Cross-cultural trajectory of identity (de)formation in travel narratives
Seyahat anlatılarında kimlik (de)formasyonunun kültürlerarası seyri
  1. Tez No: 1003687
  2. Yazar: GÖKTUĞ ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖNDER GÖNCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Seyahat, Identity, Travel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kimliklerin kültürlerarası karşılaşmalar ve belirli seyahat biçimleri aracılığıyla nasıl (de)forme ve reforme edildiğini analiz ederek seyahat ve kimlik arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu analiz, kimliğin sabit veya istikrarlı olduğu şeklindeki özcü birtakım görüşleri sorgulamaktadır. Amin Maalouf'un Leo Africanus (1986), Wilfred Thesiger'in Arabian Sands (1959) ve William Dalrymple'ın From the Holy Mountain: A Journey in the Shadow of Byzantium (1997) adlı üç seyahat anlatısının analizi yoluyla bu çalışma; kimliğin, yerinden edilme—ister gönüllü ister zoraki olsun—farklı insanlar ve olasılıklarla karşılaşma yoluyla sürekli olarak deforme ve reforme edilen bir olgu olduğunu tartışmaktadır. Michel Foucault, Victor Turner, Edward Said, Homi Bhabha, Frantz Fanon ve Mary Louise Pratt gibi düşünürlere atıfta bulunan post-kolonyal, antropolojik ve kültürel teorilerden yararlanan bu tez; kimliğin, bir gezginin benlik algısını ve kimliğini şekillendiren, dönüştürücü bir güç olarak işlev gördüğünü tartışmaktadır. Bu çalışma kimliği, doğrusal bir dönüşüm süreci olarak görmemektedir. Bunun yerine, kimliğin eşzamanlı olarak hem deforme hem de reforme olduğu bir süreç olarak ele alınmakta ve bu sürecin benliğin ve kimliğin yeni hibrit biçimlerini nasıl ortaya çıkardığı incelenmektedir. Farklı tarihsel dönemlerden kurgusal ve kurgusal olmayan anlatıları bir araya getiren bu tez, ayrıca kimlik (de)formasyon süreçlerinin tarihsel dönemleri, coğrafi mekânları ve belirli seyahat biçimlerini aştığını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between travel and identity by analyzing how identities are (de)formed and reformed through cross-cultural encounters and certain travel forms, which question the essentialist notions of the identity as fixed or stable. Through the analysis of three travel narratives, Amin Maalouf's Leo Africanus (1986), Wilfred Thesiger's Arabian Sands (1959), and William Dalrymple's From the Holy Mountain: A Journey in the Shadow of Byzantium (1997), this thesis argues that identity is a phenomenon constantly deformed and reformed through displacement–whether be it voluntary or not–and encounter with different people and contingencies. Drawing on post-colonial, anthropological and cultural theories referring to thinkers such as Michel Foucault, Victor Turner, Edward Said, Homi Bhabha, Frantz Fanon and Mary Louise Pratt, this thesis discusses that identity functions as a transformative force that shapes the sense of self and identity of a traveler. This study does not view identity as a linear process of transformation. Instead, it approaches identity as a process in which it is both deformed and reformed simultaneously, and examines how this process gives rise to new hybrid forms of the self and identity. By combining fictional and non-fictional narratives from different historical periods, this thesis also highlights that identity (de)formation processes transcend historical periods, geographical settings and the certain notions of travel types.