Açık veya kapalı cerrahi tedavi uygulanan suprakondiler humerus kırıklarının karşılaştırılması
Comparison of supracondylar humerus fractures treated with open or closed surgical methods
- Tez No: 1003549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN AYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Suprakondiler humerus kırığı, pediatrik kırıklar, açık redüksiyon, kapalı redüksiyon, radyasyon dozu, Flynn kriterleri, Supracondylar humerus fracture, pediatric fractures, open reduction, closed reduction, radiation dose, Flynn criteria
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AÇIK VEYA KAPALI CERRAHİ TEDAVİ UYGULANAN SUPRAKONDİLER HUMERUS KIRIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmanın amacı pediatrik suprakondiler humerus kırıklarının cerrahi tedavisinde uygulanan açık ve kapalı yöntemlerin klinik ve radyolojik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada cerrahi olarak tedavi edilen pediatrik suprakondiler humerus kırığı olguları retrospektif olarak incelendi. Hastalar uygulanan cerrahi yönteme göre açık ve kapalı redüksiyon gruplarına ayrıldı. Demografik veriler, kırık tipleri, ameliyat süresi, floroskopi sayısı, radyasyon dozu karşılaştırıldı ve fonksiyonel sonuçlar Flynn kriterlerine göre değerlendirildi. Bulgular: Kapalı redüksiyon uygulanan hastalarda ameliyat süresinin daha kısa olduğu, floroskopi sayısı ve radyasyon dozunun açık redüksiyon uygulanan hastalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı. Bununla birlikte, kapalı başlanıp açık redüksiyona geçilen olgularda, açık cerrahi yapılan hastaların kapalı cerrahiden açık cerrahiye geçilme sonrasında floroskopi kullanımının ve radyasyon maruziyetinin anlamlı düzeyde azaldığı görüldü. Her iki cerrahi yöntem arasında Flynn kriterlerine göre fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Tartışma: Açık redüksiyon uygulanan olgularda toplam radyasyon maruziyetinin daha yüksek bulunması, cerrahi tekniğin kendisinden ziyade kırıkların daha instabil ve redüksiyonu zor olmasına bağlanabilir. Kapalı cerrahiden açık cerrahiye geçilme sonrası sonrasında radyasyon kullanımının azalması, direkt görüş altında anatomik redüksiyonun sağlanmasının floroskopi ihtiyacını azalttığını göstermektedir. Uygun endikasyonla uygulandığında açık redüksiyonun fonksiyonel sonuçlar açısından kapalı yöntemlerle karşılaştırılabilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF SUPRACONDYLAR HUMERUS FRACTURES TREATED WITH OPEN OR CLOSED SURGICAL METHODS Aim: The aim of this study was to evaluate the clinical and radiological outcomes of open and closed surgical techniques used in the treatment of pediatric supracondylar humerus fractures. Materials and Methods: Pediatric patients who underwent surgical treatment for supracondylar humerus fractures were retrospectively reviewed. Patients were divided into open reduction and closed reduction groups according to the surgical technique applied. Demographic data, fracture types, operative time, number of fluoroscopic images, radiation dose, and functional outcomes were recorded. Functional and radiological outcomes were assessed using Flynn's criteria. Results: Patients treated with closed reduction had significantly shorter operative times as well as lower fluoroscopy counts and radiation doses compared to those treated with open reduction. However, in cases initially managed with closed reduction that required conversion to open reduction, a significant decrease in fluoroscopy use and radiation exposure was observed after conversion. No statistically significant differences were found between open and closed reduction groups regarding functional and radiological outcomes based on Flynn's criteria. Conclusion: The higher total radiation exposure observed in patients treated with open reduction appears to be related to the greater instability and complexity of the fractures rather than the surgical technique itself. The reduction in radiation use following conversion to open reduction indicates that achieving anatomical reduction under direct visualization reduces the need for fluoroscopic guidance. When applied with appropriate indications, open reduction yields functional outcomes comparable to those of closed reduction.