Aile bütünlüğünün korunması kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Bürolarının işlevi: Antalya Müftülüğü örneği
Functions of family and religious guidance bureaus of the Presidency of Religious Affairs in the Preservation of Family Integrity – Antalya Mufti case
- Tez No: 583397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ALPEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Religion, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile bütünlüğü, Aile Politikaları, Aile ve Dini Rehberlik Büroları, Diyanet İşleri Daire Başkanlığı, Family, Family integrity, Family Policies, Family and Religious Guidance Bureaus, The Presidency of Religious Affairs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, aile bütünlüğünün korunması kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Aile ve Din Rehberlik Bürolarının İşlevi üzerine olup, bu kapsamda yürütülen çalışmaları tespit etmeye yöneliktir. Teorik ve uygulamalı kısımlarının tarama modeli ile yürütüldüğü bu çalışmada, Diyanet İşleri Daire Başkanlığı'nın özel izni ile Antalya İli Müftülüğü, Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına 2014-2017 yılları arasında gelen ve kayıt altına alınmış, vatandaşların ailevi, sosyal, fıkhi ve benzeri konularda sormuş oldukları 652 adet danışan karteksinin araştırmaya konu olan envanter bilgileri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların yorumlanmasında SPSS 24 analiz ve istatistik programı kullanılarak, yüzde(%) ve frekans(f) çözümlemeleri yapılmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak aile yapısı, kavramsal ve politikalar açısından ele alınmış, aile kavramı ve Türkiye'de aile kurumu ile ilgili teorik bilgilere yerilerek Türkiye'de aile bütünlüğünün korunmasına dair kamu politikaları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Aile ve Dini Rehberlik Büroları'nın tarihçesi ve işlevleri ortaya konmuştur. Üçüncü bölüm de ise araştırma örneği olarak seçilen Antalya İli Aile ve Dini Rehberlik Bürosu'na ait istatistiki ve büro yetkilileriyle gerçekleştirilen mülakatla elden edilen bulgular ortaya konulup bu bulgulara dayanarak ulaşılan sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study based on the Functions of Family and Religious Guidance Bureaus of the Presidency of Religious Affairs within the scope of the preservation of the family integrity is to identify the social response of the services conducted within this context. In the study, where theoretical and practical sections were performed with the survey model, the statistical analysis of 652 counselee questions asked related to family, social, intellectual etc. to Antalya Provincial Mufti, Family and Religious Guidance Bureaus and registered between 2014-2017 with a special permission of the Presidency of Religious Affairs was carried out. The obtained findings were interpreted using SPSS 24 analysis and statistics program on the basis of percentage (%) and frequency (f). In addition, the scope of the study was enriched with the interviews. The study was composed of three sections. In the first section, the family structure was generally examined in terms of judicial and social perspectives and theoretical information related to the concept of family and the family structure in Turkey was presented and public policies regarding the preservation of family integrity were discussed. In the second section, the history, objective and tasks of the Family and Religious Guidance Bureaus of the Presidency of Religious Affairs were presented. The research method of the study was discussed and findings obtained through interviews and statistical data received from Antalya Family and Religious Guidance Bureaus selected as the study group of the research were revealed and the results based on those findings were interpreted in the third section of the study.