Evaluation of abuse and addiction potential of methylphenidate by a systematic review and meta-analysis
Metilfenidatın kötüye kullanım ve bağımlılık potansiyelinin sistematik bir inceleme ve meta-analiz ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1003426
  2. Yazar: ESRA ERGÖN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAYFUN UZBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Psikiyatri, Pharmacy and Pharmacology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik bozukluğu, Kötüye kullanma, Metilfenidat, Attention deficit and hyperactivity disorder, Abuse, Methylphenidate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde yaygın olarak kullanılan metilfenidatın (MPH) kötüye kullanım, suistimal ve bağımlılık potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Tıbbi olmayan kullanımın artışı, MPH'nin nörobiyolojik etkilerinin ve kötüye kullanım riskinin kapsamlı bir biçimde incelenmesini gerekli kılmıştır. 1980–Ekim 2023 yılları arasında yayımlanan çalışmalar Scopus, PubMed ve Web of Science veri tabanlarında taranmış ve PRISMA yönergelerine göre seçilmiştir. Sonuç olarak klinik, epidemiyolojik, preklinik, olgu sunumu ve kohort tasarımlarını içeren 65 çalışma sistematik derleme ve meta-analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Meta-analiz bulguları, genel MPH kötüye kullanım/suistimal prevalansının %5.82 olduğunu; DEHB bireylerinde %7.57, üniversite öğrencilerinde %6.73, lise öğrencilerinde %5.47, madde kullanım bozukluğu olan hastalarda %4.46 ve genel popülasyonda %4.22 olduğunu göstermiştir. Küçük örneklemli çalışmalar daha yüksek oranlar bildirmiştir (%11.44). Klinik laboratuvar bulguları, yüksek dozların ve hızlı emilim sağlayan uygulama yollarının (intranasal, intravenöz)“ilaç beğenisi”ve pekiştirme yanıtlarını artırdığını; kısa etkili formların daha yüksek suistimal riski taşıdığını göstermiştir. Preklinik çalışmalar, MPH'nin tutarlı pekiştirici, duyarlılaştırıcı ve çapraz duyarlılaştırıcı etkiler oluşturduğunu ve yeniden başlatma yanıtlarının doz, önceden maruz kalma ve strain tarafından şekillendiğini göstermiştir. Olgu sunumlarında aşırı yüksek dozların bağımlılık, yoksunluk ve tıbbi komplikasyonlarla ilişkili olduğu bildirilmiştir. Kohort verileri, terapötik MPH kullanımının uzun vadede madde kullanım bozukluğu riskini artırmadığını; ancak tedaviye başlama yaşı, tıbbi olmayan kullanım ve sosyodemografik faktörlerin, kötüye kullanım ve bağımlılığa yönelik duyarlılığı artırabileceğini göstermektedir. Genel olarak MPH terapötik koşullarda güvenli görünmekle birlikte, tıbbi olmayan, yüksek doz ve hızlı etki eden kullanım biçimleri anlamlı düzeyde kötüye kullanım ve bağımlılık riski taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the misuse, abuse, and addiction potential of methylphenidate (MPH), a medication widely used in the treatment of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD). The rise in nonmedical use has necessitated a comprehensive assessment of MPH's neurobiological effects and its abuse risk. Studies published between 1980 and October 2023 were searched via Scopus, PubMed, and Web of Science and screened according to PRISMA guidelines. Ultimately, 65 studies—including clinical, epidemiological, preclinical, case-report, and cohort designs—were evaluated using systematic review and meta-analysis methods. Meta-analytic results indicated an overall MPH misuse/abuse prevalence of 5.82%, with subgroup rates of 7.57% among individuals with ADHD, 6.73% among university students, 5.47% among high school students, 4.46% among patients with substance use disorder, and 4.22% in the general population. Smaller-sample studies reported higher rates (11.44%). Clinical laboratory findings showed that high doses and rapid administration routes (intranasal, intravenous) increased“drug-liking”and reinforcing responses, and that immediate-release formulations carried higher misuse risk. Preclinical studies demonstrated consistent reinforcing, sensitizing, and cross-sensitizing effects of MPH, while reinstatement was significantly shaped by dose, pre-exposure, and strain. Case reports indicated that extremely high doses were associated with dependence, withdrawal, and medical complications. Cohort data suggested that therapeutic MPH use does not elevate long-term substance use disorder risk, although age at treatment initiation, nonmedical use or sociodemographic factors may increase vulnerability to misuse and addiction. Overall, MPH appears safe under therapeutic conditions, yet nonmedical, high-dose, and rapid-onset use poses substantial risks for misuse, abuse, and addiction.