Miyokard perfüzyon sintigrafisinde iskemi pozitif olan hastalarda aortik sertlik parametreleri ile gensını skoru arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between aortic stiffness parameters and gensini score in patients with positive ischemia on myocardial perfusion scintigraphy
- Tez No: 1003460
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KUTSİ KABUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Arteriyel Sertlik, Gensini Skoru, Koroner Arter Hastalığı, Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi, Nabız Dalga Hızı, Revaskülarizasyon, Arterial Stiffness, Coronary Artery Disease, Gensini Score, Myocardial Perfusion Scintigraphy, Pulse Wave Velocity, Revascularization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, miyokard perfüzyon sintigrafisinde (MPS) iskemi saptanan ve elektif koroner anjiyografi (KAG) planlanan hastalarda; osilometrik yöntemle ölçülen aortik sertlik parametrelerinin (özellikle Nabız Dalga Hızı-PWV), koroner arter hastalığı (KAH) anatomik yaygınlığı (Gensini skoru), iskemi yükü ve revaskülarizasyon ihtiyacı ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, prospektif ve gözlemsel bir dizaynla, MPS sonucunda iskemi tespit edilerek KAG planlanan 99 ardışık hasta (ortalama yaş 62.0 ± 10.3 yıl; %64.6 erkek) üzerinde yürütüldü. Tüm katılımcıların demografik özellikleri, kardiyovasküler risk faktörleri ve ilaç kullanımları kaydedildi. Arteriyel sertlik parametreleri (PWV, Augmentasyon İndeksi - AIx@75, santral sistolik ve diyastolik kan basınçları) Mobil-O-Graph cihazı kullanılarak ölçüldü. Koroner anjiyografi sonrası aterosklerotik yük, Gensini skoru ile kantitatif olarak hesaplandı. İstatistiksel analizlerde Pearson/Spearman korelasyonları, çok değişkenli lineer ve lojistik regresyon modelleri, tertil analizleri ve ROC eğrisi analizleri kullanıldı. Bulgular: Çalışma popülasyonunda ortalama PWV 9.04 ± 1.61 m/s ve medyan Gensini skoru 15 (0-155) olarak saptandı. PWV ile Gensini skoru arasında anlamlı pozitif korelasyon izlendi (r=0.257, p=0.010). Bu ilişki 65 yaş altı hastalarda güçlüyken (r=0.436, p=0.001), ≥65 yaş grubunda anlamlılığını yitirdi. Revaskülarizasyon grubunda PWV, medikal izlenenlere göre anlamlı yüksekti (9.49 ± 1.53 ve 8.75 ± 1.60 m/s, p=0.024). Çok değişkenli analizlerde PWV'nin revaskülarizasyon öngörüsündeki bağımsız rolü devam etti (OR=9.00, p=0.007). Ayrıca PWV, tutulan damar sayısı arttıkça lineer artış gösterdi. Sonuç: Miyokard iskemisi kanıtlanmış hastalarda artmış aortik sertlik, koroner arter hastalığının anatomik ciddiyeti ve revaskülarizasyon gereksinimi ile ilişkilidir. Ancak bu ilişki yaşa bağımlı olup, özellikle 65 yaş altı bireylerde“erken vasküler yaşlanma”fenotipi üzerinden KAH ciddiyetini yansıtmaktadır. PWV, tek başına bir tanı aracı olmaktan ziyade, geleneksel risk faktörlerine ek olarak hastaların risk katmanlamasında kullanılabilecek tamamlayıcı bir hemodinamik biyobelirteçtir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between oscillometrically measured aortic stiffness parameters (specifically Pulse Wave Velocity - PWV) and the anatomic extent of coronary artery disease (Gensini score), ischemic burden, and the need for revascularization in patients with ischemia detected on myocardial perfusion scintigraphy (MPS) who are scheduled for elective coronary angiography (CAG). Materials and Methods: This prospective and observational study was conducted on 99 consecutive patients (mean age 62.0 ± 10.3 years; 64.6% male) scheduled for CAG due to ischemia detected on MPS. Demographic characteristics, cardiovascular risk factors, and medication use were recorded for all participants. Arterial stiffness parameters (PWV, Augmentation Index - AIx@75, central systolic and diastolic blood pressures) were measured using the Mobil-O-Graph device. Post-angiography atherosclerotic burden was quantitatively calculated using the Gensini score. Statistical analyses included Pearson/Spearman correlations, multivariate linear and logistic regression models, tertile analyses, and ROC curve analyses. Results: In the study population, the mean PWV was 9.04 ± 1.61 m/s, and the median Gensini score was 15 (0-155). A significant positive correlation was observed between PWV and the Gensini score (r=0.257, p=0.010). While this relationship was strong in patients under 65 years of age (r=0.436, p=0.001), it lost significance in the ≥65 age group. PWV values were significantly higher in the revascularization group compared to the medically managed group (9.49 ± 1.53 vs. 8.75 ± 1.60 m/s, p=0.024). In multivariate analyses, the independent role of PWV in predicting revascularization persisted (OR=9.00, p=0.007). Additionally, PWV demonstrated a linear increasing trend as the number of involved vessels increased. Conclusion: Increased aortic stiffness in patients with proven myocardial ischemia is associated with the anatomic severity of coronary artery disease and the requirement for revascularization. However, this relationship is age-dependent, reflecting CAD severity particularly in individuals under 65 years of age through the“early vascular aging”phenotype. Rather than a standalone diagnostic tool, PWV serves as a complementary hemodynamic biomarker that can be utilized in patient risk stratification alongside traditional risk factors.