13.36±3.67, Duyguları Tanımlamada Zorluk alt boyutunda ortalama puan 16.04±6.05 Dış Yönelimli Düşünme alt boyutunda ise ortalama 23.17±3.73 Algılanan Stres Ölçeği toplam puan ortalaması 29.81±7.66 puan, Beck Anksiyete Ölçeği'nden ortalama 17.21±10.87 puan almıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin orta düzeyde aleksitimi, stres ve anksiyete yaşadıkları belirlenmiştir. Ayrıca, aleksitimi düzeyleri ile stres ve anksiyete düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin birey, aile ve toplumla sağlıklı ilişkiler kurarak kaliteli bakım hizmeti sunabilmeleri için, kendi duygu ve düşüncelerinin farkında olmaları oldukça önemlidir. Dolayısıyla hemşirelik eğitim programlarıyla, duygusal farkındalık ve iletişim becerilerini güçlendirmeye, geliştirmeye yönelik eğitimlerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN ALEXITHYMIA AND LEVELS OF STRESS AND ANXIETY AMONG NURSES Nursing is a professional health discipline that aims to protect, improve, and cure the health of individuals, their families, or communities. Nursing requires not only theoretical knowledge and skills but also qualities such as empathy, therapeutic communication emotional stability, and ethical responsibility. However, due to its working conditions nursing is a field that involves significant physical and psychological stress. Therefore this can affect nurses' emotional skills, anxiety levels, and professional performance. Alexithymia is strongly correlated with stress and anxiety. Nurses working under intense stress experience elevated anxiety levels, which can lead to decreased emotional awareness and the emergence of alexithymic traits. Individuals who have difficulty identifying their emotions may not be able to cope effectively with stress. This negatively impacts both the individual and the quality of nursing care provided. This research is a cross-sectional, correlational, descriptive study conducted on October 1, 2024, after obtaining the necessary permissions, to examine the relationship between alexithymia and stress and anxiety levels in nurses working at a 1025-bed Training and Research Hospital located on the European side of Istanbul. Data were collected using a questionnaire method with the“Informed Consent Form”signed by nurses who agreed to participate in the research, and the“Descriptive Information Form”to obtain sociodemographic information,“Toronto Alexithymia Scale”,“Beck Anxiety Scale”, and“Perceived Stress Scale”. The nurses participating in the study obtained the following average scores on the Toronto Alexithymia Scale: 52.57±10.18 total score, 13.36±3.67 score on the Difficulty Expressing Emotions subscale, 16.04±6.05 score on the Difficulty Identifying Emotions subscale, 23.17±3.73 score on the Externally Directed Thinking subscale, 29.81±7.66 total score on the Perceived Stress Scale, and 17.21±10.87 score on the Beck Anxiety Scale. The study revealed that participating nurses experienced moderate levels of alexithymia, stress, and anxiety. Furthermore, a significant and positive correlation was found between alexithymia levels and stress and anxiety levels. For nurses to provide quality care by establishing healthy relationships with individuals, families, and the community, awareness of their own emotions and thoughts is crucial. Therefore, it is recommended that nursing education programs increase training aimed at strengthening and developing emotional awareness and communication skills.