Siber suç mağdurlarının özelliklerinin incelenmesi: Afyonkarahisar örneği
An examination of the characteristics of cybercrime victims: The Afyonkarahisar example
  1. Tez No: 1003485
  2. Yazar: BURAK ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Siber suçlar, Bilişim suçları, Siber mağduriyet, Siber güvenlik, Cybercrimes, Information crimes, Cyber victimization, Cyber security
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Siber suçlar bilişim sistemleri, internet veya dijital teknolojiler kullanılarak işlenen ya da bu sistemleri hedef alan suçlardır. Dijitalleşmenin sağladığı kolaylıkların yanı sıra siber uzayda işlenen suçların yarattığı anonimlik, faillerin daha hızlı ve çok sayıda hedefe ulaşabilmesine imkan tanımakta ve bu durum siber suçlardaki artışta etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı siber suç mağdurlarının çeşitli kullanım özellikleri ile maruz kaldıkları suçları belirlenmesi ve suç ile mağdur arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne 2024 yılında resmi başvuruda bulunan 340 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen anket çalışmasıyla veriler toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların yaş ortalamasının 40 yaşın altında olduğu, internet erişiminin büyük ölçüde cep telefonu üzerinden sağlandığı ve ortak alanlardaki internet bağlantılarının kullanımından kaçınıldığı tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğunun nitelikli dolandırıcılık suçuna maruz kaldığı, daha önce siber suça maruz kalanların önemli bir kısmının adli şikayette bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca erkeklerin dolandırıcılık suçları nedeniyle, kadınların ise bilişim sistemine girme suçu nedeniyle daha fazla başvuruda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarının siber suçlar ve siber mağduriyet alanına katkı sağlaması ve ilgili alanda çalışan akademisyenler ile kolluk kuvvetlerine yol gösterici olacağı düşünülmektedir. 2026, xi + 124 sayfa
Özet (Çeviri)
Cybercrimes are crimes committed using or targeting information systems, the internet, or digital technologies. The ease provided by digitalization, along with the anonymity created by crimes committed in cyberspace, allows perpetrators to reach more targets faster and in greater numbers, contributing to the increase in cybercrimes. The aim of this study is to identify the crimes experienced by cybercrime victims based on their various usage characteristics and to reveal the relationship between the crime and the victim. In this context, data was collected through a survey conducted on 340 participants who officially applied to the Cybercrime Department in 2024. According to the research findings, the average age of the participants was under 40, internet access was largely provided via mobile phones, and the use of internet connections in public areas was avoided. It was determined that the majority of participants were victims of aggravated fraud, and a significant portion of those who had previously been victims of cybercrime did not file a criminal complaint. Furthermore, it was concluded that men applied more often due to fraud crimes, while women applied more often due to crimes of unauthorized access to information systems. It is believed that the results of this study will contribute to the field of cybercrime and cyber victimization and will guide academics and law enforcement agencies working in this field. 2026, xi + 124 pages