Hyperıcum perforatum L. (sarı kantaron) bitkisinin fitokimyasal profili ve farmakolojik potansiyelinin değerlendirilmesi
Comprehensive evaluation of the phytochemical composition and pharmacological activities of hypericum perforatum L
- Tez No: 1017925
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: FTIR, Uçucu yağlar, FTIR, Essential oils
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, tıbbi aromatik bitki olan Hypericum perforatum L. uçucu bileşenlerinin kimyasal içeriği ve bileşenlerin tedavi edici potansiyelleri incelendi. Bu kapsamda bitki örnekleri üç farklı yöreden temin edildi. Yöntem olarak hidrodestilasyon (Clevenger aparatı) ve ekstraksiyon (Soxhlet sistemi) kullanılarak uçucu yağ elde edildi. Elde edilen yağın kimyasal bileşenleri, GC-MS ile analiz edildi. Tanımlanan bileşiklerin terapötik açıdan önemi, literatür verileriyle karşılaştırılarak değerlendirildi. Ayrıca, kimyasal yapı özelliklerinin belirlenmesi için FTIR analizleri yapılarak; bitkinin elementel bileşiminin tespiti amacıyla SEM-EDX elementel iz analizleri kullanıldı. GC-MS analiz verilerine göre majör bileşenler; alfa pinen (%34,85-2,59), germakren D (%21,23-14,57), spatulenol (%8,75-2,53), oktan-2-metil (%8,67-1,38), nonan-3-metil (%7,53-0,58), beta pinen (%7,23-1,87), gama murolen (%5,80-0,41), beta karyofilen (%10,27-2,17), delta kadinen (%6,98-1,24), siklosativen (%5,22), bisiklogermakren (%5,03-3,52), seyşellen (%5,06), siklododekan (%8,19-1,92), alfa desen (%7,95), palmitik asit (%10,94-5,63), elaidik asit (%32,80-4,42), linoleik asit (%39,72-4,72), oleik asit (%52,23-0,49), n-tetrakosan (%10,14-5,63), oktaetilen glikol (%5,19-2,42), (Z)-9,17-oktadekadienal (6,78) ve etil oleat (%11,70) olarak tanımlandı. Hidrodestilasyon yöntemiyle terpen bileşiklerinin, ekstraksiyon yöntemiyle ise yağ asitlerinin yoğun olduğu gözlendi. Bitkilerin toprak üstü kısımlarının hidrodestilasyon ile seskiterpen ve seskiterpenoid, ekstraksiyon ile alifatik hidrokarbon ve yağ asitlerinin; tohum kısımlarının ise hidrodestilasyon ile monoterpen, ekstraksiyon ile yağ asitleri bileşenlerinin baskın olduğu saptandı. FTIR analiz verilerine göre yöresel değişim, moleküller arasında büyük bir farklılık göstermedi. Bitki ve tohumları SEM-EDAX ile analiz edilmiş, %97'ye yakın C ve O elementleri, %3 civarında K, P, Ca, Mg, S, Si, Na ve Al elementleri gözlendi. Analiz verilerine göre elde ettiğimiz element, bileşen ve moleküllerin, literatürde cilt iyileştirici, ilaç etken maddeleri ve bazı hastalıkların tedavilerinde kullanıldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
This thesis study investigated the chemical composition and rejuvenating potential of the components of the medicinal aromatic plant Hypericum perforatum L. Samples of this potential plant were obtained from three different regions. Controlled oil extraction was performed using hydrodistillation (Clevenger apparatus) and extraction (Soxhlet system). The chemical components of the obtained oil were analyzed using GC-MS. The therapeutic significance of the identified images was evaluated by comparing them with literature data. Furthermore, FTIR analyses were performed to determine the chemical structures; SEM-EDX elemental trace analyses were recorded to determine the unit element structure. GC-MS analysis systems were classified according to the main systems; alpha pinene (34.85-2.59), germacrene D (21.23-14.57), spatulenol (8.75-2.53), octane-2-methyl (8.67-1.38), nonane-3-methyl (7.53-0.58), beta pinene (7.23-1.87), gamma murolene (5.80-0.41), beta caryophyllene (10.27-2.17%), delta kadinene (6.98-1.24%), cyclosativene (5.22%), bicyclogermacrene (5.03-3.52%), seychellene (5.06%), cyclododecane (8.19-1.92%), alpha decene (7.95%), palmitic acid (10.94-5.63%), elaidic acid (32.80-4.42%), linoleic acid The following components were identified: terpene nutrients (39.72-4.72%), oleic acid (52.23-0.49%), n-tetracosane (10.14-5.63%), octaethylene glycol (5.19-2.42%), (Z)-9,17-octadecadienal (6.78%), and ethyl oleate (11.70%). Hydrodistillation showed a high concentration of terpene nutrients, while extraction showed a high concentration of fatty acids. It was determined that sesquiterpenes and sesquiterpenoids predominated in the above-ground parts of the plants through hydrodistillation, while aliphatic hydrocarbons and fatty acids predominated through extraction; and monoterpenes predominated in the seed parts through hydrodistillation, while fatty acids predominated through extraction. FTIR analyses did not show a significant difference between molecules according to regional variation. Plants and plant parts were analyzed with SEM-EDAX, revealing approximately %97 C and O elements, and around %3 K, P, Ca, Mg, S, Si, Na, and Al elements. According to the analysis systems we obtained, the elements and molecules are commonly used in the literature for skin healing, pharmaceutical active ingredients, and some reproductive treatments.