Investigating the impact of ChatGPT on EFL student engagement, autonomy, and writing skills
ChatGPT'nin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencinin katılımını, özerklik, ve yazma becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Tez No: 1003723
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğrenimi, Yabancı dil öğretimi, İkinci dil öğrenimi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Foreign language learning, Foreign language teaching, Second language learning, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ChatGPT adlı yapay zeka destekli dil modelinin yabancı dil olarak İngilizce (EFL) yazma öğretimine entegrasyonunu incelemekte ve bunun genç öğrencilerin derse katılımı, öğrenen özerkliği ve yazma performansı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Türkiye'deki bir özel ilkokulda on haftalık bir dönem boyunca yürütülen araştırma, yapılandırılmış bir ChatGPT destekli yazma programına katılan yirmi dört dördüncü sınıf öğrencisini kapsamaktadır. Karma yöntemli, yarı deneysel bir desen kullanılarak, veriler ön test ve son test yazma görevleri, katılım ve özerklik anketleri, ChatGPT algı maddeleri ve sistematik sınıf gözlemleri aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, ChatGPT'nin öğrencilerin davranışsal ve duygusal katılımını anlamlı biçimde artırdığını göstermektedir; öğrenciler yazma görevlerine katılma konusunda daha istekli davranmış, dersler boyunca dikkatlerini daha uzun süre korumuş ve metinlerini taslak hâline getirip gözden geçirirken daha fazla coşku göstermiştir. Özerklik de kademeli olarak gelişmiş; öğrenciler fikir planlama, cümlelerini bağımsız şekilde düzeltme ve ChatGPT'yi kelime desteği ile fikir üretimi için stratejik biçimde kullanma konusunda daha fazla girişimde bulunmuştur. Yazma performansı paragraf yapısı, tutarlılık, konu geliştirme ve destekleyici detaylar gibi alanlarda belirgin biçimde ilerleme göstermiş olsa da, organizasyona odaklanılan öğretim tasarımı nedeniyle dilbilgisi, noktalama ve yazım gibi mekanik alanlarda kaydedilen ilerleme sınırlı kalmıştır. Öğrenciler, ChatGPT'yi yazma kaygısını azaltan ve özgüvenlerini destekleyen yardımcı, motive edici ve kullanımı kolay bir araç olarak görerek oldukça olumlu algılar bildirmiştir. Gözlem verileri ayrıca öğrencilerin araç etrafında işbirlikçi etkileşimde bulunduklarını ve yapay zekâ tarafından üretilen önerileri kendi dillerine uyarladıklarını ortaya koymuştur. Genel olarak çalışma, öğretmen yönlendirmesiyle bilinçli bir şekilde entegre edildiğinde ChatGPT'nin ilkokul EFL yazma sınıflarında etkili bir pedagojik destek işlevi görebileceğini; katılımı artırdığını, gelişmekte olan özerkliği desteklediğini ve öğrencilerin yazılı çıktılarının genel kalitesini iyileştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the integration of ChatGPT, an AI-powered language model, into English as a Foreign Language (EFL) writing instruction for young learners and investigates its impact on student engagement, learner autonomy, and writing performance. Conducted over a ten-week period in a private primary school in Türkiye, the research involved twenty-four fourth-grade students who participated in a structured ChatGPT-supported writing program. Using a mixed-methods, quasi-experimental design, data were collected through pre- and post-test writing tasks, engagement and autonomy questionnaires, ChatGPT perception items, and systematic classroom observations. The findings indicate that ChatGPT meaningfully enhanced students' behavioral and emotional engagement, as learners demonstrated increased willingness to participate in writing tasks, sustained attention during lessons, and greater enthusiasm for drafting and revising their texts. Autonomy also developed progressively, with students taking more initiative in planning ideas, revising their own sentences, and using ChatGPT strategically for vocabulary support and idea generation. Writing performance improved notably in areas such as paragraph structure, coherence, topic development, and supporting details, although gains in mechanics succh as grammar, punctuation, and spelling remained minimal, reflecting the instructional focus on organization rather than linguistic accuracy. Students expressed highly positive perceptions of ChatGPT, viewing it as a helpful, motivating, and easy-to-use tool that reduced writing anxiety and supported their confidence. Observation data further revealed that learners interacted collaboratively around the tool and adapted AI-generated suggestions into their own language. Overall, the study demonstrates that when integrated thoughtfully with teacher scaffolding, ChatGPT can serve as an effective pedagogical support in primary EFL writing classrooms, enhancing engagement, fostering emerging autonomy, and improving the overall quality of students' written output.