Boksörlerin sporda cinsiyet algısı ile sportmenlik yönelimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between boxers' gender perception in sports and sportsmanship
- Tez No: 1003561
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, boks, cinsiyet, cinsiyet algısı, sportmenlik, Sports, boxing, gender, gender perception, sportsmanship
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Araştırmada boksörlerin sporda cinsiyet algısı ile sportmenlik yönelimleri arasındaki ilişkinin çeşitli parametrelere bağlı incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmanın evrenini 2025 yılında aktif olarak lisanslı ve en az ulusal düzeyde müsabakalara katılım sağlayan boksörler oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise evrenden kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 268 boksör oluşturmuştur. Verilerin toplanması sırasında bu örneklem grubuna üç farklı form sunulmuştur. Bunlar; Demografik Bilgi Formu, Sporda Cinsiyet Algısı Ölçeği ve Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeğidir. Tüm bu formlar aracılığıyla elde edilen ham veriler SPSS (26. sürüm) yazılımında çeşitli analiz tekniklerine tabi tutulmuştur. Araştırmanın bu safhasında tanımlayıcı istatistiklere ek olarak parametrik testlerden gruplar arası farklılıkların tespit edilmesi adına t-testi ve ANOVA kullanılırken parametrik olmayan gruplar için mann whitney-u testi kullanılmıştır. İlişki testlerinden ise pearson korelasyon analizindan faydalanılmıştır. İlgili testler aracılığıyla yapılan sınamalar neticesinde boksörlerin cinsiyet algısı puanlarının; cinsiyet, yaş, spor yaşı ve mevcut antrenörünün cinsiyet durumlarına bağlı istatistiki açıdan anlamlı bulgulara rastlanılmıştır. Katılımcıların sportmenlik puan ortalamalarının ise cinsiyet, millilik durumu, yaş ve mevcut antrenörünün cinsiyet durumlarına bağlı istatistiki açıdan anlamlı bulgular tespit edilmiştir. Dahası, her iki ölçek toplam puanları ile alt boyutlar arasında ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Ancak ölçek toplam puanları arasında istatistiki açıdan bir ilişkiye rastlanmamıştır. Başka bir deyişle boksörlerin boksörlerin sporda cinsiyet algıları ile sportmenlik yönelimleri arasında ilişkiye rastlanmamıştır. Sonuç olarak boksörlerin sporda cinsiyet algıları ile sportmenlik yönelimlerinin çeşitli parametrelere bağlı farklılık gösterebileceğini fakat her iki değişken arasında ilişkinin olamadığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between boxers' perception of gender in sports and their sportsmanship orientation based on various parameters. In this context, the research population consisted of boxers who were actively licensed in 2025 and participated in at least national-level competitions. The sample group consisted of 268 boxers selected from the population using a convenience sampling method. Three different forms were administered to this sample group during data collection: a Demographic Information Form, a Gender Perception in Sports Scale, and a Multidimensional Sportsmanship Orientation Scale. The raw data obtained through all these forms were subjected to various analysis techniques in SPSS (version 26) software. In this phase of the research, in addition to descriptive statistics, parametric tests such as the t-test and ANOVA were used to determine intergroup differences, while the Mann-Whitney U test was used for non-parametric groups. Pearson correlation analysis was used for relationship tests. As a result of the tests conducted using these tests, it was determined that the boxers' gender perception scores; Statistically significant findings were observed regarding gender, age, years of experience in sports, and the gender of the current coach. Statistically significant findings were also found regarding the participants' average sportsmanship scores, depending on gender, national team status, age, and the gender of the current coach. Furthermore, relationships were found between the total scores of both scales and their sub-dimensions. However, no statistically significant relationship was found between the total scores of the scales. In other words, no relationship was found between boxers' perceptions of gender in sports and their sportsmanship orientation. In conclusion, it can be said that boxers' perceptions of gender in sports and their sportsmanship orientation may differ depending on various parameters, but there is no relationship between the two variables.