Elma meyvelerinde patuline sebep olan penicillium türlerine karşı bazı bitki uçucu yağlarının antifungal etkilerinin belirlenmesi
Determination of antifungal effects of certain plant essential oils against penicillium species causing patuline in apple fruits
- Tez No: 1003454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikotoksinler, Starking elması, Yağlar-uçucu, Mycotoxins, Starking apple, Oils-volatile
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Eskişehir ili Çifteler ve Seyitgazi ilçelerindeki elma üretim alanlarından toplanan elma meyvelerinden yapılan izolasyon çalışmaları sonucunda Penicillium expansum, P. solitum ve P. commune türlerine ait 56 adet Penicillium izolatı elde edilmiştir. Bu izolatların 48 adetinin P. expansum türüne ait olduğu, bunlardan 35 adetinin ise patulin üretici türler olduğu belirlenmiştir. Penicillium expansum'un koloni gelişimine etkisini belirlemek için kekik (Thymus vulgaris), lavanta (Lavandula angustifolia), yayla kekiği (Origanum minutiflorum) bitkilerinden uçucu yağlar elde edilmiştir. Buhar fazı uygulaması yapılan in vitro çalışmalarda uçucu yağların yedinci gün ölçümleri sonucunda; kekik, lavanta ve yayla kekiği uçucu yağlarının P. expansum'un koloni gelişimine etkileri sırasıyla %33,89, %17,44, %75,04 olarak belirlenmiştir. PDA ortamına katılarak yapılan in vitro çalışmalarda kullanılan uçucu yağların son gün ölçümlerinde O. minutiflorum 40 µL, tüm günlerde kontrol grubuna göre %100 inhibisyon sağlayarak en güçlü antifungal etkiyi göstermiştir. O. minutiflorum'un 21 ve 8 µL dozlarında da gelişim yaklaşık %70–90 oranında baskılanmıştır. T. vulgaris uygulamalarında inhibisyon düzeyi doza bağlı olarak artmış ve kontrol grubuna göre yaklaşık %40–60 oranında baskılama sağlanmıştır. L. angustifolia gruplarında %10-20 oranında etkili olmuş ve antifungal etki sınırlı kalmıştır. Her iki yöntemde de O. minutiflorum en etkili uçucu yağ olarak belirlenmiştir. In vivo çalışmalarda, elma yara yerlerine uygulanarak yapılan çalışmalarda, O. minutiflorum uçucu yağının 10 µL uygulaması, tüm ölçüm noktalarında en düşük lezyon çapı ve %43,01 etki değeri ile en yüksek antifungal etkiye sahip uçucu yağ olmuştur. Buhar fazı uygulama çalışmalarında ise O. minutiflorum'un P. expansum'un gelişimine 2.5µl, 5µl, 10µl ve 20µl dozlarda sırasıyla %0,62, %3,77, %20,20, %29,13 etki gösterdiği belirlenmiştir. Patulin analizi sonuçlarında ise Origanum uçucu yağının 5, 10 ve 20 µL dozlarında uygulanması patulin miktarında belirgin bir azalmaya neden olmuştur. Özellikle 10 ve 20 µL dozlarında bu azalma sırasıyla %53,5 ve %54,3'e ulaşmıştır. Bu çalışma sonuçlarının, P. expansum'a karşı kullanılan uçucu yağların alternatif bir mücadele yöntemi olarak kullanılabileceği ve aynı zamanda patulin toksinini önleme açısından temel oluşturacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of isolation studies conducted on apple fruits collected from apple production areas in the Çifteler and Seyitgazi districts of Eskişehir province, a total of 56 Penicillium isolates belonging to Penicillium expansum, P. solitum, and P. commune were obtained. Of these isolates, 48 were identified as P. expansum, and 35 of them were determined to be patulin-producing strains. To determine the effects of P. expansum on colony growth, essential oils were obtained from thyme (Thymus vulgaris), lavender (Lavandula angustifolia), and endemic oregano (Origanum minutiflorum). In in vitro studies using the vapor phase application, the seventh-day measurements showed that the effects of thyme, lavender, and O. minutiflorum essential oils on the colony growth of P. expansum were 33.89%, 17.44%, and 75.04%, respectively. In in vitro studies conducted by incorporating essential oils into PDA medium, the final-day measurements indicated that O. minutiflorum at a dose of 40 µL exhibited the strongest antifungal activity by providing 100% inhibition compared to the control group on all days. In addition, O. minutiflorum at doses of 21 and 8 µL suppressed fungal growth by approximately 70–90%. In T. vulgaris applications, the level of inhibition increased in a dose-dependent manner, resulting in approximately 40–60% suppression compared to the control group. In L. angustifolia groups, inhibition ranged between 10–20%, indicating limited antifungal activity. In both methods, O. minutiflorum was identified as the most effective essential oil. In in vivo studies conducted by applying essential oils to apple wound sites, the application of O. minutiflorum essential oil at a dose of 10 µL resulted in the smallest lesion diameter at all measurement points and showed the highest antifungal activity with an effect value of 43.01%. In vapor phase application studies, O. minutiflorum exhibited effects on the growth of P. expansum at doses of 2.5, 5, 10, and 20 µL, with inhibition rates of 0.62%, 3.77%, 20.20%, and 29.13%, respectively. Patulin analysis results indicated that the application of Origanum essential oil at doses of 5, 10, and 20 µL caused a significant reduction in patulin content. In particular, this reduction reached 53.5% and 54.3% at doses of 10 and 20 µL, respectively. These results suggest that the essential oils used against P. expansum could be employed as an alternative control method and may also provide a basis for preventing patulin toxin production