Diyabetik retinopatili hastalarda patern taramalı lazer ve argon lazer sonrası retinal mikrovasküler değişikliklerinin karşılaştırılması
Comparasion of retinal microvaskuler changes after pattern scanning laser and argon laser photocoagulation in patients with diabetic retinopathy
  1. Tez No: 1003484
  2. Yazar: VAHİT DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT AVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, derin kapiller pleksus, yüzeyel kapiller pleksus, foveal avasküler zon, santal maküler kalınlık, panretinal fotokoagülasyon, optik koherens tomografi anjiografi, Diabetic retinopathy, deep capillary plexus, superficial capillary plexus, foveal avascular zone, central macular thickness, panretinal photocoagulation, optical coherence tomography angiography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetik retinopatili hastalarda patern taramalı lazer ile argon lazer (konvansiyonel) panretinal fotokoagülasyon (PRF) sonrası gelişen retinal mikrovasküler değişikliklerin grup içi ve gruplar arası karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Erken proliferatif diyabetik retinopati (PDR) tanılı Tip 2 DM'li 42 hasta (67 göz) çalışmaya dâhil edildi. Hastaların 21'ine (29 göz) patern taramalı lazer (Grup A), 21'ine (38 göz) argon lazer (Grup B) PRF uygulandı. PRF öncesi ile 3. ve 6. ay kontrollerinde klinik muayene bulguları kaydedildi. OKTA'da 3×3 mm tarama protokolü kullanılarak yüzeyel kapiller pleksus (YKP), derin kapiller pleksus (DKP), optik disk ve peripapiller vasküler dansite ile foveal avasküler zon (FAZ) alanı ölçüldü. Bulgular: Gruplar arasında PRF sonrası 3. ve 6. aylarda YKP, DKP, FAZ ve santral maküla kalınlığı (SMK) değişimleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Grup içi analizde A grubunda YKP'nin whole image ve çeşitli parafoveal segmentlerinde anlamlı azalma izlendi (p<0.05). FAZ alanı A grubunda azaldı (p<0.05). Her iki grupta da SMK'da artışı saptandı (p<0.05). Optik disk ve peripapiller vasküler dansitede her iki grupta da anlamlı azalmalar tespit edildi (p<0.05). Sonuç: Erken evre PDR'de her iki lazer yöntemi PRF sonrası benzer mikrovasküler değişikliklere yol açmaktadır; patern taramalı lazer bazı parametrelerde görece daha belirgin etki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare intra-group and inter-group retinal microvascular changes following panretinal photocoagulation (PRF) with pattern scanning laser versus argon laser (Conventional) in patients with diabetic retinopathy. Materials and Methods: Forty-two patients (67 eyes) with early proliferative diabetic retinopathy (PDR) secondary to type 2 diabetes mellitus were included. PRF was performed using pattern scanning laser in 21 patients (29 eyes; Group A) and argon laser in 21 patients (38 eyes; Group B). Clinical examination findings were recorded at baseline and at 3 and 6 months post-treatment. Optical coherence tomography angiography (OCTA) with a 3×3 mm scanning protocol was used to measure superficial capillary plexus (SCP), deep capillary plexus (DCP), optic disc and peripapillary vascular density, as well as foveal avascular zone (FAZ) area. Results: No significant differences were observed between groups in SCP, DCP, FAZ, or central macular thickness (CMT) changes at 3 and 6 months after PRF (p>0.05). Intra-group analysis revealed a significant decrease in whole-image SCP and several parafoveal segments in Group A (p<0.05). FAZ area decreased significantly in Group A (p<0.05). CMT increased significantly in both groups (p<0.05). Significant reductions in optic disc and peripapillary vascular density were detected in both groups (p<0.05). Conclusion: In early-stage PDR, both laser modalities induce comparable retinal microvascular alterations after PRF, although pattern scanning laser demonstrates relatively more pronounced effects in selected parameters.