Millî Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan eğitim yöneticilerinin uzaktan hizmet içi eğitim ihtiyaç analizinin genel müdürlükler bazında incelenmesi
Analysis of distance in-service training needs analysis of education managers working in the Ministry of National Education on the basis of general directorates
- Tez No: 1003667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yöneticisi, Hizmet içi eğitim, Uzaktan eğitim, Uzaktan hizmet içi eğitim, Eğitim yönetimi, Eş zamanlı çevrimiçi eğitim, Hizmet içi eğitim programları, Okul yönetimi, Yönetici yetiştirme, Çevrimiçi eğitim, İhtiyaç analizi, Education manager, In-service training, Distance learning, Distance in-service training, Educational administration, Synchronous online education, In service training, In service training programs, School administration, Distance education, Manager training, Online education, Needs analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDA GÖREV YAPAN EĞİTİM YÖNETİCİLERİNİN UZAKTAN HİZMET İÇİ EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİNİN GENEL MÜDÜRLÜKLER BAZINDA İNCELENMESİ Yeşim BİRCAN, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Ebru ALBAYRAK Sakarya Üniversitesi, 2026. Bu çalışmada Millî Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan eğitim yöneticilerinin uzaktan eğitim modeliyle sunulan hizmet içi eğitimlere dair fikir ve önerilerini tespit etmek, hedef kitlenin mesleki ve kişisel gelişimleri için hangi hizmet içi eğitimleri talep ettiğini belirlemek, talepleri Genel Müdürlükler bazında sınıflandırarak yorumlamak, elde edilen veriler ışığında Mili Eğitim Bakanlığı'nın eğitim yöneticilerini yetiştirmek üzere hazırlayacağı hizmet içi eğitim programlarının amaca uygun seçilmesine, eğitim faaliyetlerinde kalite ve verimin artırılmasına ve güncelliğin sağlanmasına katkı sunmak amaçlanmıştır. Araştırmada, eğitim yöneticilerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını ve bu sürece ilişkin görüşlerini çok boyutlu bir yaklaşımla incelemek amacıyla karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırma, nitel ve nicel verilerin aynı veri toplama aracıyla eş zamanlı elde edildiği ve analiz sürecinde ayrı ayrı çözümlenip yorumlama aşamasında bütüncül olarak değerlendirildiği yakınsayan paralel karma desen çerçevesinde yürütülmüştür. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşleri doğrultusunda son hâli verilen dijital ihtiyaç analizi formu aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma grubunu, 14 ilin merkez ve taşra ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan toplam 2623 eğitim yöneticisi oluşturmaktadır. Çalışmada nitel ve nicel analiz yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda kapalı uçlu sorulardan elde edilen veriler betimsel istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş; eğitim başlıklarının seçilme durumları frekans ve yüzde değerleri üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise aynı veri toplama aracında yer alan açık uçlu sorulara verilen yanıtlar arasından, basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 140 eğitim yöneticisinin görüşleri analiz kapsamına alınmıştır. Bu veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş; kodlar, temalar, alt temalar oluşturulmuş ve bulgular doğrudan katılımcı ifadeleriyle desteklenmiştir. Elde edilen bulgulara göre eğitim yöneticilerinin uzaktan hizmet içi eğitimleri, zaman ve mekân esnekliği, erişilebilirlik ve ekonomiklik nedeniyle yüz yüze eğitime güçlü bir alternatif olarak gördükleri, ancak mevcut uygulamaları etkileşim eksikliği, içeriklerin teorik kalması ve sunumların monotonluğu gerekçeleriyle yetersiz buldukları tespit edilmiştir. İhtiyaç analizi sonuçları incelendiğinde; yöneticilerin mesleki gelişim taleplerinin görev yaptıkları Genel Müdürlüklerin vizyonuna ve yönetim kademelerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Bu bağlamda, mesleki gelişim ihtiyaçlarında teknoloji entegrasyonu, okul stratejileri oluşturma, eğitimde yapay zekâ, veriye dayalı yönetim, liderlik ve iletişim konuları tüm birimlerde ortak ve öncelikli olarak öne çıkarken; okul müdürlerinin daha çok vizyon geliştirme, müdür yardımcılarının ise kriz yönetimi ve teknik mevzuat sistemleri üzerine yoğunlaştığı belirlenmiştir. Kişisel gelişim alanında ise tüm birimlerde stres yönetimi, psikoloji, karar verme ve üst düzey düşünme becerileri başlıklı eğitimlere duyulan ihtiyacın en yüksek seviyede olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucu, eğitim yöneticilerinin yetkinliklerinin artırılması için uzaktan hizmet içi eğitim faaliyetlerinin tek tip eğitim yaklaşımı yerine; ihtiyaca dayalı, etkileşimli, yapay zekâ destekli, kariyer ve nitelik odaklı bir anlayışla planlanmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF DISTANCE IN-SERVICE TRAINING NEEDS ANALYSIS OF EDUCATION MANAGERS WORKING IN THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION ON THE BASIS OF GENERAL DIRECTORATES Yeşim BİRCAN, Master Thesis Supervisor: Doç.Dr. Ebru ALBAYRAK Sakarya University, 2026. The aim of this study is to determine the ideas and suggestions of the education managers working in the Ministry of National Education regarding the in-service trainings provided with the distance education model, to determine which in-service trainings the target audience demands for their professional and personal development, to classify and interpret the demands based on the General Directorates, and to contribute to the selection of in-service training programs to be prepared by the Ministry of National Education to train education managers in accordance with the purpose in the light of the obtained data, to increase the quality and efficiency of education activities and to ensure their up-to-dateness. The study adopted a mixed-methods approach to examine the in-service training needs of education administrators and their views on this process from a multidimensional perspective. The research was conducted within a convergent parallel mixed-methods design, in which qualitative and quantitative data were collected simultaneously using the same data collection instrument, analyzed separately, and interpreted in an integrated manner. Data were gathered through a digital needs analysis form developed by the researcher and finalized based on expert review. The study group consisted of a total of 2623 education administrators working in public educational institutions affiliated with the Ministry of National Education across central and rural districts of 14 provinces. Both qualitative and quantitative analysis procedures were employed in the study. In the quantitative component, data obtained from closed-ended questions were analyzed using descriptive statistical techniques, and the selection of training topics was evaluated based on frequency and percentage values. In the qualitative component, the views of a total of 140 education administrators, selected through simple random sampling from responses to the open-ended questions included in the same data collection instrument, were included in the analysis. These data were analyzed using content analysis; codes, themes, and sub-themes were generated, and the findings were supported with direct participant quotations. According to the findings, education administrators view distance in-service training as a strong alternative to face-to-face training due to its flexibility in terms of time and location, accessibility, and cost-effectiveness. However, they find current practices inadequate due to a lack of interaction, overly theoretical content, and monotonous presentations. When the results of the needs analysis were examined, it was seen that the professional development demands of administrators differed significantly according to the vision and management levels of the Directorates General where they worked. In this context, while technology integration, school strategy development, artificial intelligence in education, data-driven management, leadership, and communication emerged as common and priority professional development needs across all units, school principals focused more on vision development, while assistant principals concentrated on crisis management and technical regulatory systems. In the area of personal development, it was found that the need for training in stress management, psychology, decision-making, and higher-order thinking skills was at the highest level across all units. The research results reveal that, in order to increase the competencies of education administrators, distance in-service training activities should be planned based on a needs-based, interactive, AI-supported, career and quality-oriented approach, rather than a uniform training approach.