The impact of pre-service teachers' attitudes towards environmental issues on their awareness of sustainable development
Öğretmen adaylarının çevre konularına yönelik tutumlarının sürdürülebilir kalkınma farkındalıkları üzerindeki etkisi
- Tez No: 1003688
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYRAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sürdürülebilir gelişme, Çevre eğitimi, Öğretmen adayları, Education, Sustainable development, Environmental education
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutumları ile sürdürülebilir kalkınma farkındalıkları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne kayıtlı öğretmen adaylarını ele alacak ve iki geçerli ölçme aracı kullanılacaktır:“Öğretmen Adayları için Çevre Sorunlarına Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği.”Bu ilişkilerin analizi yoluyla, çalışmanın eğitim bağlamında sürdürülebilirliği teşvik etme kapasitesine sahip eğitmenlerin çevresel tutumlarının nasıl şekillendiğine dair daha derin bir anlayışa katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between pre-service teachers' attitudes towards environmental issues and their awareness of sustainable development. The research will focus on teacher candidates enrolled in the Faculty of Education at Sakarya University and will utilize two validated measurement instruments: the“ Attitude Scale on Environmental Issues for Prospective Teachers ”and the“Sustainable Development Awareness Scale.”By analyzing these relationships, the study seeks to contribute to a deeper understanding of how educators' environmental attitudes shape their capacity to promote sustainability in educational contexts.