Suda doğum ve epidural analjezinin vajinal doğum sonrası postpartum yaşam kalitesine etkisi
The effect of water birth and epidural analgesia on postpartum quality of life after vaginal birth
- Tez No: 1003712
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN GENÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Analjezi-epidural, Analgesia-epidural
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma suda doğum ve epidural analjezinin vajinal doğum sonrası kadınların postpartum yaşam kalitesine etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Materyal-Metod: Kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma, Ekim 2024- Eylül 2025 tarihleri arasında Acıbadem Ataşehir Hastanesi'nde doğum yapmış, dahil edilme kriterlerini karşılayan 58 kadın ile gerçekleştirildi. Kadınlar suda doğum ve epidural analjezi grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Doğum Sonu Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların DSYKÖ puan ortalamaları; suda doğum grubunda 23,72±2,72 iken epidural analjezi grubunda 23,72±3,92 olarak bulundu. Suda doğum ve epidural analjezi gruplarının DSYKÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Suda doğum grubu ile epidural analjezi grubunun doğum sonrası perine ağrısı yaşayanların DSYKÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Ancak suda doğum grubunun perine ağrısı yaşanların DSYKÖ puan ortlaması yaşamayanlara göre daha yüksek bulundu ve istatiksel olarak aralarındaki fark anlamlıdır (p<0,05). Doğum sonrası bebekle sorun yaşayan suda doğum grubunun DSYKÖ puan ortalaması epidural analjezi grubuna göre daha yüksek bulundu, fakat aralarında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Epidural analjezi grubunda bebek bakımında eş desteği alan kadınların DSYKÖ puan ortalamaları suda doğum grubuna göre daha yüksek bulundu ve istatiksel olarak aralarında anlamlı fark saptandı (p<0,05). Sonuç: Araştırmanın sonucuna göre, suda doğum ve epidural analjeziyle vajinal doğum yapan kadınların postpartum yaşam kaliteleri arasında fark yoktur. Literatürde her iki doğum şeklinin postpartum dönem yaşam kalitesine etkilerini değerlendiren araştırma bulunamadı. Araştırma bu yönüyle literatüre yeni bir veri kazandıracaktır. Fakat araştırma sonuçlarının genellenebilmesi için daha büyük örnekleme sahip benzer araştırmaların yapılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of water birth and epidural analgesia on the postpartum quality of life of women after vaginal delivery.Material and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with 58 women who gave birth at Acıbadem Ataşehir Hospital between October 2024 and September 2025 and met the inclusion criteria. The women were divided into two groups: water birth and epidural analgesia. Data were collected using a“Descriptive Information Form”and the“Maternal Postpartum Quality of Life Scale”.Findings: The mean Maternal Postpartum Quality of Life Scale (MAPP-QOL) scores of the women participating in the study were 23.72±2.72 in the water birth group and 23.72±3.92 in the epidural analgesia group. No statistically significant difference was found between the mean MAPP-QOL scores of the water birth and epidural analgesia groups (p>0.05). No statistically significant difference was found in the mean postpartum quality of life (MAPP-QQL) scores of women experiencing postpartum perineal pain in the water birth group and the epidural analgesia group. However, the mean MAPP-QQL scores of women experiencing perineal pain in the water birth group were higher than those who did not experience it, and the difference was statistically significant (p<0.05). The mean MAPP-QQL scores of women experiencing postpartum problems with their baby in the water birth group were higher than those in the epidural analgesia group, but no statistically significant difference was found (p>0.05). The mean MAPP-QQL scores of women receiving partner support in infant care in the epidural analgesia group were higher than those in the water birth group, and a statistically significant difference was found between them (p<0.05).Conclusion: According to the results of the study, there is no difference in postpartum quality of life between women who have water birth and those who have vaginal birth with epidural analgesia. No research evaluating the effects of both delivery methods on postpartum quality of life was found in the literature. This study will contribute new data to the literature in this respect. However, in order for the research results to be generalized, it is important to conduct similar studies with larger sample sizes.