Bir inşaat şantiyesinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin etkinliğinin iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri açısından değerlendirilmesi (İskenderun örneği)
Evaluation of the impact of occupational health and safety measures on a construction site from the perspective of occupational health and safety training (Iskenderun example)
  1. Tez No: 1003636
  2. Yazar: NEBAHAT NUR BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DARÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaba inşaat, Rough construction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimlerinin inşaat sektöründe çalışan bireylerin İSG algısı üzerindeki etkisini incelemektir. İnşaat sektörü, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en yoğun görüldüğü iş kollarından biri olup, çalışanların güvenlik kültürü, risk farkındalığı ve kurallara uyum düzeyi iş kazalarının önlenmesinde kritik rol oynamaktadır. Araştırma, İskenderun'da faaliyet gösteren bir şantiyede görev yapan 168 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA, Ki-Kare ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Güvenilirlik analizinde Cronbach's Alpha katsayısı 0.89 bulunmuş, ölçeğin yüksek derecede güvenilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of occupational health and safety (OHS) training on the OHS perception of individuals working in the construction sector. The construction sector is one of the sectors with the highest incidence of work accidents and occupational diseases, and the level of safety culture, risk awareness, and compliance with rules among employees plays a critical role in preventing work accidents. The research was conducted on 168 employees working at a construction site in Iskenderun. A quantitative research method was adopted, and a structured questionnaire was used as a data collection tool. The obtained data were analyzed using SPSS 26.0 program; descriptive statistics, t-test, ANOVA, Chi-Square, and correlation analyses were applied. In the reliability analysis, Cronbach's Alpha coefficient was found to be 0.89, and the scale was determined to be highly reliable.