Diyanet İşleri Başkanlığı Aile Ve Dini Rehberlik Büroları'na gelen itikâdi soruların kelâmi açıdan değerlendirilmesi (Kocaeli örneği 2016-2018)
Evaluation of theological questions received by the Family and Religious Guidance Offices of the Directorate of Religious Affairs from a theological perspective (Kocaeli example 2016-2018)
- Tez No: 1003637
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECAİ ÇETRES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Islamic theology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kocaeli İl Müftülüğü, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu ve bu büroya bağlı Kocaeli Üniversitesi Yerleşkesinde, 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında açılan Kocaeli Diyanet Gençlik Bürosu'na şifahi olarak, yüz yüze veya telefonla sorulan itikâdi soruların kelâmi açıdan değerlendirilmesidir. Çalışmada, yöneltilen itikâdî soruların sistematik bir analizini konu edinmektedir. Araştırmanın temel amacı, söz konusu kurumlara başvuran bireylerin inanç alanında karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu soruları kelâm ilminin temel ilkeleri çerçevesinde değerlendirmektir. Bu yönüyle çalışma, günümüz Türkiye'sinde din hizmetleri kapsamında sunulan itikâdî rehberliğin mahiyetini ve muhtevasını ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmamız, giriş bölümü ardından Türkiye'de kurumsal din hizmetlerinin tarihsel ve yapısal gelişimi ele alınarak; bu bağlamda Aile ve Dini Rehberlik Büroları'nın kuruluş amacı, görev alanları ve dinî danışmanlık faaliyetleri incelenmiştir. Birinci bölümde, iman esasları çerçevesinde yöneltilen sorular ele alınarak bu sorular, klasik ve çağdaş kelâmî yaklaşımlar ışığında değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise, iman esasları dışında kalan, ancak itikâdî mahiyet taşıyan konulara dair sorular ele alınmış ve bu soruların kelâm ilmi açısından tahlili yapılmıştır. Her bir bölüm, konunun daha sistematik ve anlaşılır biçimde ele alınabilmesi amacıyla alt başlıklara ayrılarak, kelâmî açıdan analizi yapılmıştır. Çalışmanın veri kaynağını, Aile ve Dini Rehberlik Büroları'na 2016 - 2018 yılları arasında yöneltilen itikâdî sorular oluşturmaktadır. Bu zaman aralığı, söz konusu soruların dönemin toplumsal ve dinî algısını yansıtması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines, from the perspective of kalām, the creedal (ʿaqīdah) questions posed verbally—either face to face or by telephone—to the Presidency of Religious Affairs, the Kocaeli Provincial Mufti's Office, the Family and Religious Guidance Bureau, and the Kocaeli Diyanet Youth Office established on the Kocaeli University campus during the 2016–2017 academic year. The study focuses on a systematic analysis of the creedal questions raised. Its primary aim is to identify the belief-related problems encountered by individuals who applied to these institutions and to evaluate these questions within the framework of the fundamental principles of the science of kalām. In this respect, the study seeks to reveal the nature and content of creedal guidance provided within the scope of religious services in contemporary Turkey. Following the introduction, the study addresses the historical and structural development of institutional religious services in Turkey. Within this context, the establishment purposes, areas of responsibility, and religious counseling activities of the Family and Religious Guidance Bureaus are examined. In the first chapter, questions raised within the framework of the articles of faith are analyzed and evaluated in light of classical and contemporary kalām approaches. The second chapter examines questions related to issues that fall outside the articles of faith but nevertheless possess a creedal character, and these questions are analyzed from the perspective of the science of kalām. Each chapter is divided into subheadings in order to present the subject matter in a more systematic and comprehensible manner, and a kalām-based analysis is conducted accordingly. The data source of the study consists of creedal questions directed to the Family and Religious Guidance Bureaus between 2016 and 2018. This time frame is significant in that it reflects the social and religious perceptions of the period.