Aile ve dini rehberlik bürolarına yapılan başvurularda aile ile ilgili öne çıkan temel soruların yetişkin din eğitimi açısından incelenmesi (Sivas-örneği)
An investigation of the featured basic questions about family in applications to family and religious guidance offices in terms of adult religious education (Sivas-example)
- Tez No: 842817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MUSTAFA KİRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitim, Yetişkin Eğitimi, Yetişkin Din Eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, Religious Education, Adult Education, Adult Religious Education, Presidency of Religious Affairs, Family, Family and Religious Guidance Bureau
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, ADRB ve Merkezleri'nin faaliyetlerini yetişkin din eğitimi kapsamında ele almayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Sivas İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu'na 01 Ocak 2020 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında gelen soruların yetişkin din eğitimi açısından değerlendirilerek analizi yapılacak ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Çalışmanın amacı, Sivas ADRB'ye sorulan soruların yoğunlaştığı temel konuları tespit etmek ve alanda yapılan bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktır. Bu Çalışmada Sivas İl Müftülüğü ADRB'ye gelen soruların envanter bilgilerinin, doküman incelemesi ve ADRB ile ilgili literatür taraması yapıldıktan sonra elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle ele alınmıştır. Bu yöntemle elde edilen bulgular, içerik analizi yöntemiyle de yetişkin din eğitimi ile ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Sivas ADRB'ye yapılan başvurular doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiş ve veriler betimsel yöntemle değerlendirilmiştir. Bu Çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu/problemi, problem cümlesi ve alt problemler, amacı, önemi ve yöntemi, hipotezler ve varsayımlar üzerinde durulmuş, yapılan literatür taraması neticesinde ADRB'ler ile ilgili hazırlanan bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde,yetişkin din eğitimini tarihsel bağlamı ve kavramsal çerçevesi ele alınmıştır. Yetişkin din eğitimi tanımı yapıldıktan sonra, tarih boyunca yetişkin din eğitimi yapılan mekânlara değinilmiş ve yetişkin din eğitiminde kullanılacak yöntemlere yer verilmiştir. İkinci bölümde, yetişkin din eğitimi bağlamında ADRB ele alınmıştır. Bu amaçla, ADRB'lerin bağlı olduğu DİB'in kuruluş süreci ve tarihçesi kısaca ele alınmış, devamında ADRB'lerin kuruluşu, mevzuat alt yapısı, amacı, önemi ve çalışma ilkelerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Sivas İl Müftülüğü ADRB'ye başvurarak soru soran vatandaşların sorduğu soruların, yaş, cinsiyet, eğitim ve soru soran bireylerin mesleklerine göre dağılımı yapılarak analiz ve yorumlanması yapılmıştır. Sonrasında sorular ana ve alt konuların, DİB'in envanter kayıtlarına bağlı kalınarak, demografik bilgilere göre dağılımı yapılarak analiz ve yorumlanmasına yer verilmiştir. Çalışmada, yapılan analiz ve değerlendirmeler sonucunda dini bilgiye ihtiyaç duyulan konunun“Evlilik, Nikâh, Boşanma”olduğu ve soruların önemli bir kısmının kadınlar tarafından büroya yöneltildiği görülmektedir. Bürolarda görev yapan personelin yetişkin din eğitimi kapsamında, eğitimler alması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to discuss the activities of Family and Religious Guidance Offices and Centers within the scope of adult religious education. For this purpose, the questions received by the Sivas Provincial Mufti's Family and Religious Guidance Bureau between 01 January 2020 and 31 December 2021 will be evaluated and analyzed in terms of adult religious education, and the findings will be interpreted. The aim of the study is to identify the main topics on which the questions asked to Sivas ADRB focus and to contribute to scientific studies in the field. In this study, the data obtained from the questions received by Sivas Provincial Mufti's Office ADRB, inventory information, document review and literature review on ADRB were discussed with the content analysis method. The findings obtained with this method were interpreted by relating them to adult religious education using the content analysis method. Qualitative research method was used in the study. Applications made to Sivas ADRB were examined by document review method and the data were evaluated by descriptive method. This study consists of an introduction and three chapters. In the introduction section, the subject/problem of the research, problem statement and sub-problems, purpose, importance and method, hypotheses and assumptions are discussed, and information is given about the scientific studies prepared on ADRBs as a result of the literature review. In the first part, the historical context and conceptual framework of adult religious education are discussed. After the definition of adult religious education is made, the places where adult religious education has been provided throughout history are mentioned and the methods to be used in adult religious education are included. In the second part, ADRB is discussed in the context of adult religious education. For this purpose, the establishment process and history of the DIB, to which ADRBs are affiliated, are briefly discussed, followed by the establishment of ADRBs, their legislative infrastructure, purpose, importance and working principles. In the third section, the questions asked by the citizens who applied to Sivas Provincial Mufti's Office ADRB were analyzed and interpreted by distributing them according to age, gender, education and professions of the individuals asking the questions. Afterwards, the questions were analyzed and interpreted by distributing the main and sub-topics according to demographic information, adhering to the inventory records of DIB. In the study, our opinion as a result of the analysis and interpretation of the findings is expressed in the conclusion and recommendations section. As a result of the analysis and evaluations, it is seen that the subject for which religious information is needed is“Marriage, Marriage, Divorce”and a significant part of the questions are directed to the office by women. It has been determined that the personnel working in the offices should receive training within the scope of adult religious education.