Şiir yazma uygulamalarının çocukların şiir yazma tutumuna ve becerisine etkisi
The effect of poetry writing practices on children's poetry writing attitudes and skills
  1. Tez No: 1003672
  2. Yazar: CERENAY DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk şiiri, Şiir yazma, Şiir yazma teknikleri, Şiir yazmaya ilişkin tutum, Children's poetry, Poetry writing, Poetry writing techniques, Attitude towards poetry writing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İlkokul düzeyinde öğrencilerin yazılı ifade becerilerinin ve yaratıcı düşünme yetilerinin geliştirilmesinde şiir önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. Ancak ilkokul öğretim programında şiir yazma çalışmalarına sınırlı düzeyde yer verilmekte ve alanyazında bu konuda yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerine uygulanan haiku, diamante ve görsel şiir tekniklerinin öğrencilerin şiir yazma becerileri ve şiire yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada tek gruplu ön test–son test deneysel desen temel alınmış, nicel bulguları desteklemek amacıyla içiçe (embedded) karma yöntem deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde öğrenim gören 43 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak“Şiir Yazma Tutum Ölçeği”ve“Şiir Yazma Değerlendirme Rubriği”kullanılmış ve gerekli izinler alınmıştır. Uygulama süreci beş hafta boyunca haftada iki ders saati şeklinde yürütülmüş, öğrencilerin tutum ölçekleri ve her hafta yazdıkları şiirler toplanmıştır. Nicel veriler SPSS programı ile analiz edilmiş, nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda uygulanan şiir yazma tekniklerinin öğrencilerin şiir yazma becerilerini ve şiire yönelik tutumlarını anlamlı düzeyde geliştirdiği belirlenmiştir. Öğrenciler, şiir tekniklerini yararlı ve eğlenceli bulmuş, en çok haiku türünü tercih etmişlerdir. Öğrencilerin şiir yazma sürecinde en çok kelime seçimi ve konu belirleme aşamalarında zorlandıkları tespit edilmiştir. Ailelerin okul öncesinde çocuklarına kitap okuma durumu, öğrencilerin tutum gelişiminde anlamlı bir farklılık yaratırken, beceri puanlarında anlamlı bir etkisi görülmemiştir. Cinsiyet ve okul öncesi eğitim alma durumuna göre hem tutum hem de beceri açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Nitel bulgular, uygulamanın özellikle özgüveni düşük öğrencilerin yazma sürecine daha cesur katılım göstermelerine katkı sağladığını ortaya koymuştur. Ayrıca araştırmada ilkokul öğrencileri için şiir yazmaya yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetry is considered an important tool for developing elementary students' written expression skills and creative thinking abilities. However, poetry-related activities are limited in the primary school curriculum, and there is insufficient research in the literature on this topic. The purpose of this study is to examine the effects of haiku, diamante, and visual poetry techniques on fourth-grade students' poetry writing skills and attitudes toward poetry. The study employed a one-group pretest–posttest experimental design as the main model, with an embedded mixed-methods approach to support quantitative findings. The study group consisted of 43 fourth-grade students attending a public elementary school in Istanbul during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the“Poetry Writing Attitude Scale”and the“Poetry Writing Assessment Rubric,”for which necessary permissions were obtained. The intervention was conducted over five weeks, with two lessons per week, and students' attitude scales and weekly written poems were collected. Quantitative data were analyzed using SPSS, and qualitative data were examined through content analysis. The results indicated that the poetry techniques significantly improved students' writing skills and attitudes toward poetry. Students found the techniques useful and enjoyable, with haiku being the most preferred form. The greatest difficulties were observed in word selection and topic development. Early childhood book-reading practices by families had a positive effect on students' attitudes but did not significantly influence their writing skills. No significant differences were found according to gender or prior preschool education. Qualitative findings revealed that the intervention particularly supported students with low self-confidence in participating more actively in the writing process. Additionally, recommendations for encouraging poetry writing among elementary students were developed.