Açık ve Kapalı Redüksiyon ile Perkütan Pinleme Metodlarıyla Cerrahi Olarak Tedavi Edilen Deplase Çocuk Suprakondiler Humerus Kırıklarında Tedavi Sonuçları ve Karşılaştırılması
Results and Crossmath of Deplaced Supracondylar Humerus Fractures in Children Treated by Open Reduction Percutan Pinning and Close reduction Percutan Pinning Metods
  1. Tez No: 230294
  2. Yazar: HAKAN ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DAVUT KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Suprakondiler humerus kırıkları, Açık redüksiyon, Kapalı redüksiyon, Perkütan pinleme, Supracondylar humerus fracture, Open reduction, Close reduction, Percutan pinning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Suprakondiler humerus kırıklarının tedavisinde konservatif ve cerrahi olmak üzere birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Uygulanan yöntemler kırıın deplasmanı, preoperatif komplikasyon varlıı yada tedavi yapılan birimin teknik imkanları ile cerrahi ekibin bilgi ve tecrübeleriyle ekillenir. Ancak tedavi metodlarının tamamının amacı en iyi cerrahi sonuca en az zarar vererek en kısa sürede ekonomik bir tedavi yoluyla ulamaktır. Çalımamızda günümüzde Gartland Tip 3 deplase humerus kırıklarının tedavisinde en popüler olarak kabul edilen iki metod bazı kriterler dikkate alınarak ayrı ayrı deerlendirilmi ve karılatırılmıtır. 1999 temmuz ayı ile 2006 ekim ayı arasında Atatürk Üniversitesi Aziziye Aratırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniine çocuk deplase suprakondiler humerus kırıı sebebi ile bavuran, Açık Redüksiyon nternal Tespit (ARPP) ile cerrahi olarak tedavi edilen 50 hasta ve Kapalı Redüksiyon nternal Tespit (KRPP) ile cerrahi olarak tedavi edilen 50 hasta bu çalımaya dahil edilmitir. Heriki grupdaki hastaların kırık tipleri ve demografik yapıları benzer özellik taımaktadır. Ya ortalaması 7,035 yıl olup vakaların tamamı Gartland tip 3 deplase kırıktır. Heriki guptada ekstansiyon tipi kırık oranı %94, fleksiyon tipi kırık oranı %6 olarak görülmütür.Ortalama takip süresi ARPP ile opere edilen vakalar için14,12 ay ,KRPP ile opere edilen vakalar için 49,20 ay olarak bulunmutur. Flynn kriterleri kozmetik deerlendirmeye göre KRPP ile tedavi olan grupda mükemmel ve iyi sonuç oranı %96, ARPP ile tedavi olan grupda mükemmel ve iyi sonuç oranı %96 olarak izlenmitir. Flynn kriterleri fonksiyonel deerlendirmeye göre KRPP ile tedavi olan grupda mükemmel ve iyi sonuç oranı %94, ARPP ile tedavi olan grupda mükemmel ve iyi sonuç oranı %90 olarak izlenmitir. KRPP metodu için hastanede ortalama yatı süresi 3,92 gün ortalama fleksiyon kaybı 3,14 derece, ortalama ekstansiyon kaybı 0,72 derece, ortalama operasyon süresi 40,68dk. olarak bulunmu, postoperatif komplikasyon olarak sadece %4 kübitus varus izlenmitir. Bauman açı deiimi ve Humerokapituler açı deiimi anlamsız, Taıma açısı deiimi anlamlı bulunmutur. ARPP metodu için ise hastanede ortalama yatı süresi 4,12 gün, ortalama fleksiyon kaybı 4,6 derece, ortalama ekstansiyon kaybı 1,3 derece, ortalama operasyon süresi 46,26dk. olarak bulunmu, postoperatif komplikasyon olarak sadece %2 kübitus varus izlenmitir. Bauman açı deiimi ve Humerokapituler açı deiimi anlamsız, Taıma açısı deiimi KRPP de olduu gibi anlamlı bulunmutur. Heriki grup bulguları komplikasyon oranları ve avantaj dezavantaj olarak gösterilen parametrelerde birbirine yakın olarak deerlendirilmitir.Kırık tespiti için kullanılan medialden ve lateralden birer adet Kirschner teli ile yapılan tespit güvenli kabul edilebilecek bir konfigürasyon ve ARPP için tercih edilen lateral insizyon basit, kubitus varus riski yüksek olmayan bir insizyon olarak deerlendirilmitir.
Özet (Çeviri)
n the treatment of supracondylar humerus fracture many treatment methods has been performing being conservative and surgical. Methods which perform takes form according as seperation of the fracture, preoperatif complication, technical facility of the hospital , together with experience and knowledge of surgical team. But, the aim of all treatment methods reachs best surgical result, least damage, at the earliest treatment by an economical treatment. n our study, two methods which to be accepted most popular treatments in Gartland type 3 supracondylar humerus fractures in children nowadays has been rated one by one and croscheked. 50 patients which have been treated by close reduction and internal fixation (KRPP) and 50 patients which have been treated open reduction and interneal fixation they have been inserting in this study. They all patients have been applyed to Atatürk Univercity Aziziye Research Hospital Orthopaedics Department because of type 3 supracondylar humerus fracture in 1999 july-2006 october. Demographic pattern and type of fracture are similar in each group ARPP and KRPP. Average age is 7,035 year and all patients are Gartland type 3 fracture. The rate of extantion fracture are %94 in each group and the rate of flexion fracture are %6 in each group. Average follow up time had been found 14,12 month for ARPP and 49,20 month for KRPP. According to Flynn cosmetic criterion the rate of perfect and good results had been found %96 of cases in KRPP group, %96 of cases in ARPP group. According to Flynn functional criterion the rate of perfect and good results had been found %94 of cases in KRPP group, %90 of cases in ARPP group. n KRPP group average staying time in hospital had been found 3,92 days , average loose of flexion 3,14 degree, average loose of extention 0,72 degree and average operation time 40,68 minutes. Rate of cübitus varus is %4 of cases. Difference of Bauman angle and difference of humerocapituler angle have been found insignificant in KRPP group, but change of carrying angle is significant. n ARPP group average staying time in hospital had been found 4,12 days , average loose of flexion 4,6 degree, average loose of extention 1,3 degree and average operation time 46,26 minutes. Rate of cübitus varus is %2 of cases. Difference of Bauman angle and difference of humerocapituler angle have been found insignificant in ARPP group, but change of carrying angle is significant like the KRPP group. Findings of both group patients and rates of complications have been found similar. The parameters offered as for advantage and disadvantage are similar. Cross wire fixation (medial 1 pin fixation and lateral 1 pin fixation) have been rated by a reliable configuration for fracture stabilization.And lateral incision have been rated by a simple and low risk aproach for cubitus varus in ARPP group.