Kronik non spesifik üst (torakal) sırt ağrısında pilates vemobilizasyon egzersizlerin karşılaştırılması
Comparison of pilates and mobilization exercises in chronic non-specific upper (thoracic) back pain
- Tez No: 1003421
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik Torakal Üst Sırt Ağrısı, Mobilizasyon Teknikleri, Pilates Egzersizleri, Hareket Açıklığı, Chronic Thoracic Upper Back Pain, Mobilization Techniques, Pilates Exercises, Range Of Motion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Kronik torakal üst sırt ağrısı, bireylerin yaşam kalitesini ve günlük aktivitelerini kısıtlayan ciddi bir halk sağlığı sorunudur; bu nedenle etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi toplumsal sağlık açısından kritik önem taşır. Son yıllarda, eklem hareketliliğini artırarak kas gerginliğini azaltan mobilizasyon teknikleri ile güç, esneklik ve dengeyi destekleyen bütüncül pilates egzersizleri bu ağrıların yönetiminde öne çıkan iki temel yaklaşımdır. Bu randomize kontrollü çalışma, 18-55 yaş arasındaki 40 kadın katılımcı üzerinde her iki yöntemin etkinliğini karşılaştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Katılımcılar iki gruba ayrılarak; kontrol grubuna mobilizasyon odaklı fizik tedavi, deney grubuna ise pilates temelli egzersiz programı uygulanmıştır. 8 haftalık süreç boyunca ağrı düzeyi, fonksiyonel yetersizlik ve hareket açıklığı parametreleri titizlikle izlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, her iki yöntemin de katılımcılar üzerinde pozitif değişimler yarattığını göstermiştir; ancak pilates egzersizlerinin, uzun vadeli ağrı yönetimi ve fonksiyonel iyileşme açısından daha sürdürülebilir bir çözüm sunduğu belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerde p < .05 değeri anlamlılık eşiği olarak kabul edilmiş, uygulanan müdahalelerin rastlantısal olmadığı ve gerçek bir etki yarattığı kanıtlanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, sağlık profesyonellerine bireysel tedavi planlamasında rehberlik etmeyi ve iki yöntemin entegrasyonunun önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Gelecekte farklı demografik gruplar ve daha büyük örneklemlerle yapılacak çalışmalar, sağlık alanındaki bu uygulamaların derinlemesine geliştirilmesine ve tedavi protokollerinin optimize edilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Chronic thoracic upper back pain is a significant public health issue that restricts individuals' quality of life and daily activities; therefore, developing effective treatment methods is critically important for community health. In recent years, mobilization techniques—which enhance joint mobility and reduce muscle tension—and holistic Pilates exercises—which support strength, flexibility, and balance—have emerged as two primary approaches in managing such pain. This randomized controlled study was designed to compare the effectiveness of both methods in 40 female participants aged 18–55. The participants were divided into two groups: the control group received mobilization‑focused physical therapy, while the experimental group underwent a Pilates‑based exercise program. Throughout the 8‑week period, pain level, functional disability, and range of motion parameters were meticulously monitored. The findings demonstrated that both methods produced positive changes in participants; however, Pilates exercises were found to offer a more sustainable solution for long‑term pain management and functional improvement. A significance level of p < .05 was adopted in the statistical analyses, confirming that the interventions were not random and produced a genuine effect. In conclusion, this study aims to guide healthcare professionals in individualized treatment planning and highlight the importance of integrating both approaches. Future studies involving different demographic groups and larger sample sizes will contribute to the further development of these practices in the health field and the optimization of treatment protocols.