0-6 yaş çocuklarda ateş yönetimine ilişkin ebeveyn bilgi düzeyi ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the parental knowledge level scale on fever management in children aged 0–6 years
  1. Tez No: 1003562
  2. Yazar: NURŞAH ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEN ÖZAKAR AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş Yönetimi, Çocuk Hemşireleri, 0-6 Yaş Grubu Çocuğu Olan Ebeveynler, Ölçek Geliştirme, Fever Management, Pediatric Nurses, Parents with Children in the 0-6 Age Group, Scale Development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, 0–6 yaş grubu çocuğu olan ebeveynlerin ateş yönetimine ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Yöntem: Araştırma nicel araştırma deseni içinde yer alan metodolojik tipte gerçekleşmiştir. Araştırmanın evrenini, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde araştırmanın yapılacağı tarihler arasında çocuk servislerinde çocuğu yatan 0-6 yaş çocuğu olan ebeveynler, araştırmanın örneklemini ise araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 0-6 yaş çocuğu olan ebeveynler oluşturacaktır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde: 'Anne Tanıtım Formu' ve '0-6 Yaş Çocuklarda Ateş Yönetimine İlişkin Ebeveyn Bilgi Düzeyi Ölçeğinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması' kullanılmıştır.“0-6 Yaş Çocuklarda Ateş Yönetimine İlişkin Ebeveyn Bilgi Düzeyi Ölçeğinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”literatürde yer alan, ebeveynlerin ateş yönetimi le ilgili pek çok araştırma incelenerek ve uzman görüşleri alınarak geliştirilmiştir. İlk geliştirildiğinde 36 madde olarak oluşturulan taslak ölçek uzman görüşleri ve geçerlilik analizleri sonucunda önce 32 maddelik halini almış sonrasında yapılan geçerlik ve güvenirlik analizleri sonucunda aday ölçek 3 alt boyuttan oluşan 27 maddelik son halini almıştır. Elde edilen veriler, SPSS for Windows 22 paket programı ve LISREL 8,80 paket programı ile analiz edilmiştir. Geliştirilen ölçeğin kapsam geçerlilik oranını belirlemek amacıyla Kapsam Geçerlik Oranı (KGO) formülü kullanılmıştır. Yapı geçerliğini değerlendirmek amacıyla AFA ve DFA uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin %72,3'ü 26-40 yaş arasındadır, %34,7'si ortaokul mezunudur, %68,5'i ev hanımıdır ve çocukların %50,4'ü erkektir. Ailelerin %64,1'i şehirde yaşamaktadır, %91'inin sağlık güvencesi vardır ve %55.4'ünün geliri giderine eşittir. Ateşli çocukların yaşı ortalama 31,32±21,77 aydır. 0-6 Yaş Çocuğu Olan Ebeveynlerin Ateş Yönetimine Yönelik Bilgi Düzeyleri Ölçeği, kuramsal yapıya uygun olarak 3 faktörlü yapıya uygunluk göstermiştir. Faktör analizinde tüm maddelerin faktör yüklerinin 0,30'un üzerinde olduğu belirlenmiştir. Açıklanan varyans Ebeveynlerin Ateş Yönetimi Hakkında Genel Bilgi alt boyutu için %11,946, Ebeveynlerin Ateş Algısı Hakkında Genel Bilgi alt boyutu için %13,766 ve Ebeveynlerin Ateş Yönetimi Yaklaşımları alt boyutu için %9,541'dir. Toplam varyans 0-6 Yaş Çocuğu Olan Ebeveynlerin Ateş Yönetimine Yönelik Bilgi Düzeyleri Ölçeği için %35,252'dir. Cronbach α güvenilirlik katsayısı 0,745'dir. Ölçeğin tüm maddelerine yönelik madde toplam korelasyon değerleri pozitif değerlidir. Sonuç: Yapılan analizler sonucu 0-6 Yaş Çocuklarda Ateş Yönetimine İlişkin Ebeveyn Bilgi Düzeyi Ölçeğinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması'nın annelerin davranış ve tutumlarının belirlenmesinde kullanılmak üzere geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to develop a valid and reliable scale that can be used to determine the level of knowledge regarding fever management among parents of children aged 0–6 years. Method: The study was conducted as a methodological research within a quantitative research design. The population of the study consisted of parents of children aged 0–6 years who were hospitalized in the pediatric wards of Hitit University Erol Olçok Training and Research Hospital during the data collection period. The sample comprised parents of children aged 0–6 years who met the inclusion criteria of the study. Data were collected using the“Mother Information Form”and the“Validity and Reliability Study of the Parental Knowledge Level Scale on Fever Management in Children Aged 0–6 Years.”The“Parental Knowledge Level Scale on Fever Management in Children Aged 0–6 Years”was developed based on a comprehensive review of the literature on fever management and with input from expert opinions. Initially, the draft scale consisted of 36 items. Following expert evaluations and validity analyses, the number of items was first reduced to 32. Subsequently, as a result of further validity and reliability analyses, the final version of the candidate scale consisted of 27 items organized under three subscales. The collected data were analyzed using SPSS for Windows version 22.0 and LISREL version 8.80. The Content Validity Ratio (CVR) formula was used to determine the content validity of the developed scale. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were conducted to assess construct validity. Results: Among the mothers who participated in the study, 72,3% were aged between 26–40 years, 34,7% were secondary school graduates, 68,5% were housewives, and 50,4% of the children were boys. A total of 64,1% of the families lived in urban areas, 91% had health insurance, and 55,4% reported that their income was equal to their expenses. The mean age of children with fever was 31,32±21,77 months. The Scale for Determining the Knowledge Levels of Parents with Children Aged 0–6 Years Regarding Fever Management demonstrated a three-factor structure consistent with the theoretical framework. All items had factor loadings above 0,30. The explained variance was 11,946% for the sub-dimension“General Knowledge of Parents about Fever Management,”13,766% for“General Knowledge of Parents about Fever Perception,”and 9,541% for“Parental Approaches to Fever Management.”The total explained variance for the scale was 35,252%. The Cronbach's alpha reliability coefficient was 0,745 and all item-total correlation values were positive. Conclusion: The analyses revealed that the Scale for Determining the Knowledge Levels of Parents with Children Aged 0–6 Years Regarding Fever Management is a valid and reliable tool for assessing the behaviors and attitudes of mothers regarding fever management.